Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hitler lapjához hasonlította Kósa Lajos a Népszabadságot

Ez a cikk több mint 7 éves.

Kósa Lajos Tisza István szobrának avatásán a Völkischer Beobachter, Hitler náci pártjának propaganda napilapjához hasonlította a Népszabadságot.

debre20161031004.jpg

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

„[…] a Népszabadság épp olyan állampárti napilap volt, képviselve a kommunista ideológiát, a pártot annak minden tettét, mint a Völkischer Beobachter.”

Nem csak időt és idősíkokat kever Kósa Lajos, nem csupán hazudik, hanem felállítja a képzelt ellenséget és szuronyrohamot vezet ellene.

Nem akarok itt és most a Népszabadság pártállami szerepéről beszélni, mert felesleges. De a Népszabadság 60 éve a Szabad Nép ellenében, az 1956-os forradalomban született, és az újság főszerkesztőjét pont úgy váltották le, mint sok embert az országban akkor, a lap dolgozói pedig még november 24-én is sztrájkba mentek.

De ez történelem. És ezt a történelmet akarja a ma valóságával egyenlővé tenni Kósa Lajos. Mintha lennének kommunisták Magyarországon, akikkel harcolni kéne. Egyszerűen fogja az emberek valós történelmét, sérelmeit és tragédiáit, amit az előző rendszerben szenvedtek el, és azt mondja, ezzel harcolunk ma is.

Csakhogy ez hazugság. A 32 éves Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese nem Kádár János, és nem is politikus, hanem újságíró, a lap húszas, harmincas éveiben járó munkatársainak pedig, akik a szerkesztőség nagy részét kiteszik, semmi közük az állampárthoz.

De legfőképp: a Népszabadság halott, így az ellene folytatott küzdelem szimpla hullagyalázás.

Kósa azt csinálja, ami a Fidesz egyetlen megmaradt fegyvere. A védekezésre képtelen intézményeket, embereket, a megvert ideológiákat állítja ellenségként szavazóbázisa elé, mint ami ellen harcolni kell.

A sötétben bújkáló ellenforadalmárok itt vannak – ismerős ugye?

Semmi értelme nincs Kósa hasonlatának, de az őrült háborús retorika fenntartható. Semmi köze a három hete kivégzett Népszabadságnak a nevén túl az állampárt lapjához.

És mindezt annak a Tiszának a szobrának az avatásán, akinek „királysága” alatt nem volt nyugdíj, nem volt szavazójoga az ország nagy részének, ahol az urak elnyomták az ország többségét. Annak a Tiszának, akinek a parancsára lövettek bele a vérvörös csütörtökön a tüntető munkásokba, akinek országlása idején a munkáért, tisztes fizetésért, alamizsnáért tüntetőket taroló csendőrtűz szokványos volt, ahol tízezer ember ellen indítottak eljárást a Népszava birtoklásáért, amikor a lapot bezáratták, mert megírt egy kormányzati panamát.

Tisza lesz a hős, és a Népszabadság 32 éves főszerkesztő-helyettese a bűnös ma Magyarországon az állampárt bűneiért.

Le kell rázni ezt a sérelmi politikát, ahol 1990-ben született emberek is felelősek lehetnek a Kádár-, sőt a Rákosi-rendszer bűneiért. Meg kell szabadulni azoktól a politikailag túltolt szembeállításoktól, ahol huszonéves embereket, akik nem is vallják azokat az elveket, amiket a 20. század magyar rémuralmainak urai, lehet nácinak vagy kommunistának bélyegezni.

Mert ez az a sérelmi politika, ami foglyul ejti ezt az országot. Amikor az ország legnagyobb országos napilapjának bezárására azt lehet mondani, hogy de Rákosi, és ez egy normális érvnek számít, akkor nincs jövőnk. Mert akkor mindent le lehet ütni Rákosival, vagy Horthyval, Kádárral, vagy Szálasival, és soha nem fogunk tudni beszélni az oktatásról, vagy az egészégügyről, a fizetések emelkedésének lehetőségéről, vagy a szegénység csökkentéséről.

És a mesterterve ez a Fidesznek: a képzelt, már nem létező ellenségek hadbaállítása, és ellenük szuronyroham vezetése.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.