Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán háborúja: félamatőrök migránsok ellen

Ez a cikk több mint 7 éves.

Orbán Viktor imád háborúzni és most hadsereget is szeretne ehhez. Harcol Brüsszel ellen, csatázik a mitikus nagyságúra fújt Soros Györggyel, illetve az általa pénzelt idegen „ügynökökkel”, a háttérhatalommal, és még arra is jut ereje, hogy feltartóztassa az Európára törő migránsokat. Ennyi év kormányzás után világos, hogy a beígért konszolidáció sosem jön el, a Habony-stáb, a „gondolatminisztérium” újra és újra szállítja a rendszer fennmaradásához elengedhetetlen ellenségképet.

kepkivagas_4.PNG

Orbán Viktor egyenruhában

Harcban állunk, és csak a Fidesz, Orbánnal az élen képes megvédeni az országot

harsogja minden csatornából az állami propagandagépezet. De amíg a miniszterelnök alantas érdekektől vezérelt szélmalomharcaihoz nem kell hadsereg, addig az Európába érkezők feltartóztatásához nagyon is. És Orbán itt kapott is egy pofont.

Elfogyott a regimentje

A kormányfő a déli határkerítés építtetésekor szembesült azzal, mennyire elfogytak az országból a katonák: az építkezéshez közmunkásokat és rabokat is kénytelenek voltak bevetni, hogy időben felhúzzák a határzárat. Röviddel ezután, kisebb meglepetésre repült a székéből a honvédelmi miniszter, Hende Csaba is, pedig Orbán miniszteri szinten nem szívesen nyúl kormányához.

„Egy komoly országnak van saját hadserege, ami nem egy kipipálandó kötelező feladat, hanem egy komolyan vehető tényleges erő” – nyilatkozta Orbán egy évvel később a Katolikus Rádiónak. Ekkor már bőven tárgyalta a kormány a hadsereg tízéves fejlesztéséről szóló Zrínyi 2026 tervet, és arról is megszületett a döntés, hogy fokozatosan emelik a költségvetés hadi kiadásait: 2022-ig évente GDP-arányosan 0,1 százalékponttal.

Mostanra már az is egyértelműen látszik, miként duzzasztaná fel a kormány gyorsan a hadsereg létszámát: önkéntes hadtestet verbuválnának, nagyjából 20 ezer fővel. Ha a terv bejönne, akkor papíron csaknem megduplázódna a hadsereg létszáma, azt ugyanis 25 ezer fő körülire teszik. Igaz, ennyi katonából a legoptimistább becsléssel is csak 4-5 ezer fő alkalmas fegyveres szolgálatra. (Az előző számokon kívül az is kiderül az Index 2014-es elemző cikkéből, hogy a létszám mellett a hadsereg felszerelése is botrányosan gyenge állapotban leledzik.)

Az önkéntes hadtest ötlete azért lehetett befutó, mert Orbánék nem akarják visszaállítani a 2004-ben eltörölt sorkötelességet, így sok mozgástér nem maradt. A húszezres vállalás mindenesetre merész, egyelőre nem is tudni, mivel motiválná ilyen eredményesen a kormány az embereket, hogy jelentkezzenek önkéntesnek. Összehasonlításképp 2010-ben tizennyolc tartalékost tudtak volna mozgósítani árvízi védekezéshez, és a határvadászok toborzása is igencsak döcögős.

Fegyverbe!

Így vagy úgy, de az önkéntes hadtest felállítása már meg is indult: január elsejével lépett hatályba az a  törvény, amely zöld lámpát adott a Honvédelmi Sportszövetségnek (HS). De mi is ez? A HS elődje a szocialista rendszerben működött Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ), korábbi nevén Magyar Honvédelmi Sportszövetség (MHS). „Az új szervezet célja is nagyon hasonló a régihez” – fogalmaznak a törvényben.

Tehát a következőket várhatjuk a HS-től:

  • „a társadalom honvédelem ügye iránt fogékony tagjai számára a rendszeres sporttevékenységen keresztül a honvédelmi szempontból hasznosítható tudás megszerzése lehetőségének biztosítása”;
  • a honvédelmi ismereteket, különösen a lőkészséget, a tájékozódási képességet, a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet fejlesztő képzés;
  • „speciális technikai tudást megalapozó sportágak és tevékenységek [átadása], amelyeknek a rendszeres gyakorlása alkalmas a honvédelmi nevelés keretén belül olyan hasznosítható elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére, amelyek az állampolgárokon keresztül elősegítik hazánk általános védelmi képességének fejlesztését”.

A ráadás:

  • „megvalósítja a lőkészséget fejlesztő infrastrukturális beruházások fejlesztésével kapcsolatos feladatokat.”

Igen, a HS-re lesz delegálva a tavaly májusban Orbán által már elmondott és Lázár János által számszerűsített lőtérfejlesztő-program: a következő három évben 197 lőtér fog épülni 27 milliárd forintból, úgy, hogy minden járásba jusson legalább egy. „Sportos nemzet vagyunk, mégis túlsúlyosak, betegesek” – indokolta a miniszterelnök Dunaújvárosban, mi szükség arra, hogy fegyvert adjanak lehetőleg húszezer ember kezébe.

De ne hülyéskedjünk. Egy sportlövőt és lőteret működtető embereket is megkérdeztünk, és annak alapján, amit eddig tudni lehet a lőterekről, ezek tökéletesen alkalmatlanok lesznek például az olimpiai lövész számokra felkészüléshez. Itt csak arról lehet szó, hogy megtanítsák a fegyverhasználatot az Önkéntes Tartalékos Rendszerbe jelentkezőknek.

Hogy ez a lépés magával hozza-e a jelenleg kimagaslóan szigorúnak számító magyarországi fegyverviselési szabályozás enyhítését, esetleg a Honvédség is adhat-e majd ki fegyverviselési engedélyt, arról egyelőre nem sikerült megtudnom semmit. A kérdés melletti pro és kontra érveket ezért még jegelhetjük egy darabig.

A törvény következő passzusa alapján viszont felvethető néhány kérdés:

„A széles társadalmi kört érintő biztonsági kockázatokkal és fenyegetésekkel szembeni együttes fellépésnek közösségépítő ereje van, amely erősíti a nemzet egységét.”

Az biztos, egy jó kis közös ellenség elleni erőfitogtatás összerántja majd az atomjaira hullott magyar társadalmat. Vagy legalább a Fidesz-tábort. Bővítve a néppártosodásban csalódott egyenruha-fetisiszta jobbikosokkal. És akkor gondoljunk csak vissza kicsit közösen a cikk elejére. Meg arra, hogy a Tárki számai szerint az idegenellenesség sosem volt ilyen magas a társadalomban. Tényleg, adjunk nekik puskát is.

Az olyan csip-csup gyakorlati kérdésekkel, hogy az önkéntesekre és a lőterekre kiadott milliárdok mellett mi lesz a lerohasztott honvédséggel, vagy miből lesz legalább egyetlen nyomorult helikopterünk, ne is foglalkozzunk most. Viszont lövöldözhetünk kedvünkre, aztán irány a határ és a gát.

A hab a tortán: már középiskolásoknak is indul a katonai képzés hamarosan. Migránsok ellen nagyon jók leszünk pár éven belül, annyi szent.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.