Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A romákat a menekültek ellen, mindenki mást a romák ellen uszít a Fidesz – Habiszti!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ez itt kérem, már komoly helyzet. Nem csupán szócséplés, bájolgás, utalgatás. Ami kormányzati retorika címén folyik, azt úgy hívják: közösség elleni uszítás. Nincs véletlen egybeesés, ez valóban egy Btk-beli tényállás, amelynek legfőbb eleme, hogy valaki nagy nyilvánosság előtt gyűlöletre buzdítson másokat meghatározott védett tulajdonsággal rendelkező csoport(ok) ellen.

grafika: Mérce (kép forrása: MTI)

Kedd délután Kövér László házelnök és Pócs János országgyűlési képviselő mellett Szabó Tamás jászberényi polgármester is olyan gondolatokat fogalmazott meg egy több száz fős lakossági fórumon, amelyek a fenti tényállást bőven kimerítik. Több online oldal is tapintható részletességgel hozta le az eseményt, ropogósan, egyenesen a rendezvényházból. Aki egy kicsit is logikus vagy netalán kritikus nézőpontból értelmezi az ott elhangzottakat, annak nem nehéz rájönnie, hogy a vezetők beszédei nem egy releváns politikai kampány érvrendszerének nyílt platformon történő magyarázataként születtek, hanem egyetlen céljuk az volt, hogy szubjektív tartalmukkal befolyásolják a jászberényi polgárokat, félelmet és ellenséges hangulatot keltsenek, majd magukra hagyják őket, felhevülten, ingerültséggel a fejükben és a szívükben.

Akkor hányan is jönnek? És ebből hányat telepítenek Jászberénybe? Mind terrorista, mind meg fogunk halni? Ránk erőszakolják a Koránt meg a fejkendőt (mind az 1294-en)? Most akkor sok pénzük van, vagy a miénket fogják elvenni? Kitűnő táptalaj ez a fajta bizonytalanság az utálkozásnak, sőt gyűlölködésnek, és annak is, hogy október 2-án a NEM válasz mellé kerüljön majd az a bizonyos x. Nyilván, aki maga is rászorul a segítségre, nem  szívesen tartana el még nálánál is szerencsétlenebbeket az adóforintjaiból, ahogy azt sem szeretné senki, hogy online vagy offline zaklassák a leánygyermekeit kétes (de leginkább barnás) kinézetű férfiak.

"Habiszti!" című sorozatunkban roma származású értelmiségi fiatalok írtak romákat érintő ügyekről 2016 tavaszától egy éven át. Hallatni akarták a hangjukat, reflektálni, véleményt nyilvánítani, és vitát indítani a magyarországi romák mindennapjaira is hatással levő kérdésekben. Nagyon unták már, hogy a fejük felett döntenek, vagy épp "díszcigányok" beszéljenek a nevükben: beleszólást kértek saját ügyeikbe.

A fórum jó alkalomnak mutatkozott arra, hogy előhúzzák a jól ismert, utolsó kártyát a mozgósításra és Szabó Tamás megszólította végre személyesen a roma választópolgárokat.

Azokat a roma választópolgárokat, akiket koloncként, teherként, költségvetési sorban elkülönített összegek igénylésére az önkormányzat épülete előtt hosszú sorokban ácsorgóként látnak ugyanezen politikai vezetőink. Más napokon.

Most is ebből a szerepkörből indultak ki, de Szabó ezúttal a menekültek betelepítésének pénzügyi áldozataként definiálta a cigányságot, előrevetítve a befogadottak eltartásának financiális problémáját. Szabó szerint, ha a kvóta szerinti betelepítésre sor kerül, az anyagi forrásokat a romáknak nyújtott segélyekből fogják fedezni. És ezt persze a cigányok sem akarhatják, tehát jobb, ha elmennek és NEM-mel szavaznak, ő szólt.

Azt  ugyan nem értem, hogy milyen segélyről beszélt a polgármester úr, hiszen rendszeres szociális segélyt a 2015-ben bevezetett változtatások óta nem lehet igényelni, minden más típusú segélyt, támogatást pedig az ellátásra szoruló egészségi állapotától, ill. munkaerőpiaci helyzetétől, jövedelmétől tesznek függővé. Épp csak egy kicsit feltűnő, hogy a nem roma jászberényiekhez nem szólt ilyen érvvel egyik politikus sem. Ez azt jelentheti, hogy nem romák egyáltalán nem részesülnek például aktív korúak ellátásában, ápolási díjban, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban, netán közgyógyellátásban? Rejtélyes.

Már magam is unom, hogy folyton azt kell magyaráznom, hol érhető tetten az internalizált rasszizmus, rosszul vagyok a kormányzat szavazatgyűjtő technikájától, amely mostohagyerekként ide-oda pakolgatja a magyarországi romákat, gumicsontnak sem illő indokokkal alátámasztva azt, hogy miért érdemli meg a támogatásukat.

Hazugság, ámítás, szélhámosság és rosszindulat.

Végülis két legyet ütöttek egy csapásra. A jelek szerint sikeresen uszították a romákat a menekültek ellen és a nem romákat a menekültek és a romák ellen. Mert azt ugye mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kormány gyűlöletbeszéde nyíltan állította: a cigányok segélyből élnek. Lám, milyen hamar beérett a gyűlöletgyümölcs, tegnap már arra ébredtünk, hogy Lakatos Attila cigányvajda (sic!) európai összefogásra szólítja fel a romákat, hogy megvédjék lányaikat, asszonyaikat, unokáikat az erőszakos migránsoktól és közmunkához való hozzáférésüket a hozzájuk hasonló tanulatlan tömegektől.

