Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a menekültek, hanem Lázárék lopják el a segélyt

Ez a cikk több mint 7 éves.

Lázár János csütörtökön a kormányinfón lényegében megzsarolta az embereket: azt mondta, ha jönnek a menekültek, ha nem a nemek győznek a népszavazáson, kevesebb lesz a segély. Ezt pedig így magyarázta: „Ha 100 egységnyi segélyt 150 egységre kell elosztani, akkor értelemszerűen csökkenni fog a segély összege.” Mintha a jóléti kiadásokra, a legszegényebbekre jutó pénz összege nem egy döntés lenne, nem egy olyan döntés, amely a közös jólétünket segíti elő azzal, hogy „senkit sem hagyunk az út szélén”.

d_sos20160915013.jpg

(Fotó: MTI / Soós Lajos)

Ez a kijelentés már csak azért is érdekes, mert 2008 óta, de különösen 2010 óta folyamatosan csökken a szociális kiadások összege a költségvetésben, miközben nő a költségvetés teljes összege, és miközben brutálisan nőtt a szegénység Magyarországon. Hiába a szegényellenes bullshit a hihetetlen összegű segélyekről: a valóságban a segélyek összege folyamatosan csökken. Tehát Lázár csütörtöki formuláját alkalmazva: miközben egyre több egység van, egyre kevesebb egységet fordítunk egyre több emberre.

Pedig 2008-ban, sőt 2010-ben sem a menekültek miatt csökkent e kiadások összege, hanem azért, mert a mindenkori kormányok egyre kevesebbet költenek szociális kiadásokra. Mert így döntöttek. Ugyanis ez egy döntés.

Például úgy döntött a Fidesz, hogy 9 hónapról 3-ra csökkenti a munkanélküli segély folyósításának időtartamát, ezzel minden szakértő szerint számtalan embert kilökve a munkaerőpiacról. Olyan embereket, akik pénz nélkül nem tudták fenntartani addigi életszínvonalukat, ezért nehezebben találtak munkát, és ezért kiestek a munkaerőpiacról. Olyan embereket, akik most betölthetnék a rekordmagas 55 ezer szabad állást.

Támogasd a Kettős Mércét, hogy ne csak a kormányzati gyűlöletpropaganda jusson el az emberekhez, hogy a Mérce cikkei még több emberhez eljuthassanak a népszavazás kapcsán. Támogass minket 1000, 2000 vagy 5000 forinttal (ezekből az összegekből plusz 1000, 2500, vagy 7000 emberhez juthatunk el), és írd be a közlemény rovatba, hogy népszavazás; az így beérkező pénzeket a Népszavazással kapcsolatos cikkeinek, posztjaink Facebook-hirdetésére fogjuk fordítani.


támogatás bankkártyával

 Ha Paypalen vagy banki utalással támogatnál minket, ide kattints.

De 2008 óta minden kormány úgy dönt, hogy nem emeli a családi pótlék összegét. Amit a gazdagabb családoknál helyettesít a családi adókedvezmény, de az átlagkereset esetében és az alatt, a családi pótlék befagyasztása óriási hiány, ami folyamatosan növeli a gyerekszegénység kialakulásának esélyét.

De elvették a segélyek legtöbb fajtáját; a lakhatási és adósságrendezési segélyeket például az önkormányzatokhoz utalták, így az országban számos helyen a bajba jutott családoknak egyszerűen nincs olyan támogatása, amivel ki tudnának kerülni egy adósságcsapdából, vagy megakadályozhatnák, hogy elárverezzék a házukat. Így lett idén az első félévben rekordmagas a kilakoltatások száma.

Ehhez pedig nem migránsok kellettek, hanem ennek és az előző kormányoknak a döntései, amikkel szarban hagyták a szegényeket.

Ezután pedig van pofája Lázárnak kiállni, és bemondani, hogy a menekültek veszik el a segélyt. A valóságban, ha a szociális kiadások annyival nőttek volna, mint a költségvetés, nem csupán 1200 menekültet, hanem megannyi szegény honfitársunkat is ki tudtuk volna segíteni, hogy munkát találjon, hogy továbbképezhesse magát, hogy megőrizze a lakhatását.

Pont ezért undorító, amit Lázár mond. Mert most is lehetne több pénzt adni segélyre, szociális kiadásra. A kormány tudatos döntése, hogy nem ad, és ennek semmi köze a menekültekhez.

De ilyen egy igazi népnyúzó kormány, amely azt mondja az állampolgárainak: Rúgjatok lefelé! Ne azt kérdezzétek, nektek miért nem jut a közösből, hova tűnik el a közös pénzünk, Mészáros jachtjára, Orbán stadionjaira, Lázár 7 éves gyerekének 70 milliós házára, Rogán lakásnövekedésére, Matolcsy szeretőjének 1,7 milliós fizetésére. Hanem azt, hogy miért adunk a menekülteknek, a cigányoknak, a nálunk szegényebbeknek.

Lehet utálni a menekülteket, értem azt is, ha valaki fél tőlük, de nem észrevenni az átverést, butaság.. Azt az átverést, ahogy embert és embert egymás ellen fordítanak a hatalmasok, hogy elvegyék a jólétüket, és saját zsebüket megtömhessék.

Ha ezt nem vesszük észre, és ez ellen nem cselekszünk, akkor nem is kell ide idegen hatalom, rabszolgasorba taszítjuk mi egymást!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.