Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MMA szemérmesen hallgat Marton László botrányairól

Ez a cikk több mint 6 éves.

Marton László feje fölött azóta csaptak össze a hullámok, mióta Sárosdi Lilla múlt héten megnevezte őt, mint egykori szexuális zaklatóját. Azóta különböző fórumokon további hét nő jelezte, velük is hasonlóan bánt. Az első hírek után néhány nappal a Martont főrendezőként alkalmazó Vígszínház és másik munkahelye a Színház- és Filmművészeti Egyetem is ideiglenesen felfüggesztette állásából, tegnap pedig azt is bejelentették, Pesti Színház-beli premierje is elmarad.

Más érintett szervezet is létezik azonban, amely nem reagált még egyértelműen a példátlan botrányra. Marton László ugyanis 2015 óta a Fekete György által alapított, jelenleg pedig Vashegyi György karmester által elnökölt Magyar Művészeti Akadémiának is tagja, a Színházművészeti szekcióban foglal helyet, és a szervezet honlapja szerint több MMA által szervezett programon is meghívottként vett részt.

Székfoglalóját például „A nagyszínházak szerepe napjainkban, a vígszínházi modell” címmel tartotta meg, 2016. márciusában.

Az MMA tagsága nem csupán tiszteletbeli cím, komoly juttatások, lehetőségek is járnak vele. A tagok életjáradéka évről évre nő, jelenleg egy rendes tag (székfoglalója után ilyennek számít Marton) havi bruttó 290 ezer forint életjáradékot kap, míg egy levelező tag 220 ezret.

Kerestük az Akadémiát azzal a kérdéssel, hogy terveznek-e a Martonnal szemben megfogalmazott vádak után bármilyen válaszlépést, erre hivatalosan azt a reakciót adták, hogy a „kérdésre törvényi határidőn belül válaszolni” fognak.

A kormány által különösen kedvelt MMA – hasonlóan a Magyar Távirati Irodához tehát – egyelőre nem kívánt érdemben reagálni Marton László kínos helyzetére. Mint korábban megírtuk, az MTI a botrány idején Marton eseteiről egyetlen egy hírt sem közölt.