A Kétfarkú Kutyapárt grafikája

A Romnet internetes hírportál pedig azt írta, hogy az ORÖ politikai bázisát adó Lungo Drom tagjai ún. „suttogó propagandát” kezdtek, „és telefonon, személyes megkereséseken arra kérték, illetve utasították a megyei és helyi Lungo Drom-os vezetőket, cigány önkormányzati elnököket és képviselőket, mozgósítsák a romákat, hogy a lehető legnagyobb létszámban vegyenek részt az októberi voksoláson. A cigányokat – a kormány tagjai által már korábban tett kijelentéseket tényként kezelve – azzal riogatják, hogy a menekültek betelepítésével elveszik a segélyeket, kevesebb munka jut, az idegen népek megerőszakolhatják a nőket és a gyerekeket, és bármikor terrortámadást követhetnek el akár egy romanapon is.”

Azt hiszem, egész életemben nem írtam le ennyi összefüggéstelen mendemondát, találgatást, előítéletes rémképet, mint a fenti bekezdésekben. Ami a legrosszabb az egészben, hogy ez nem egy április 1-jei tréfa vagy kacsa hír, ez történt és történik.

Mondhatnám, hogy ébresztő, néhány dologban hazudtak nektek! Részletezhetném, hogy a szociális ellátások milyen szigorú követelményekhez vannak kötve, milyen rövid időtartamra szólnak vagy hogy olyan alacsony az összegük, hogy az arra jogosultakat csak sajnálni lehet, de irigyelni semmiképpen. Vagy sorolhatnám, hogy Magyarország közel 18,5 milliárd (!) Ft-os uniós támogatást igényelhet a 2020-ig terjedő időszakra a Belső Biztonsági Alap (ISF) körébe tartozó, a menekültek érkezése során felmerülő költségek fedezésére, hogy már eddig is több mint fél milliárd forint értékben járult hozzá az Európai Unió és annak minden polgára, hogy a magyar menekültbefogadó állomásokat és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt felújítsák, a dolgozókat továbbképezzék, és még több embert foglalkoztassanak ezeken a helyeken, tehát nem valószínű, hogy a segélypénzt csoportosítanák át. Az is a realitás része, hogy munkaerőhiánnyal küzd az ország, és több ezer vendégmunkást szeretnének a döntéshozóink foglalkoztatni, például a romák helyett.

Ez azonban mind kevésbé fontos, mint az, hogy a gyűlöletkeltés egy egyébként utált és lenézett csoport számára is elérhető megoldásként funkcionál. Néhányan lehet, hogy belemennek egy olyan játékba, amiben végre ők is legálisan, állami felhatalmazással böködhetnek másokat a számkivetettségük miatt, ahol ők is többnek, jobbnak, kiváltságosabbnak érezhetik magukat másoknál.

Tavaly nyáron Orbán Viktor miniszterelnök és Trócsányi László igazságügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy azért nem kér az ország a menedékkérőkből, mert épp elég teher 800 ezer cigány ember felzárkóztatása, akiknek az ellátásával kapcsolatos nehézségeket a magyarok nem osztják szét más európai országok között. Ezzel egyenlőségjelet tettek a háború elől menekülő otthontalanok és olyan magyar állampolgárok közé, akiknek az a legnagyobb bűnük, hogy cigánynak születtek. Egy egész népcsoportot bélyegeztek meg újra hatalmuknál fogva, nyíltan azzal, hogy a többségi társadalmon kívüliként beszéltek róluk, rólunk, rólam.

Végtelenül szomorú, hogy magukat vezetőnek valló roma emberek nem veszik észre vagy inkább nem akarják észrevenni, ahogyan a kormányunk másodszor is harcba küldi a cigányokat a migránsok ellen. A szavazataikat olcsón, némi közös ellenség kreálásért adják oda, nem törődve az uszítás rövid- és hosszútávú hatásaival. A gyűlölet ugyanis nem illan el gyorsan, és ha a félelemmel párban jár, annak igen súlyos következményei lehetnek.

A kérdezés vagy gondolkodás nélküli kirekesztés lelki és fizikai erőszakot eredményezhet, a társadalmi kohéziót megbonthatja, és ellehetetlenítheti az együttélést, nemcsak a menekültekkel, hanem általában bárkivel, aki ellen kicsapódik a düh és indulat.

Felelős állampolgárként dönthetek úgy is, hogy nem hallgatok felelőtlen kijelentésekre, és nem leszek a hatalom játékszere. A számomra ideális lakossági fórum a politikai döntések meghozatalában történő tudatos és nem irányított részvételre törekvést erősítené az emberekben ahelyett, hogy gyűlölködésre buzdítaná őket. Mert a szeretet összetartozássá, a gyűlölet pedig háborúvá alakulhat. Ez az a pillanat, amikor eldönthetjük, hogy melyik sorba állunk, és képesek vagyunk-e emberek lenni az embertelenségben.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.
Címlapkép: grafika: Mérce (kép forrása: MTI)