Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Marton László bocsánatot kért, de tetteit nem ismerte el

Ez a cikk több mint 6 éves.

Bocsánatkérő közleményt írt Marton László, az elmúlt hetekben többek által szexuális zaklatással, erőszakkal vádolt színházi rendező.

Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását

– írja közleményében Marton.

Marton László azt írja, megértette, hogy „vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket.” Azt is írja, pályája során arra törekedett, hogy másokat ne bántson, hanem segítsen.

Az elmúlt napokban már 8-an álltak elő azzal, hogy Marton szexuálisan zaklatta őket, volt például olyan áldozat, aki arról beszélt, hogy Marton nemi szervét kellett fognia egy előadás alatt, és olyan is, aki szerint Marton arra kérte, hogy „puszilja meg” a nemi szervét. A történetekben visszatérő elem, hogy Marton mint híres, szakmailag elismert rendező pozíciójával visszaélve próbált szexuális aktusokra rávenni fiatal lányokat.

Az elbeszélt történetek tehát nem megsértett, vagy nehéz helyzetbe hozott nőkről szólnak, hanem hatalommal való visszaélésről és helyenként szexuális erőszakról, illetve annak kísérletéről, amennyiben utóbbin azt értjük, hogy valakit olyan szexuális aktusba vonunk be, amit az illető nem akar. Ilyenre Marton nem utal a szövegében, csupán annyit ír, „vannak, akik úgy gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket.” (A teljes szöveg például itt olvasható.)

Nehéz tehát Marton megszólalását bocsánatkérésként értelmezni, hiszen a rendező nem azért kért bocsánatot, amiért a megszólaló áldozatok állításai alapján kérhetne.

A rendező egyébként egy héttel ezelőtti megszólalásában még rágalomnak nevezte Sárosdi Lilla állításait, mindent tagadott, és perrel fenyegette meg az elsőként előlépő Sárosdit.

 

Frissítés: Sárosdi Lilla, az egyik áldozat elfogadta Marton László bocsánatkérését. „Nagyon jól esik nekem a rendező gesztusa, és el is fogadom. Példaértékűnek és paradigmaváltónak tartom, hogy Marton kiállt és őszintén elismerte tettét és képes volt bocsánatot kérni.” – mondta a színésznő.