Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alapszámla: ki bankolhat, ki nem?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem siette el a kormány a 2014. nyarán kihirdetett 2014/92/EU irányelv hazai jogba való átültetését. A 2016. szeptember 18-ai határidő lejárta előtt nem sokkal, 2016. augusztus 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben a vonatkozó (262/2016) kormányrendelet, amely meghatározza az alapszámla fogalmát, jellemzőit és működési rendjét. Röviden összefoglalva a lényeget: az alapszámla egy olyan korlátozott szolgáltatásokat nyújtó számla, amely bankszámla nyitásra teremt lehetőséget azok számára is, akik piaci alapon nem tudják a bankok ezen szolgáltatását igénybe venni.
otpbank-20160720.jpg

A bankok kötelesek alapszámlát nyitni bárki számára, függetlenül az illető havi jövedelmétől vagy akár állandó lakcím hiányában is (terrorizmus és/vagy pénzmosás alapos gyanúja kapcsán tagadható meg csupán az alapszámla nyitás). Fontos látni, hogy ez a szolgáltatás alapvetően a jelenleg a banki ügyfélkörből kiszorulók számára teremti meg a számlatulajdonlás lehetőségét. Az aktív bankszámlával rendelkezők nem jogosultak alapszámla nyitásra a rendelet szerint – igaz ők kevéssé lennének elégedettek a korlátozott szolgáltatásokkal.

Az alapszámla ugyanis igazi fapados a bankszámlák világában: csupán négy, százezer forint alatti átutalási/csoportos beszedési megbízás teljesítésének lehetőségét hordozza, emellett a tulajdonosnak lehetősége van az általános, havi kétszeri maximum százötvenezer forintig ingyenes készpénzfelvétel mellett havonta egyszer bankfiókban, ingyenesen hozzájutni maximum ötvenezer forinthoz.

A rendelet szerint az alapszámla havi díja nem haladhatja meg az előző havi bruttó minimálbér 1,5%-át, azaz a mai állás szerint a havi 1575 forintot. Hogy ez sok, vagy kevés, arról a portfolio.hu már közölt egy írást, én a magam részéről soknak tartom. Méghozzá azért, mert azok számára, akiknek az alapszámla hiánypótló lehetősége lenne, a havi majd’ 1600 forint – amennyit a bankok el fognak kérni, efelől ne legyen kétségünk – sok pénz. Két-három napi élelem is kikerül belőle, ha jól beosztják például azok, akiknek közfoglalkoztatottként csak 50600 forint nettó fizetés jár.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a rendelet tartalmazza, hogy az alapszámla ingyenes igénybevételének lehetőségéről, a rászorulók köréről és a díj átvállalásának módjáról külön jogszabály rendelkezik majd. Jelen kormányrendelet szerint a szociális (ingyenes) alapszámla feltételeinek kidolgozására október végéig munkacsoportot áll fel, amely javaslatai alapján 2017. január elsejétől kerülhet bevezetésre.

Reméljük, hogy a kormány helyesen dönt, és a jogszabály lehetővé teszi majd, hogy az alapszámla valóban lehetőség legyen azok számára, akiknek el vannak zárva a bankszámlával járó előnyöktől! Addig is  ne siessen senki alapszámlát nyitni.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.