Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért most szállt bele Botka az MSZP kollaboránsaiba?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nagy kérdés, Botka László miért most, kilenc hónappal a választások előtt indította el a hadjáratát a párt kollaboránsai ellen. Talán most lett meg ehhez az ereje, most tudták ezt párton belül előkészíteni, vagy pont most van az utolsó lehetőség, hogy megcsinálják, mielőtt Botkát leszedik a lista éléről. Az is lehetséges, mostanra látták be, hogy nem lehet sikeres, erős, jó ellenzéki kampányt csinálni a párt kollaboránsaival a csónakban. De a lényeg ez: a háború elindult.

botka_bekasmegyer.jpeg

Botka László fórumot tart Békásmegyeren
(Fotó: Népszava / Tóth Gergő)

Ne gondoljuk persze azt, hogy ki fogják zárni a pártból Molnárt vagy a többieket, akikről Magyari Péter írt jó cikket a 444-en, leírva azokat a több mint pletykákat (például, hogy fogtak össze bizonyos MSZP-sek Bajnai ellen a Fidesszel, hogy bizniszelnek, például, letelepedési kötvényekkel), amiket a választók nem, csak a politikával foglalkozók egy szűk köre hallott eddig is. De ha nem is fogják kizárni, marginalizálhatják őket, csökkenthetik a veszélyfaktorukat, a háttérbe szoríthatják őket.

Ezeket a több mint pletykákat eddig az MSZP-tagok többsége sem tudta, de talán ha tisztában lesznek velük, Botkának is nagyobb mozgástere lesz a párton belül.

Hogy mikről beszélünk Magyari 444-es cikkében említetteken kívül? 2014-ben az MSZP kampányfőnöke az a Molnár Zsolt volt, akit most Botka betámadott. Molnár összeveszett akkoriban az MSZP örökös külföldi kampánygurujával, Ron Werberrel. Werber akkor egy vita után azt mondta, örüljön Molnár, hogy nem nyitja ki a száját.

Molnár akkoriban pedig ezt nyilatkozta arról, miért nem foglalkozik Rogán Antal kampányidőszakban napvilágot látott ingatlanügyével, amely arról szólt, Rogán lakása folyton-folyvást nő:

„A negatív kampányról azt gondolom, hogy akkor hatékony, ha egyértelmű, világos és tényeket mutat be az emberek számára. Ha vádaskodásnak tűnik, akkor ellentétes hatást tud gyakorolni.”

Tehát az, hogy tényeket szedett akkor elő Juhász Péter Rogánnal szemben, hogy ez volt az igazság, hogy mindenki megérti, mit jelent az egyre növekvő lakás, nem számított Molnárnak, az MSZP ezzel nem foglalkozott.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

2014-ben egyébként az Index foglalkozott hosszú cikkben azzal, hogy a választási kampányban Molnár hogyan fogta vissza az MSZP kampányát, amikor fideszesek támadása lett volna a tét. A cikk arról is írt, hogy ebben a folyamatban Molnár állítólagos szkinhed múltjának kiderülése hogyan lehetett befenyegetési tényező, esetleg valami nagyobb állítás megelőlegezéseként.

molnar_zsolt.jpgMolnár Zsolt

De mégis 2017-ig kellett várni, hogy az MSZP-n belül Molnár Zsolt és a Fidesz kapcsolata téma legyen. Ennek oka az, hogy Molnár és más Fidesz-közeli MSZP-sek többségben vannak a szocialista párt belső erőviszonyai szempontjából nagynak számító megyék vezetésében. Miközben a tagság és az alsó szintű vezetők nem nagyon tudnak ezekről az ügyekről, nem is részesülnek az „együttműködésből” származó támogatásból, de a párt kulcspozícióiban olyanok ülnek, akik feltehetőleg igen. Illetve még vannak olyanok, akik dealelnek a Fidesszel, de nem veszik észre, hogy ez már nem 2007, és egy-egy ilyen deal ma nagyon mást jelent, mint akkor. A budapesti vezetés nagy része például Molnár Zsolt holdudvarába tartozik.

De Botkának azért van igaza, hogy mégis megindítja ezt a támadást, még ha ilyen későn is, mert egy kampányt nem lehet úgy végigcsinálni, hogy a saját pártja felső szintű vezetéséből akadályozzák. Ha nem szorítja háttérbe Molnárt, Puchot és Mesterházyt — akikre többek között Magyari cikke is utalgat –, akkor egyszerűen a kampányban fogják őt felzabálni, méghozzá úgy, hogy nemcsak a baloldali, ellenzéki térfélen vannak túlsúlyban Botkával szemben, hanem megfelelő támogatást kaphatnak a Fidesz-média felől is. Ez pedig a kampányban azt jelentené, hogy hiába akar Botka erős Fidesz-ellenes kampányt nyomni, vagy végig akarja vinni a saját agendáját, ez nem sikerülhetne semmiképpen a belső és külső nyomás következtében.

A kérdés, sikerül-e most ezt a harcot megvívnia. Ha nem, az az MSZP végét jelentheti, és ahogy Botka kritikusai megjegyezik — és igazuk is van ebben — a Fidesz kétharmadát is 2018-ban. Nyilván Botka szempontjából pedig úgy tűnhet, ha nem lép, akkor az fogja elhozni a Fidesz kétharmadát 2018-ban, csak ebben az esetben az ő arcát fogják rányomni a vereségre. Márpedig egy esetleges 2018-as vereséget, még ha a Fidesznek nem is lesz kétharmada, akkor is mindenki Botka arcára akarja rányomni.

Márpedig az elmúlt fél évben Botka, bár stabilizálta az MSZP-t egy 10 százalék körüli teljes népességbeli támogatottság körül, ez júliusra több kutatás szerint is csökkenni látszik. A 2018-as vereség megítélése pedig attól fog függni, lesz-e a Fidesznek kétharmada és parlamenti többsége. A kétharmad alatti eredményt pedig egy nagy fideszes budapesti vereség és pár nagyvárosi körzet megnyerése tudja elhozni. Ezt a forgatókönyvet pedig valamiféle összefogás vagy koordinált jelöltindítás nélkül a DK-val vagy más/több ellenzéki szereplővel (a jelenlegi kutatási adatok szerint) Botka nem tudja elérni.

Az MSZP kollaboránsaival való leszámolásnak viszont van egy második szintje is, ami a Gyurcsánnyal való összefogásról szól. Botkáék szerint ha Gyurcsány benne van a buliban, akkor nem lehet új szavazókat behozni, és ezért akarják egyesek rányomni az MSZP-re a DK-val való összefogást. Kérdés, hogy Botkáéknak van-e más terve vagy lehetősége behozni annyi szavazót, amivel Budapesten és pár nagyvárosban legalább megverhető pár körzetben a Fidesz, ezzel megakadályozva a kormánypárt kétharmadát vagy 50 százalékos többségét.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.