Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország vezetői nem hisznek az emberi egyenlőség elvében

Ez a cikk több mint 7 éves.

December 10-én van az Emberi Jogok Nemzetközi Világnapja, ebből az alkalomból az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) konferenciát szervezett múlt szerdán az Európai Parlamentben „Cigányellenesség: egy veszett ügy” címmel. Az eseményen részt vett a Habiszti csapatának egyik tagja, Jakab László is, akit mint fiatal romát hívtak meg, hogy beszéljen a tapasztalatairól cigányellenesség témakörben. Alább olvasható beszédének teljes szövege.

Illusztráció: Halász Júlia

Eljött az idő, hogy úgy beszéljek, mint egy magyarországi cigány ember. A magyar társadalom egy rasszista társadalom. Teljesen lényegtelen, hogy vezetői mennyire hirdetik a demokráciát, egyenlőséget és azt, hogy az ország jobban teljesít, mert ez egy hipokrita államvezetés, amely integrációt prédikál, de a cigányellenességet gyakorolja. Malcolm X szavaival élve: „Jobban tisztelem azt az embert, aki nyíltan megmondja, hogy mi az álláspontja, akkor is, ha az rossz, mint azt az embert, aki úgy közeledik, mint egy angyal, de nem más, mint maga az ördög.”

Magyarországot olyan emberek vezetik, akik semmilyen formában nem hisznek az emberi egyenlőség elvében. Olyan emberek, akik megtesznek bármit, hogy egy cigány ember még véletlenül se kerüljön az ő pozíciójukba, vagy legalább egyenlő szintre velük, mert az veszélyes lenne. Ezzel párhuzamosan, nagyon sok esetben, regionális és helyi szinteken a roma választópolgárok vannak többségben, választásokat döntenek el. Ma Magyarországon 130 olyan település van, ahol roma választópolgárok élnek döntő többségben, de e települések közül csupán 34-ben van roma az önkormányzatokban (Setét Jenő adatai alapján).

"Habiszti!" című sorozatunkban roma származású értelmiségi fiatalok írtak romákat érintő ügyekről 2016 tavaszától egy éven át. Hallatni akarták a hangjukat, reflektálni, véleményt nyilvánítani, és vitát indítani a magyarországi romák mindennapjaira is hatással levő kérdésekben. Nagyon unták már, hogy a fejük felett döntenek, vagy épp "díszcigányok" beszéljenek a nevükben: beleszólást kértek saját ügyeikbe.

Mindennek nem az az oka, hogy a romák képtelenek lennének maguk közül vezetőket kitermelni, hanem az, hogy a helyi nem roma vezetők megfélemlítik a roma kisebbség döntő részét a szavazataik elnyerésének érdekében. Én magam  a következőknek voltam szem- és fültanúja: „Ha nem rám szavazol, nem kapsz majd segélyt. Ha nem rám szavazol, ki leszel rúgva a közmunkából. Ha nem rám szavazol, pokollá teszem az életedet.” Ki kell emeljem, hogy a megfélemlítés csupán egy, a cigány szavazatok megszerzésének embertelen, erkölcstelen és cigányellenes eszközeinek végtelen tárházából.

Ennek eredményeként a cigányok egy ember kezébe adják a helyi hatalmat, megfosztva az esélytől, hogy  szavazópolgárként végiggondolhassák, hogy az az ember intellektuálisan és politikailag valóban képes-e a települést vezetni.

Majd a megválasztott vezető befolyása a döntések meghozatalában fenntartja a romák helyzetének status quo-ját, fenntartja a szegénységet, a munkanélküliséget, akadályozza a minőségi oktatáshoz való hozzáférést.

Továbbá a romák alacsony, lényegében nem létező politikai képviseletének és részvételének eredményeként olyan bosszantó helyzet állt elő, hogy amikor bármilyen jogszabály, intézkedés, stratégia vagy javaslat kerül a döntéshozók asztalára, ami a romáknak kedvező lenne, addig csűrik-csavarják, formálják, változtatják, hogy mire a megvalósításhoz érünk, éppen a romák azok, akik kimaradnak belőle.

Egy egyszerű példával élve: mikor a kormány az EU felé közvetített, angolul megírt dokumentumokban az „integration of Roma in education” (a romák iskolai integrációja) kifejezést használja, akkor a magyar változatban a „a romák iskolai felzárkóztatása” szerepel. Ami azt jelenti, hogy a roma diákoknak fel kell zárkózniuk a nem roma társaikhoz. Ami azt jelenti, hogy a roma gyerekek nem egyenlők a nem roma társaikkal, tehát elkülönítve kell őket oktatni, amíg felzárkóznak.

Ahogy Szalai Júlia kiváló társadalomtudós mondja: „ Bizonyos értelemben elmondhatjuk, hogy azon indíttatások és rendszerek, amelyek távol kívánják tartani a romák érdekeit az intézményektől és a valós politikától, megerősítik a romák kizárását a valós politizálás színtereiről, miközben kiterjesztik a többség kontrollját, figyelmen kívül hagyva a romák szükségleteinek, problémáinak és igényének lehetséges artikulációját.” (Szabad fordítás).

A másik oldalról nézve, a vezetésnek mindig megvannak a maga díszcigányai, akiket bábuként használnak fel, leginkább arra, hogy bizonygathassák a „valós” kapcsolatukat a romákkal. Ezek a díszcigányok ugyanannyira hipokriták, mint többségi vezető társaik. Minden esetben ők legitimálják a hatalom cigányellenes politikáit.

Itt meg kell említenem az olyan fajta roma civil szervezeteket is, amelyek kifordították a roma ügyet és etno-bizniszt csináltak belőle. Ezeknek a szervezeteknek semmilyen kapcsolata nincs a roma közösségekkel. Olyan projektgépek lettek, amelyek láthatatlanok a romák köreiben. Ez a fajta cigányellenesség is – bármely generációról legyen szó – meggátolja a romák „ébredését”.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) konferenciája december 7-én az Európai Parlamentben

Azt állítom, Magyarországot olyan emberek vezetik, akik semmilyen formában nem hisznek az emberi egyenlőség elvében és rasszista társadalmat nevelnek a magyar társadalomból, mert ez nekik jól jön, hogy megőrizhessék a hatalmukat. Egy év alatt több milliárdot költöttek az adófizetők pénzéből gyűlöletkampányokra, ami olyan jól sikerült, hogy soha nem látott mértékű muszlimellenesség uralkodott el Magyarországban. Ha megkérdeznénk egy 6 éves kisgyereket, hogy mit gondol a muszlimokról, azt mondaná: „utálom őket”.

Mindez egy év alatt. Mi, romák több mint 600 éve élünk Magyarországon. Senkinek ne legyenek bolondos gondolatai, hogy a magyar kormány bárminemű politikai jóakaratból megvalósítana bármit is, ami a romák helyzetét segítené, mivel a hatalomnak érdekében áll nélkülözésben tartani a roma lakosságot, ezzel megőrizve hatalmát. Ez a fajta cigányellenesség – bármely generációról legyen is szó – meggátolja a romák „ébredését”.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.