Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Mindig ellenzék” helyett szembenézni Simicska Lajossal

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Magyar Nemzet kicsivel több, mint egy évvel a G-nap után marketingkampányba kezdett, amelynek címe „Mindig ellenzékben”. Nyilván a Magyar Nemzet és a Hír TV – Simicska Lajos médiatermékei – tényleg független újságként működnek jelenleg. De azért a „mindig ellenzékben” szlogen – és még inkább a hozzá készített videó – túlzás, és pont azt a szembenézést mulasztja el, ami még érdemére is válhatna ezeknek a lapoknak, pont azt a szembenézést, amit Magyarországon valahogy mindig elmulasztunk.

tumblr_o6w7yuoafy1qjlvaxo1_1280-e1462862612984-1024x576.jpg

Fotó: 24.hu

Hogy miről beszélünk, ahhoz nem is kell mást tenni, mint megnézni a Magyar Nemzet promóvideóját, ahol két esetben is feltűnnek a netadós tüntetések videói. Emlékszünk még? Alig másfél éve #kedveshírtv taggel azért kellett kampányt indítanunk, hogy megállítsuk azt a rágalomhadjáratot, amit a Fidesz, akkor még Simicska Lajos médiatermékein keresztül indított az ellenzéki tüntetések szervezői ellen, elferdített tényekkel, kiragadott információkkal.

Most ezeknek az embereknek a munkájával hirdeti magáról Simicska Lajos lapja, hogy ők mindig ellenzékben voltak. Hát nem. Ez egy hazugság. A kormánypárti bélyeget már nyilvánvalóan levetkőzték magukról Simicska lapjai, de a múltat nem tudják. A múlttal szembe kell nézni, még ha részben más újságírók is dolgoznak ezeknél a médiatermékeknél, mint másfél éve, még ha meg is értjük, miért kényszerültek ebbe a helyzetbe akkoriban.

Azért kell szembenézni ezzel a múlttal, mert ez a múlt a jelenünk is, csak már nem Magyar Nemzetnek, hanem Magyar Időknek, nem Hír TV-nek, hanem M1-nek hívják a kormányzati hazugságok médiumait.

Ahhoz pedig, hogy az ország közvéleménye megértse, mi zajlik az országban, fontos, hogy a média elmagyarázza, hogyan működik a hazugsággyár, hogyan működtek az utasítások, hogyan működik a közpénzből feldúsított propaganda. Ha viszont azok, akik ezt átélték, eltagadják ezt és azt állítják, ők mindig ellenzékben voltak, akkor pont erről nem fogunk beszélni.

Ahogy a „mindig ellenzékben” azt az aprócska tényt is megpróbálja elfeledtetni, honnan van pénz a Magyar Nemzet, a Hír TV, a Class FM, a Metropol működésére, honnan szerezte pénzét, hogy gazdagodott meg, miből telik erre Simicska Lajosnak. Mert bizony nem ellenzéki tevékenységéből, hanem a közpénz tudatos és tervszerű fogyasztásából.

A múltat nem lehet átírni és nem is szabad. Azt állítani, hogy a Magyar Nemzet „mindig ellenzéki” pozíciójából támogatta még másfél évvel ezelőtt a kormányt, egyszerűen káros, azt mutatja, hogy nem kell szembenézni a bűneinkkel, a hibáinkkal, azt a gyakorlatot erősíti, hogy következmények nélküli az ország. Ha valóban hitelesen kívánnak átalakulni Simicska lapjai, akkor inkább a szembenézést kéne preferálniuk a múlt elkenésével szemben, mert különben így az egyébként kiváló újságírói munka is mehet a kukába.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 238 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.