Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Google lecsap a baloldali médiára?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Drámai forgalomcsökkenést tapasztalnak a legnagyobb amerikai baloldali portálok, az oldalak működtetői pedig a Google-t vádolják a csökkenés miatt. A számok magukért beszélnek: az USA 13 legolvasottabb baloldali internetes lapja fél év alatt elveszítette a keresőóriáson keresztül érkező forgalma több mint felét.

(Fotó: Flickr)

A történet a tavalyi elnökválasztási kampány és Donald Trump meglepetésszerű győzelmének idején kezdődik. Ebben az időszakban erősödött fel az álhírekkel kapcsolatos morális pánik az Egyesült Államokban és Európában. Sokan a Facebookot és a Google-t vádolták, amiért engedték az összeesküvés-elméleteket, manipulációt és nyílt hazugságokat terjesztő álhírek túlburjánzását. Erősödtek azok a hangok is, amelyek a fake news ipar megfékezését követelték a két internetes mamutvállalattól.

A keresőóriás április 25-én jelentette be, hogy módosítja keresőalgoritmusát, amelynek hatására hátrább szorulnak a hamis információkat terjesztő tartalmak.

Az algoritmus módosítása óta azonban az USA 13 vezető baloldali portáljának a Google-ről érkező olvasottsága beszakadt: átlagosan 55 százalékos csökkenést regisztráltak.

Egyes oldalakat ennél is nagyobb veszteség ért. Az AlterNet, egyike a 3000 leglátogatottabb amerikai weboldalaknak, április és szeptember között elveszítette keresőforgalmának 40 százalékát. Ennek hatására a márciusi 5,5 milliónyi olvasójukból szeptemberre 2,6 millió maradt. A legendás tényfeltáró újságíró, Amy Goodman által vezetett Democracy Now! ugyanebben az időszakban a Google-ről érkező látogatók 50 százalékától búcsúzhatott el. Rengeteg kisebb weboldal is hasonló sorsra jutott.

A lapok működtetői értetlenül állnak a helyzet előtt. Don Hazen, az AlterNet felelős szerkesztője szerint ők maguk is támogatják a Google küzdelmét, amely azonban nagyon ügyetlen, ha az álhírek, rasszizmus, szexizmus és kirekesztés ellen harcoló portálokat bünteti.

Mások, például André Damon újságíró, úgy vélik, a nagyvállalat szándékosan próbálja elhallgattatni a baloldali hangokat.

A Google képviselői szerint azonban szó sincs arról, hogy konkrét oldalakat céloznának meg szándékosan. A keresőalgoritmusok több száz különböző tényezőt vesznek figyelembe a weboldalak rangsorolásánál, így kizárt, hogy politikai megfontolások érvényesülnének – nyilatkozta a techóriás szóvivője.

Tavaly októberben, Münchenben Angela Merkel német kancellár épp ezek ellen a komplex és titkos algoritmusok ellen emelt szót. Merkel szerint a nagy techcégek algoritmusai eltorzítják a perspektívánkat és csökkentik az információink kiterjedését, ezért a felhasználóknak jogukban áll tudni, hogyan is szűrik és csatornázzák a cégek az internetes tartalmakat.

(via Salon, The Guardian)