Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zavar az Erőben: hamar szétrobbanhat a szombaton startoló „vecsési koalíció”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megvan az a vicc, amikor egy nemzeti radikális jobboldali, egy ostorcsattogtató mélymagyar és egy ultrajobboldali tradicionalista bemegy a kocsmába?

Nincs? A helyzet pedig megvalósulni látszik, a Jobbik néppártosodása után maradó űr úgy tűnik, nem marad sokáig kitöltetlenül. Két és fél hete került fel a YouTube videómegosztó oldalra az az Érpataki Modell Országos Hálózata (ÉMOH) – Betyársereg – Identitesz koprodukció, amelyben a három szervezet tagjai együtt hívják fel a figyelmet július nyolcadikai, Az Erő ünnepe című közös zászlóbontásukra. A változatos érveket és még változatosabb személyiségeket felsorakoztató klip a Lázadás a liberalizmus ellen! címet kapta és ezzel rögtön meg is fogalmazta az új erő hitvallását.

alairas.jpg

A mozgalom szellemiségét hivatott támogatni már a megalakulás július eleji időpontja és helyszíne is. A pozsonyi csata 1110 éves évfordulóján fognak gyülekezni az érdeklődők Vecsésen, az ütközetnek emléket állító szobornál. Az első videónál kevésbé ismert második promóanyag meg is magyarázza a párhuzamot. 907-ben Árpád elsöprő győzelmet aratott „Nyugat-Európa egyesített seregei felett”, ezzel biztosítva „nemzetünk fennmaradását”, és most ismét veszély fenyegeti a magyarságot Nyugatról. A liberalizmus egy évezred múltán migránsok és smároló férfiak seregeivel támadja mindazt, ami nekünk „szent és érték”.

Apropó, szentség. Még ha el is fogadjuk a magyarok ellen harcoló Keleti Frank Birodalom és a liberalizmus anakronisztikus párhuzamát (a liberalizmus megjelenése még legalább hét évszázadra van Pozsonytól), akkor is tökéletes szereptévesztés az, ahogyan az új mozgalom a magyar csapatok helyébe képzeli magát. A szent, keresztény értékrendünk megvédésére hivatkoznak az istentelen nyugati pogányokkal szemben, amikor anno pont fordított volt a elyzet, a keresztény Nyugat küzdött meg velünk, akkor még pogány magyarokkal.

A szobor mellett maga Vecsés városa is egyfajta szimbolikával bír, ha a szélsőjobbról van szó. Múlt év decemberében kiderült ugyanis, hogy a helyi szervezet jelenti a néppártosodott Jobbik keménymagját. A Jobbik B-közép szektora ekkor egy tahó üzenetben határolódott el Vona Gábor hanukai üdvözletétől, jelezvén, hogy azért nem mindenki örül a nagy népnemzeti fordulatnak. Vecsésen más keményvonalas radikálisok is megfordulnak: Szabó Attila, aki a párt helyi elnöke volt július hatodikáig és a Betyársereg helyi klánjának vezére is egyben, az Átlátszó szerint előszeretettel látta vendégül az anyaszervezet tagjait önkormányzati tulajdonú ingatlanokban.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

A lázadók első egysége, az ÉMOH, Orosz Mihály Zoltán, érpataki polgármester vezetésével indul Vecsésre. A Bëlga Nemzeti Hip-Hopjának sorait túlságosan is komolyan vevő, darutollas föveget és bocskait előszeretettel viselő Orosz már nem egyszer került a média figyelmének központjába gyermeteg akcióival. 2014 nyarán több, mint két órát autózott a fővárosba, hogy felmehessen a Pride „vonagló buzikamionjára”, majd alig egy hónap múlva ismét odacsapott a háttérhatalomnak: a „szabadkőműves terrorállamot”, Izraelt célozta meg egy ízléses, kortárs önkifejező performansszal, amikor jelképesen felakasztott egy-egy bábut Simón Peresz volt izraeli elnök és Benjámin Netánjáhú jelenlegi izraeli miniszterelnök fejével. Orosz, ha éppen nem vudumágiát gyakorol, „társadalmi integrációs rendszerét”, az Érpataki Modellt építi és húzza rá a helyi közösségre, ha akarják azok, ha nem.

