Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hőbörgés azt állítani, hogy gyávaság lemondani az október 23-ai tüntetéseket

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közös Ország Mozgalom lemondta tegnap az október 23-ra időzített tüntetését a nagy vihar miatt. A Facebook népe, a Fidesz netes portáljainak ráerősítésével pedig elkezdte nyomatni a szöveget: ez gyávaság. Mintha nem emlékezne senki már arra a bizonyos augusztus 20-ra, arra, hogy egy tömegrendezvényen mit okozhat egy brutális vihar.

„Egy kis eső senkinek sem árt”, „Így akarnak ezek forradalmat csinálni, ha megijednek az időjárástól” – sorjáznak a kommentek a Facebookon, amit először a rosszindulatúak írtak be, majd átvették mások is, végül már normává vált a lemondásról szóló cikkek alatt.

Valójában viszont nem csak egy kis viharról van szó. 20 milliméter esőt ígérnek, de van olyan időjárás jelentéssel foglakozó portál, ahol 80-at. Ez körülbelül nem egy napi, hanem több havi átlag. Egy kis eső az 1-2-3 milliméternyi eső.

Ezzel párhuzamosan nagy szelet is jósolnak. A MET.hu szerint például 70-80 kilométer/órás széllökések várhatóak délutántól éjfélig. Ha megkérdez valaki egy hangosítással foglalkozó embert, ő elmondja: A színpad fedése 50 kilométeres szél felett már veszélyes, egyszerűen elemeket leszedhet a szél. Viszont ha nincs fedés, egyrészt elázik a technika (amit ugye bérelnek), másrészt a hangosítás rosszabb lesz, mert a fedésen szokták magasra rakni, hogy nagyobb sávot befogjon (no meg az is elázna). Esetünkben ennél jóval nagyobb szélről van szó. És a 70-80 km/ó csak a budapesti átlag. A Duna mentén, például a Kossuth téren ez mindig jóval magasabb, mivel a Duna szélcsatornaként működik. Tehát erre a szintre már az életveszélyest simán lehet használni.

És persze nem csak Gulyás Mártonék fogják lemondani vagy átalakítani a mai kültéri eseményüket délután. Valószínűleg a Momentum nem fog majd nagy színpadot építeni este, és feltehetőleg Orbán Viktor is beltérre viszi a beszédét. Kivéve ha több tízmillióért van olyan módszer, amivel meg tudják oldani a színpadtechnika megvédését, de a közönség még akkor is elázik.

Mert ez is egy probléma, ami miatt gyorsan kell dönteni. Egy 16 óra 30 perckor kezdődő tüntetésre, már reggel el kell kezdeni építeni a színpadot, és ha az elkezd épülni, akkor hiába mondják le később a tüntetést, a technikát már ki kell fizetni, ami több százezer forintba kerül.

Van még az a verzió persze, hogy más napra átrakják a tüntetést. Csak hogy az már veszett fejsze nyele. Sokkal kevesebben fognak tudni az új időpontról, nem biztos, hogy rá fognak érni, ahogy a szónokok se, tehát biztos, hogy a létszám, és így a hatás is kisebb lesz. Nem beszélve arról, ha maga a tüntetés ehhez a naphoz van kötve. Tehát van értelme átrakni az időpontot, csak majdnem biztos, hogy kudarcra lesz ítélve a tüntetés.

Pont ezért azt üvöltözni, mindenfajta felelősség nélkül az online térbe, hogy gyáva, aki átrakja a tüntetést, és azt számon kérni ilyen időben, hogy miért nem tartják meg, tényleg csak hőbörgés, és szellemi szintben nem sokkal van a kocsmai késelést megelőző „mi van?, mi van? mi van?” típusú beszólások fölött.

Ezt a tüntetést lemondani nem gyávaság volt, hanem felelős döntés.