Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem az „alternatív tények” a veszélyesek, hanem a szabad sajtó kicsinálása!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Alternatív tények. Ízlelgessük ezt a friss nyelvi leleményt, jó eséllyel importáljuk majd az USÁ-ból a fogalmat, miután a gyakorlati megvalósításával már jól állunk. Miről is van szó?

gty-rt-obama-trump-inauguration-jef-170120_4x3_992.jpg

Fotó: A tömeg mérete 2009-ben, Obama beiktatásán, és 2016-ban Trump beiktatásán. / www.abcnews.go.com

Röviden arról, hogy a Trump-stáb hazudott egy pofátlanul nagyot a narcisztikus főnök kedvéért, aztán amikor lebuktak, előálltak egy nevetséges védekezéssel. Sean Spicer szóvivőnek az első sajtótájékoztatóján sikerült kamuznia egy óriásit a beiktatási ceremónia résztvevőiről, azt mondta: „ez volt valaha a legnagyobb tömeg egy beiktatáson, pont.” Miközben a légifotók tanúsága szerint, illetve a washingtoni metrón utazók számából saccolva ez biztosan nem igaz. A metrós TÉNYEK: a mostani beiktatáskor 193000-en utaztak a környéken, a 2009-es beiktatáskor majdnem háromszor ennyien, 513000-en.

Spicer ordas hazugságát Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway próbálta megvédeni, egyszerre tündökölve nyelvújító és ideológus szerepben: a szóvivő alternatív tényeket közölt, mondta az NBC-nek egy kiabálós interjúban. Le lehet koccolni, nincs itt semmi látnivaló.

És rendben, a fél internet most az új elnökön és stábján röhög, de ez eddig sem zavarta őket, úgyhogy biztosan nyomják majd tovább a gázt a poszt-igazság és az alternatív tények szupersztrádáján. Ez a tendencia még Amerikában is ijesztő, pedig ott túlsúlyban van a szakmailag és morálisan is megbízható sajtó, ahol erőforrásokkal rendesen ellátva dolgozhatnak az újságírók a hazugságok valósággal szembesítésén.

Magyarországon viszont éppen ebben állunk egyre rosszabbul: szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha a kormánypropaganda szócsövévé silányítanak egy korábban hitelesnek számító hírforrást, vagy egyszerűen csak bezárnak egy-egy szerkesztőséget.Miközben például az orosz információs hadviselés, az összeesküvés elméletek gyártása és az álhírek terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt.

Az újságírók és komplett szerkesztőségek hiteltelenítése, munkájuk akadályozása üzem- és kampányszerűen zajlik. Aki nincs velünk, amögött ott a háttérhatalom, a gyíkemberek, a Bilderberg-csoport, a szíriusziak. Te meg kattints ide: Magyarország jobban teljesít, Putyin egy szent, a C-vitamin pedig gyógyítja a rákot és „az univerzum gondolati energiája mindent áthat, a szeretet magas frekvenciáján rezegve.” Vérmérséklete szerint mindenki megnyugodhat vagy retteghet saját személyére szabott Facebook-visszhangkamrájában.

Jöhetnek a huhogók, hogy semmi nem objektív, nincsenek tények értelmezés nélkül, sőt, már az adatok előállítása sem ideológiamentes. Van ezekben bőven igazság, aki tanult legalább egy pici társadalomtudományt vagy csinált már legalább egy grafikont nyers adatokból, az nagyon jól tudja ezt.

A politika is arról szól végső soron, hogy értelmezzük a körülöttünk levő — adatokkal leírható — világot, aztán ki így, ki úgy levonja a konzekvenciákat és igyekszik annak megfelelően cselekedni.

Az alternatív tények világában viszont nem erről van szó. Hanem arról, hogy belehazudnak a pofánkba, aztán még le is hülyéznek minket, ha nem fogadjuk el az egyáltalán nem alternatív, hanem egyszerűen csak hazug „tényeket.”

Magyarországon nem éheznek a gyerekek. Kósa Lajos szerint sincs gyermekszegénység. A kormány megfelezte a hátrányos helyzetű gyerekek számát. A bevándorlás kezdete óta 300-an haltak meg terrortámadásban. A menekültek miatt pedig nem lesz segély. Meg lehet élni 47 ezer forintból. Szemfényvesztés a botrányosan rosszul sikerült PISA-teszt. Sorolhatnánk reggeltől estig.

Sziasztok alternatív tények! Jó, hogy vagytok nekünk és sokáig maradtok!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.