A második alakulat, a Betyársereg az ÉMOH-val szemben nem szociális irányból lázad a liberalizmus mételye ellen, ők nagyobb léptékben gondolkodnak. Címerük, a betyárkoponya és a keresztbe tett fokosok, mottójukkal kiegészítve, amely szerint „Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!” már legalább nemzetvédelmi törekvéseket sugall. Valójában a Tyirityán Zsolt által vezetett Radikális Testgyakorlók Köre csak első lépésként tanítaná önvédelemre a nemzetet, következik utána némi fajelmélet is. Ők már egy közelgő háborúra készülnek, illetve a fehér Európa megsemmisítéséről szóló összeesküvés-elméletek hívei. A [email protected] kapcsolattartási cím büszke tulajdonosai Szabó Attilán kívül a Jobbik radikális alelnökével, Toroczkai Lászlóval is jó kapcsolatot ápoltak, egészen addig, amíg 2015 júliusában össze nem különböztek.

Bármilyen furcsán hangzik is, de az ideológiai törésvonal nem az önmaga paródiájának is beillő polgármester hálózata és a fajvédő háborúra teljes komolysággal készülő félkatonai sportklub között húzódik. A közös cél, a liberalizmus és annak aberrációit lepraként terjesztő, hanyatló Nyugat elleni lázadás ugyan funkcionálhat összetartó erőként, a Szent Ligát viszont a harmadik tag, az Identitesz könnyen szétrobbanthatja a többiekével teljességgel összeegyeztethetetlen eszmeiségével.

Az Identitárius Egyetemisták Szövetsége, vagyis pontosabban annak elődszervezete, a Konzervatív Hallgatók Szövetsége először tavaly május végén kapott nagyobb figyelmet a médiában, amikor is az ELTE Bölcsészettudományi Karának campusán tiltakoztak a smároló nők ellen. Az Identiteszt, negyed nyilaskeresztre vagy fascesre hajazó logója alapján ítélve gondolhatnánk hungarista vagy akár fasiszta csoportosulásnak is. László Balázsék viszont ugyanúgy köpnek a hungarizmusra, fasizmusra és nemzetiszocializmusra, mint a kommunizmusra. Ők nem nemzeti radikálisok, olyannyira nem, hogy nem is a szélsőjobboldalon határozzák meg magukat, mint az ÉMOH és a Betyársereg, hanem az „ultrajobboldalon”. Ezek a fess fiatalemberek megvetik a nacionalizmust és a tömeguralom összes formáját, a videóban pedig már ruházatuk tekintetében is elkülönülnek társaiktól: szigorúan csak inget és öltönyt hordanak.

A fiatal egyetemisták a tradicionalizmus nézeteit vallják, a videó névadói is ők lehettek – egyik legfontosabb ideológusuk, az olasz Julius Evola Lázadás a modern világ ellenje után szabadon. Ideológiájukról hosszasan értekezhetnénk, de ezt már megtették nálam sokkal lényeglátóbb publicisták, így álljon itt csupán néhány a főbb ismérveik közül. Lászlóék keményen elitisták és rojalisták, olyannyira, hogy ’48 kapcsán is az osztrákokat tarják támogatandónak és szinte az összes nagy, magyar történelmi személyt megvetik, élükön Petőfivel. Szeretik a hagyományt, a rendet és a hierarchiát, amelyet az indiai kasztrendszerhez hasonlóan képzelnek el.

Az ideálizált társadalmi berendezkedésük csúcsán a szellemi kaszt képviselői, a brahmanák állnak, utánuk következnek a harcos nemesek, a ksatriják. László Balázs Magyar Időknek adott interjújában ennek megfelelően meg is magyarázza, hogyan kerültek össze a Betyársereggel: „Szükség van kardra, és szükség van tollra”. Az Identitesz logójában ők nyilvánvalóan a toll, míg a kard Tyirityánékra utal. Orosz úr legfeljebb szórakoztathatja előbbieket egy kis ostorcsattogtatással unalmas óráikban.

Azzal a gondolattal, hogy a katonai vezetés felett álljon egy szellemi réteg, amely őket felügyeli, önmagában még talán nem is lenne túl nagy problémája senkinek. Ott már kezd sántítani a dolog, hogy a tradicionalisták másik nagy becsben tartott filozófusa, René Guénon feltehetőleg nem éppen Lászlóra gondolt, amikor a „szellemi tekintélyről” írt és az Identitesz vélt intellektuális fölényéhez azért a többieknek is lehet egy-két keresetlen szavuk. Pláne, ha kiderül, hogy emellett még nevetséges, magyarkodva hőbörgő „proliknak” is tartják a betyárokat és Orosz hálózatát.

Varsányi Bence

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.