Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sem Fidesz, sem bal, sem LMP – így helyezkedik a Momentum

Ez a cikk több mint 7 éves.

Néhány fiatalnál betelik a pohár, beszélgetni, szervezkedni kezdenek, majd arra jutnak, idővel pártot kell alapítani, hogy érdemben tehessenek valamit. A magyar közelmúltból is ismerős történet. Hiába hasonlítanak hozzájuk mi nem vagyunk sem Fidesz, sem LMP; mi a saját utunkat járjuk”  mondta a felvetésre Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja.
momentum1.jpg

Forrás: hvg.hu

Pedig nehéz elhessegetni az érzést a momentumosokat látva, hallgatva, hogy ilyen lehetett az ős-Fidesz. Lelkes, jobbára értelmiségi fiatalok, sokan szakkolégiumi háttérrel fel akarják forgatni a közéletet, mert nyomasztja őket, ami körülöttük zajlik. Ahogy Fekete-Győr András fogalmazott: Nem csak a NER-t kell eltakarítani, utána kezdődik az igazi feladat.”

De kik is ők és mit akarnak pontosan? Miért egy dohos pincéből akarják megváltani a világot, amikor simán elhelyezkedhetnének jobbnál jobb állásokban?

Medgyessy csettintene?

A mozgalmat 2015 tavaszán alapították olyan húszas éveikben járó fiatalok, akik  ahogy Fekete-Győr több interjúban is elmondta  politikai árvák”, nem tudtak jó szívvel egyik párttal sem azonosulni, a rendszerváltás óta eltelt 27 évet pedig kihasználatlan és elhibázott lehetőségek sorozataként látják. A mozgalmat folyamatosan bővítették, a színrelépéskor már jól szervezettek voltak, munkacsoportokra osztott 150 fős tagsággal.

A hosszú színfalak mögötti szervezkedés egyre többeket frusztrált, és egyre élénkebben keresték a lehetőséget a nyilvánosság elé álláshoz. Már a tavalyi kvótanépszavazáskor felmerült, hogy az lehet a megfelelő pillanat az induláshoz, végül a budapesti olimpiában látták meg a lehetőséget. Abban biztosak voltak, hogy korrupciós ügy hátán nem akarnak felkapaszkodni, szerintük ez ellen már be van oltva a magyar társadalom és ők inkább egy alternatív jövőkép bemutatásával kampányolnak  amiben mellékesen nincs sok helye a korrupciónak.

Nem az olimpiára, igen a jövőnkre!”  így a kampányszlogenük is. Hogy milyen az a jövő, azt a következő hetekben, hónapokban igyekeznek majd megmutatni. Munkacsoportjaik régóta dolgoznak különböző programokon, főleg abban az öt témában (egészségügy, oktatás, lakhatás, megélhetés, vidék), ahol szerintük a legsúlyosabb gondok vannak.

„Létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság” — mondott egy másik megközelítést Fekete-Győr András, véletlenül megidézve Medgyessy Péter ígéreteit, amire nevetve csak annyit mondott: Nincs új a Nap alatt.” De azt Soproni és Fekete-Győr is leszögezte, hogy nem tartják magukat baloldali pártnak, szerintük rájuk nem érvényes már a centrális erőtér logikája sem. Azaz a politikai paletta minden részéről gyűjtenének szavazatokat és a tagság is megosztott sok kérdésben, ami később még feszültségforrás lehet.

Ideológiai minimumtól az országos listáig

Kíváncsiak voltunk arra, hogy akkor mégis mi az az ideológiai minimum, amiben képesek voltak megegyezni, miért lesznek többek, mint unalmas technokraták? Soproni szerint három ilyen dolog van: szolidaritás, teljesítményelv és egészséges nemzettudat. Az első két elv szerinte ugyanolyan fontos és összebékíthetőek közpolitikai szinten. Szerinte a szolidaritás elsődleges egy országban, ahol ilyen nagy fokú a szegénység és a dolgozói szegénység, és politikai párt nem politizálhat anélkül, hogy erre hosszú távú megoldást nyújt. De azt gondolja a teljesítményelvűség nem összeegyeztethetetlen a szolidaritással, mivel ők nem csupán a piaci alapú teljesítményelvűségre gondolnak. Szerinte a házimunkát, vagy az állami alkalmazottak, egészségügyi-, oktatási- vagy kulturális dolgozók teljesítményét is méltóképp el kell ismerni.

Az egészséges nemzettudatot pedig szerinte azt jelenti focis példán keresztül bemutatva, hogy lehet úgyis drukkolni a válogatottnak Románia ellen, hogy közben nem verjük szét Bukarestet: Az én nemzettudatom nem zárja ki, hogy egy román is lehet büszke”  mondta Soproni, aki személy szerint arra lenne a legbüszkébb, ha „jobbak lennénk, mint a csehek”, és itt már nem a focira gondolt.

Egy erős nemzet igazán befogadhatna ezer menekültet”  kontrázott Fekete-Győr, aki szerint kifejezetten gyengének mutatta a magyar nemzetet, ahogy a menekültkérdésre reagált. Mondta ezt úgy az elnök, hogy 2010-ben még a Fideszre szavazott. A momentumosok szerint Orbánnak voltak jó javaslatai (Európán kívüli menekülttáborok fenntartása, közös európai hadsereg felállítása), viszont több volt a rossz: szerintük az EU-nak egységesen kell fellépnie ilyen horderejű kérdésekben.

A fentiekből is látszik, hogy a Momentum messzebbre tervez a NOlimpia-kampánynál. Hamarosan megteszik a párttá alakulás jogi lépéseit és az aláírásgyűjtés után újra be is lehet majd lépni a mozgalomba. Soproni, aki koordinálja az aktivistákat úgy matekozott, hogy össze kell gyűlnie a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírásnak. De ha nem, szerintük az sem ég rá kudarcként a Momentumra és mennek tovább:

a 2018-as országgyűlési választáson saját országos listát akarnak állítani.

Ehhez lényegesen fel kell jönniük vidéken, egyelőre csak néhány nagyobb városban (Szegeden, Miskolcon, Győrben) tudták megvetni a lábukat. A következő hónapokban ezt a hálózatépítési munkát fogják csinálni gőzerővel, helyi szinten, apró dolgokkal is éreztetve a jelenlétüket, amitől szerintük önmagában jobb lesz a magyar társadalom, mert együtt csinálnak valamit az emberek.

Hogy pártként mikor kezdik el csípni mások szemét, az jó kérdés, de az aláírásgyűjtéssel már elérték, hogy beléjük kóstoljon a kormány médiája: ezt bóknak veszik. Attól viszont tartanak, hogy tagjaiknak, vagy tagjaik rokonainak utánanyúlnak politikai aktivitásuk miatt. Fel sem merül kérdésként, hogy ez megtörténhet-e Magyarországon.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.