Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ki nyerte ma „az egy percre jutó önök hazudnak versenyt” a Parlamentben?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy közepes színvonalú Facebook kommentcsata szintjén folyt ma a parlamenti vita. Demeter Márta nagyot fut az LMP-nél, a Jobbik a demokráciáért, a KDNP az idősekért aggódik. Szerinted mennyire van képben a földművelésügyi miniszter katonai kérdésekben?

Csak az érdekesség kedvéért: így nézett ki az Országgyűlés plenáris ülése a napirend előtti felszólalások kezdetén (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Jobbik

A jobbikos napirend előtti felszólalást Staudt Gábor mondta el, aki a leépülő demokráciáról, félelemre épülő rezsimről beszélt. Szerinte a letelepedési kötvény azt igazolja, hogy az ország érdeke, ha fontos is a Fidesznek, csak a piszkos pénzek megszerzése után. „1956 valódi tanulsága az, hogy lehet félelemre építő rendszert működtetni, de nem sokáig. Rákosi korszaka 8 évig állt fenn, és elsodorta a népharag. Javaslom, kezdjenek csomagolni” – A történelmi tanulságok politikai aktualizálásának ezeregyedik fejezetét idézte a Jobbik prominense.

Dömötör Csaba  propagandaminisztériumi államtitkár válaszában azt mondta, hogy „a Jobbik mindent kiiktat a politikájából, ami kicsit is nemzeti”, mert  „Vona Gábor liberális klubba szeretne kerülni”.  

Kulcsár Gergely jobbikos képviselő a Berettyóújfaluban létrehozandó börtönkórházról kérdezte Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkárt. Az ügyben népszavazást is tartottak, de a részvételi arány nem érte el az érvényességi küszöböt, bár a résztvevők kétharmada ellenezte a beruházást. A kvótanépszavazás kapcsán kimondott politikai érvényességet, most felülírta a kormány kommunikáció.

Az államtitkár szerint az érvénytelen népszavazás azt jelenti, hogy a berettyóújfaluiak nem akarták megakadályozni a beruházást, hiába is igyekezett a Jobbik.

MSZP

A szocialista párton belül folyó végeláthatatlan brazil szappanopera-szerű küzdelmekben éppen a legjobban álló Molnár Zsolt volt a napirend előtti felszólaló az MSZP frakcióból.  Arról érdeklődött, kiktől kell megvédeni ezt az országot. Mert szerinte nincs Soros-terv, és a kormánytól kell megvédeni az országot. Dömötör Csaba államtitkár közölte: van Soros-terv.  Szerinte az országot a baloldaltól kell megvédeni, amely feladta 1956-ot.

Harangozó Tamás katonai kérdésben kérdezte volna Orbánt, aki nem jelent meg, és válaszadóként Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert jelölte meg maga helyett. Harangozó elfogadta a válaszadót, ezzel kapcsolatban maga Fazekas döbbent meg leginkább. Az Irakban szolgáló kétszáz fős magyar kontingens sorsával kapcsolatban annyit tudott érdemben mondani az agrárminiszter, hogy:  „Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy aki katona, azt milyen kötelezettség terheli, én ugyanis voltam katona.”

LMP

Az LMP frissen igazolt képviselője, Demeter Márta igazolni látszik az „új seprű jól seper” közmondást. A napirend előtti felszólalást és az interpellációt is a szocialistáktól a zöldekhez átült képviselő mondta el. Napirend előtt a kedvenc témájával, a letelepedési kötvényekkel foglalkozott.

Demeter hétről hétre „Ron Werber-i gyűlöletet” szít – a Fideszes Kontrát Károly csak ennyit reagált. Az interpellációjában a képviselőnő az állami Eximbank hiteleire kérdezett rá. Szerinte az Eximbankot „a magyar kormány saját magán üzleti céljai szerint használja, haveri cégek, Mészáros Lőrinc helyzetbe hozására”. A külügyminisztérium államtitkára szerint az adott Magyarországnak arra van rálátása, hogy a támogatásunkból a támogatott országban milyen fejlesztést valósítanak meg, de arra nincsen, hogy milyen cégekkel akarnak együttműködni, ez az ő diszkrecionális joguk.

Kormányzati aranyköpések:

„Az egy percre jutó önök hazudnak versenyt megnyerte ma Dúró Dóra.”

„Amikor olvastam kérdése címét, Pinokkió pironkodna, elképzeltem Simicska Dzsepettó Lajost, amint farigcsálja a kis Pinokkióit a Jobbik tagjaiból, akik nagy orruktól már be se férnének az ajtón, annyi mindent és annyi mindennek az ellenkezőjét is mondták, köszönhetően a Jobbik Dzsepettójának, aki olyan frakciót farigcsál a Jobbikból, amilyet akar.”

Ezeket Rétvári Bence, az EMMI államtitkára a tanári életpályamodellre vonatkozó kérdésre adta válaszul Dúró Dórának.

KDNP

Harrach Péter napirend előtt a nyugdíjprémiumról és az Orbán Viktor döntése alapján karácsonykor kiadandó Erzsébet-utalványról szólt az idősek megbecsülése kapcsán. Frakciótársa, Rétvári Bence folytatta az elkezdett KDNP-s sormintát válaszában.  Az államtitkár szerint „fontos, hogy csak a tisztelet hangján beszéljünk azokról, akik építették ezt az országot.”

Tartalmas napon vagyunk túl.

(Az idézetek forrása: MTI)