Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botka: Gyurcsány és Orbán együtt húzzon el a közéletből!

Ez a cikk több mint 7 éves.

„Magyarországon csak akkor jön el a konszolidáció és a béke ideje, ha az ország két legmegosztóbb politikusa, a bal- és a jobboldal gyűlölve szeretett ikonjai végre kikerülnek a politika szentélyéből! – mondta Botka László kvázi miniszterelnök jelölti, kampánynyitó beszédében. Botka nemcsak Orbánt és Gyurcsányt osztotta ki egy füst alatt, hanem az „új baloldal” programját is vázolta a Szabadsajtó Alapítvány rendezvényén. A miniszterelnök jelölt előtt Molnár Gyula pártelnök is felszólalt, érzékeltetve, hogy az MSZP testületileg is a szegedi polgármester mögött áll.

botkamolnar.jpg

Botka László és Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Szabad Sajtó Alapítvány Magyarországról című rendezvényén 2017. február 18-án; Fotó: Mohai Balázs, MTI

Molnár Gyula: Széles szövetség a 2018-as győzelemért

A pártelnök szerint a következő országgyűlési választás „A VÁLASZTÁS” lesz, így, csupa nagybetűvel. Magyarország és a szocialisták sorsa is 2018-ban fog eldőlni, ezért most kell megmutatnia az MSZP-nek, hogy mit tud.

Akarjuk-e, hogy 2018-ban ez a párt a szövetségeseivel megnyerje a választást? Ha igen, hogyan?” – Molnár szerint ezek a helyes kérdések, és az MSZP-ben annak van helye, aki az elsőre határozott igennel válaszol. A hallgatóságot pedig biztosította, hogy Botka és ő ebben a csapatban játszanak.

Molnár optimista volt, mert úgy látja a közvélemény-kutatásokból, hogy 10-ből 7 választó változást akar. Az MSZP feladata ezért világos: meg kell szervezniük a változást akarók legszélesebb szövetségét. Akinek Habony Árpád és Andy Vajna ügyei tetszenek, azok szavazzanak továbbra is a Fideszre, akik még EU-ellenesebb, még idegenellenesebb politikát akarnak, azok a Jobbikra, mindenki más pedig rájuk, üzente Molnár Gyula a választóknak.

A pártelnök újra elővette tavalyi szóvirágait a vasárnapi családi ebédről, azaz továbbra is várna mindenkit a választási együttműködésbe, még ha most úgy látszik, a Párbeszéd, az Együtt és az LMP sem kér a Molnár-Botka-duó vezette szocikból. Gyurcsányba pedig Botka szállt bele nagyon keményen, úgyhogy a DK-val sem lesz könnyű.

Szocialistákkal beszélgetve az lesz a stratégia, hogy erőt fognak mutatni a kisebb pártoknak, hátha azok mégis hozzájuk csapódnak. Az igazi mámorhoz az kellene, hogy Botka miatt úgy meglóduljanak, hogy Gyurcsány inkább meghátrál. Az ex-miniszterelnököt ismerve nehéz ezt elképzelni, úgyhogy marad az a vágyálom, hogy a DK-szavazók inkább rájuk szavaznak majd, ha külön állítanak jelölteket.

Botka László: Egyenlőség, vagyonadó és egymillió új szavazó

A miniszterelnök-jelöltségre régóta alkalmasnak tartott és most azt elvállaló Botka a pártelnökkel összhangban beszélt. Viszont a körvonalak megrajzolásán túl jobban belement a részletekbe is, lényegében felvázolta, mit csinálna kormányon.

Előtte viszont értékelte a politikai helyzetet: ez úgy foglalható össze, hogy a balliberális oldal folyamatos hibáit populista jobboldaliak használják ki Magyarországon és szerte a világon, ennek pedig sürgősen véget kell vetni megújult, felelős baloldali politizálással.

A kulcsszó az egyenlőség volt, de nem az esélyegyenlőség, arról Botka szerint a 2010 előtti kormányzás megmutatta, hogy zsákutca. A harmadik utas szociálliberalizmus úgy, ahogy van kuka Botka szerint, aki ezt nem látja be, az szintén múlt idő, még ha nem is veszi észre, üzent újra Gyurcsánynak.

