Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előre az orbáni úton: házkutatást tartott nőjogi civil szervezeteknél a lengyel rendőrség

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerdán a lengyel rendőrség házkutatásokat tartott nyolc nagyvárosi és vidéki feminista civil szervezetnél is, dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le. Olyan civil szervezetekről van szó, amelyek a női jogok érvényesítéséért küzdenek, illetve a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtanak segítséget. Házkutatást tartottak a Nőjogi Központ varsói, lodz-i, és gdanszki irodájában, illetve más vidéki szervezetek székhelyén is. Ezek az egyesületek 2015 óta, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) hatalomra kerülése óta semmilyen állami támogatásban nem részesülnek már, a kormány a Fideszhez hasonló retorikával indokolta a támogatások megvonását: a „dzsenderideológiát” terjesztik, és csak nőknek segítenek, a férfiaknak nem.

czarny-protest-w-warszawie.jpg

(Fotó: SuperExpress.pl)

Még nem teljesen világos, hogy mi volt a rendőrség célja a tegnapi összehangolt akcióval, ám annyit már tudunk, hogy a 2012-15 közötti időszakot érintő dokumentumokat foglaltak le. Az érintett szervezetek egy része ebből arra következtet, hogy a nyomozás nem is ellenük folyik, hanem az előző jobbközép kormány hivatalnokai ellen, akik a civil szervezeti támogatások elbírálásával foglalkoztak.

A Nőjogi Központ Facebook-oldalán tegnap este azonban azt írták, van rá lehetőség, hogy ez csupán egy fedősztori, és a hatóságok valódi célja az, hogy elrettentse az érintett szervezeteket attól, hogy beleüssék az orrukat a kormány dolgaiba.

A házkutatásokat megelőző napon többezres demonstrációra került sor Varsóban – a tavalyi fekete tüntetések egy éves évfordulóján. Tavaly a PiS-kormány az abortusztörvény drasztikus szigorítását próbálta átverni a lengyel társadalmon, de a hatalmas tiltakozáshullám hatására meg kellett hátrálnia. Picit gyanúsnak tűnik tehát, hogy épp egy újabb tüntetés másnapján vette célba a rendőrség ezeket a szervezeteket.

Annál is inkább, mert az elmúlt hetekben a PiS valódi médiahadjáratot indított a fekete tüntetést szervező civilek ellen, Soros által pénzelt, külföldi ügynökökként állítva be őket. Ugyancsak ezt a hipotézist erősíti, hogy néhány irodából nem pusztán a korábbi minisztériumi támogatásokat érintő iratokat foglaltak le – melyek a minisztérium archívumában amúgy is mind megtalálhatók, tehát a lefoglalás fölöslegesnek tűnik -, de például azon nők listáját is, akik családon belüli erőszak áldozataiként fordultak segítségért ezekhez a szervezetekhez. Mondanunk sem kell, hogy ez komoly veszélybe sodorhatja az áldozatokat, és a nőjogi szervezetek munkáját is ellehetetleníti.

A 2015-ben hatalomra kerülő lengyel kormány mindenben hűségesen követi az Orbán Viktor által meghirdetett illiberális modellt: a közszolgálati média propagandává süllyesztése, a független intézmények elleni támadás, a jogállam leépítése és a civilek vegzálása is a Fidesz-mintára emlékeztet.

A mostani rendőri fellépés is eszünkbe juttathatja a norvég civil alapból részesülő magyar szervezetek elleni hatósági támadást. Bár az évekig húzódó alapos nyomozás semmi rendellenességet nem talált ezeknél a civileknél, arra mégis jó volt a Fidesz számára, hogy újabb ellenségképet kreáljon, és a vegzálásokkal lefoglalja az érintetteket, ellehetetlenítve azok érdemi munkáját.

Most a PiS is valami hasonlóval próbálkozhat: ha nem is találnak semmi problémás ügyet, az elhúzódó nyomozás mégis rosszat tehet ezeknek a feminista szervezeteknek. Ám kérdés, hogy ez valóban egy sikeres stratégia-e, hiszen a magyar közvélemény-kutatások azt mutatják, a lejáratókampányok hatására nem növekedett a civil szervezetekkel szembeni ellenszenv a társadalomban.

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.