Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jöjjünk már le az abszurdról

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap lemondott Dudás Gergely, az Index főszerkesztője, helyére a politika rovat eddigi vezetője, Tóth-Szenesi Attila került. A Fidesz-média pedig örült: „összeomlott az indexezésbe”, „eldőlt, hogy Simicska Lajos átvette az irányítást” és hasonló mantrákba kezdett.

18446979_1712965052065141_7315793229481072231_n.jpg

Kép: Reakciók főszerkesztő-váltásokkor. Index/Origo

Persze a magyar politikában bármi elképzelhető, de az ellenkezője is. Egyelőre a világon semmi nem utal arra, hogy az Index elveszítette volna függetlenségét. Látni fogjuk, ha ez megtörténik: tendenciózus cikkekben, elhallgatott témákban és az újságírók felmondásában.

De mennyire nevetséges az, hogy olyan emberek írnak cikket arról, hogy az Index újságírói elvesztették a szakmai moralitásukat és politikai megrendelésre dolgoznak, akik például maguk Orbán Viktor tanácsadójaként főszerkesztenek egy lapot, amit Habony Árpád tulajdonol, és állami hirdetésekből van fenntartva.

Abszurd, végtelenül abszurd, hogy a pártpropagandává, Szabad néppé, Pravdává aljasított Origón bárki cikket írhat arról, hogy az Index nem független.

Összemérhetetlen az Index és az Origo, vagy a Fidesz bármely médiájának függetlensége.

Gusztustalan, hogy olyan emberek íratják Tóth-Szenesiről a lejárató cikkeket, akik Gyurcsány Ferenc seggében voltak, amikor még ő volt a miniszterelnök. Miközben Tóth-Szenesi újságíróként, a hatalmat kontrollálva írta meg azt a riportját 2004-ben az MSZP kampányáról, amely lebuktatta Ron Werbert, és amelyre lassan egy évtizede alapozza a Fidesz az MSZP gyűlőletkampányáról szóló állításait.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Hogy a fenébe gondolhatja azt egy párt ifjúsági szervezete, amelyet évekig Simicska Lajos is finanszírozott, hogy odaállnak egy újság szerkesztősége elé, kiplakátozzák az újságírókat névvel, fotóval, és azzal vádolják őket, hogy ők egy oligarcha bábjai? Néztetek már tükörbe, fidelitasos srácok?

Jöjjünk már le az abszurdról.

Van olyan, hogy hibázik és téved egy újságíró, ilyen minden munkahelyen előfordulhat. De ők a munkájukat végzik, a borzasztó magyar politikai és médiakörnyezetben. Hogy elbasszák-e? Igen elbasszák néha.

De a kormánypárti médiában másról van szó: pártközpontokban írt cikkeket írnak alá, bekezdéseket húznak ki cikkekből, mert azok nem a kormánypárt érdekét szolgálják. A Fidesz-székház tetejéről készült fotókat kell berakniuk a cikkeikbe, amivel tiltakozó állampolgárokat akarnak lejáratni. Érvek nélküli, karaktergyilkos cikkeket kell leközülniük. A lapjuk egyetlen agendája a párt szolgálata maradt.

Persze lehet egy elképzelt „középre” helyezkedni és azt mondani, ezek mind hülyék, mind korruptak, nincs különbség. De ez gyávaság, önbecsapás, hiszen ezzel egy szintre helyezzük a hibázó újságírókat és a propaganda gyártóit. Mintha tévedni ugyanazt jelentené, mint direkt lejárató cikkeket írni.

És igen, a jobboldalon is vannak tisztességes újságírók, még a Fidesz-média termékeinél is. De hazudik, aki össze akarja mérni a Fidesz-média és az azon kívül létező sajtó függetlenségét.

Van, még mindig van egy maroknyi független sajtó Magyarországon, és bármennyire is nehéz és veszélyeztetett körülmények között dolgoznak, bármennyire is úgy tűnik, kívülről legalábbis, hogy ott a lehetőség Simicska hatalomátvételére, az Index ezek közé a független sajtótermékek közé tartozik.

Ma minden ezzel ellentétes állítás pedig hazugság. A szörnyű pont az, hogy nem tudjuk, mi lesz holnap.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.