A politikus arról beszélt hosszan, hogy ehelyett valós baloldali politika kell, amelyik figyelembe veszi a vagyonkülönbségeket is. Főleg azért, mert az elmúlt időszakban egyre nagyobbra nyílt az olló gazdagok és szegények között, az átjárás egyre nehezebb lett, a középosztály pedig elolvadóban – emlékeztetett  Botka újra és újra.

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Gyurcsány kritizálása semmi volt ahhoz képest, amit Orbán és a kormánypártok kaptak. Önző, arrogáns, hataloméhes, elveiket eláruló, az országot az oroszok kezére átjátszó, „csak a pénz nyelvét beszélő”, jövőképpel nem rendelkező, az ország hosszútávú érdekeivel nem törődő… és további hasonlóan hízelgő jelzőkkel beszélt a hatalom jelenlegi birtokosairól.

Magyarország végre tényleg legyen a magyaroké, ne a Mészárosoké!” – mutatott irányt, és szándékát konkrétumokkal is nyomatékosította. Megígérte, hogy vagyonadót vezetne be:

Azoknak a nagyvállalatoknak és oligarcháknak, akik az elmúlt 27 évben a mi rovásunkra halmozták fel vagyonukat, tágra kell nyitniuk a pénztárcájukat, és a társadalom igazságérzetének megfelelően kell kivenniük részüket a közteherviselésből!

 – mondta a miniszterelnök-jelölt, hozzátéve, hogy azok lennének az adópolitika első számú kedvezményezettjei, „akik eddig a legrövidebbet húzták”. Emellett a családi alapjövedelem bevezetését is megpendítette, „skandináv mintára”, a közbeszerzések nyerteseire is kiterjesztett vagyonbevallások nyilvánossá tételét viszont jóval határozottabban megígérte.

Botka beszélt az oktatás és az egészségügy rendbetételéről is, utóbbiról kijelentve, hogy kormányon első dolga lenne „megjavítani”, ha már a kormány nem hajlandó rá, és „hosszabbak a várólisták, mint az Árpád-híd.” Az oktatáshoz  az MSZP-s politikus szerint viszont kár, hogy hozzányúltak a „Fidesz-KDNP zsoldosai”, mert mint a PISA-felmérés eredményei mutatták, „kő kövön nem maradt” áldásos tevékenységük után.

A baloldalra hárul a feladat, hogy átültesse a gyakorlatba azt az elvet, hogy a társadalom minden tagja értékes. Nincsenek uralkodásra termettek. És nincsenek olyanok, akik tehertételt jelentenek. Számunkra mindenki fontos, mindenki a közösség része

– fejtegette programja alapját Botka. Majd mobilabb társadalmat ígért „a Fidesz kasztrendszere helyett.” Ehhez pedig aktív, beavatkozó államot szeretne építeni, ami „újraszövi a szétszakított szociális hálót.”

Pártelnökét visszhangozva elmondta, hogy az emberek többsége változást akar, de ahhoz, hogy ezek az emberek az MSZP-re szavazzanak, nekik is változniuk kell. Majd keményen beszólt a pártnak, amikor a 2010 előtti kormányzást „önpusztítónak” titulálta, amit annyival relativizált, hogy 2010 után más okból (arrogancia és urizálás) lett vállalhatatlan a kormányzás.

Búcsúzóul Vona Gábornak és a Jobbiknak is megüzente, hogy hiába öntik le magukat „80 kg cukormázzal”, ő akkor sem hajlandó velük tárgyalni, mert demokrataként tudja, hogy „a történelem szemétdombjáról guberálták eszméiket”. A Jobbikra szavazó korábbi baloldaliak szavazataira viszont számít, szerinte őket nem érdekli a szélsőséges ideológia, egyszerűen az MSZP engedte el a kezüket a hiteltelen politizálással, na, de most minden másképp lesz Botka szerint.

Olyannyira másképp, hogy 1 millió új szavazóra számít a „demokratikus oldalon”

Az eddigieket látva ez nem lesz könnyű meccs, hiába látszik úgy, hogy legalább saját pártja egyre biztosabban áll mögötte. Márpedig Botka azt mondta most is: közös listát akar, és elvtelen kompromisszumokra nem hajlandó, viszont nyitott az együttműködésre. Aki nem áll be mellé, az szerinte 2014 hibáit követi el újra:

„A másik utat már ismerjük. Az a diktatúra árnyékában vegetáló törpeellenzékhez és az elvtelen kollaborációhoz vezet. Homlokegyenest a bukás felé.”

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.