Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lakhatást most! – Új sorozat indul a lakhatásról a Kettős Mércén

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megfizethetetlen albérletek, „gyerekkel, házi állattal” nem kivehető lakások, bedőlt devizahitelek, egészségkárosító önkormányzati bérlemények, komfort nélküli krízislakások mobil vécével a gangos ház belső udvarán, patkányokkal teli pottyantós vécé az önkormányzat bérházának udvarán – és hajléktalanszállók azoknak az állampolgároknak, akik még a fentiekből is kiszorulnak. A lakhatási válságról, lakásszegénységről nap mint nap olvashatunk annak ellenére, hogy ezeket a fogalmakat nem használjuk.

24139254_5c22a532ce194feed05da6f7e7720597_xl.jpg

kép: indafoto.hu

A Lakhatást most! sorozat egyik célja, hogy megmutassa az összefüggéseket a különböző lakhatási problémák között, és rámutasson arra, hogy nem elszigetelt, kirívó esetekről van szó, amikor egy-egy kilakoltatásról, szegénytelepről vagy az egyre emelkedő albérletárakról van szó a híradóban, hanem olyan mindennapos jelenségekről, amelyek becslések szerint az ország mintegy harmadát érintik valamilyen formában.

A sorozat másik célja, hogy túllépjen a problémák és összefüggéseik leírásán, és megoldási javaslatokat, most is létező hazai vagy külföldi, előremutató lakhatási megoldásokat mutasson be.

Nem magától értetődő ugyanis, hogy az emberek egy részének túlzsúfolt, egészségkárosító, túlárazott lakásokban kell élnie, ahogy az sem, hogy minimum 30 ezer állampolgár még ezekből a lakhatási megoldásokból kiszorul. Ezek olyan problémák, amelyek átgondolt, kellően megtervezett lakáspolitikával orvosolhatóak. Nem természeti katasztrófákról van szó, amelyekre az államnak nincs befolyása, hanem politikai kérdésekről.

Éppen ezért, a sorozatban nem csak azt szeretnénk megmutatni, milyenek lennének a megfelelő szakpolitikai lépések, hanem azt is, hogyan tudnak a lakásgondokban érintettek, a szakemberek és más állampolgárok nyomást gyakorolni a mindenkori kormányra azért, hogy ezek a problémák megszűnjenek.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

Az utóbbi években egyre többen foglalkoznak a lakhatás kérdésével. Már nem csak a szociális szakemberek, döntéshozók, kutatók szakterületéről van szó, hanem egy olyan témakörről, ami egyre több állampolgárt motivál arra, hogy a lakhatáshoz való jogért, felelős lakáspolitikáért küzdjön, legyen szó akár kilakoltatott, hajléktalan, devizahiteles vagy albérletben, szívességi lakhatásban, „máról holnapra élő” emberekről. Ezért nem csak a szűk értelemben vett szakemberek írásait szeretnénk megjelentetni, hanem mindenkiét, aki lakhatási gondokban érintett, és aki a lakhatási problémák ellen küzd.

A sorozat elindítása egyben egy felhívás is a Kettős Mérce olvasóinak: ha szívesen írnál véleménycikket a lakhatási kérdésekről, ha megosztanád saját lakhatással kapcsolatos gondjaidat, küzdelmedet, ha olyan csoportnak, szervezetnek vagy a tagja, amelyik ilyen kérdésekkel foglalkozik, akkor itt a lehetőség, hogy szélesebb közönséggel megismertesd munkátokat! Az írásokat szeretettel várjuk a [email protected] címre! (A cikkek szerkesztésének és közlésének jogát fenntartjuk.)

A Lakhatást most! Sorozat az az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) kezdeményezésére indul. Az Egyesület hajléktalan, vagy nehéz lakhatási helyzetben lévő embereknek segít lakhatási megoldásokat találni, de elsősorban az a célja, hogy a gyakorlatban is megmutassa: léteznek előremutató lakhatási megoldások, és még a legsúlyosabb lakhatási gondokkal küzdő emberek, például a közterületen (utcán, kunyhóban) élők lakhatásának biztosítása is megkerülhetetlen, és megoldható szakpolitikai kérdés.

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.