Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem menekülteket, hanem egy rendőrt ütöttek a neonácik Stockholmban

Ez a cikk több mint 8 éves.

Szombat estére a magyar sajtóba is eljutott, hogy több száz maszkos neonáci és futballhuligán menekült gyerekeket vert meg a stockholmi főpályaudvar környékén. A baj a sztorival csak annyi, hogy bár sok valós elemből áll, összességében egyszerűen nem igaz. Ahogy az 1989-es negyedikes gimnáziumi történelemkönyvet jellemzi az osztályfőnök a Moszkva tér című fimben: „nagy a valóságtartalma, de 100 százalékosnak azért nem mondanám”. 946165_10153820403043467_948671776897358316_n.jpg

kimerevített kép az Aftonbladet videójából

A Facebookon követem a legnagyobb svéd országos politikai napilapot, és rendszeresen olvasom több svéd újság online kiadásait. A Facebook hírfolyamomban mégsem jelent meg semmi olyan hír, hogy Stockholmban több százan menekült gyerekeket vertek volna meg. Ezért volt azonnal gyanús az erről szóló hír. Azonnal elolvastam minden, a péntek esti és szombati rasszista demonstrációkkal és támadásokkal kapcsolatos hírt a két legnagyobb svéd országos politikai napilap – a Dagens Nyheter és a Svenska Dagbladet – és a két legnagyobb országos bulvárlap – az Expressen és az Aftonbladet, utóbbi honlapján jelent meg a támadásról a videó -, illetve az egyik legnagyobb, országos befolyású regionális napilap – a Sydsvenskan – online kiadásaiban. Tehát elég biztosan állíthatom, hogy amit jelenleg a svéd sajtóban a rendőrségtől és szemtanúktól tudni lehet és megjelent, olvastam. Ezek alapján annyit lehet biztosan állítani, hogy olyan 70-100 futballhuligán és neonáci valóban menekült gyerekek megverésére készült a stockholmi főpályaudvar környékén péntek este, de végül biztonsági őrökkel és rendőrökkel csapott össze.

Mi  történt pénteken Stockholmban?

A stockholmi rendőrség pénteken arról értesült, hogy futballhuligánok és szélsőjobboldali csoportok a stockholmi főpályaudvar „megtisztítására” készülnek a „bűnöző menekült gyerekektől”. Közvetlen erőszakra felhívó röplapokat is osztogattak. Végül péntek este 70-100 maszkos férfi valóban „megrohamozta” a főpályaudvar környékén található Sergels téri aluljárót, ami egy forgalmas, üzletekkel teli tömegközlekedési csomópont. Amit biztosan tudni lehet, hogy egy civil ruhás rendőrt megütött egy támadó, és őt le is tartóztatták, többeket előállítottak, és egy embert gyanúsítottak eddig meg hivatalos személy elleni erőszakkal, illetve hatósági eljárás elleni erőszakos szembeszegüléssel (feltehetően a civil ruhás rendőr támadóját). A támadásról szóló, a világot bejárt videót megosztó Aftonbladet egy tanúra hivatkozva azt írja, hogy legalább három bevándorlónak látszó járókelőt támadtak meg.

A rendőrség ezzel szemben szombaton azt állította, hogy hozzájuk nem érkezett feljelentés és kérték, hogy ha valakit megtámadtak péntek este, azonnal forduljon hozzájuk. Az erőszak szombaton is folytatódott egyébként. Egy menekültek elleni szélsőjobboldali, körülbelül 100 fős tüntetés – és az ezeket Svédországban mindig kísérő ellentüntetés – után, 5-6 antirasszista ellentüntetőre támadtak rá többen egy kocsmában. A rendőrök villámgyorsan a helyszínre ékeztek, és félbeszakították a támadást. Eddig három embert tartóztattak le, akiket a támadással vádolnak. A helyzet iróniája, hogy mindhárman bevándorlók, igaz nem menekültek, hanem lengyel állampolgárok (ennek egyébként a hírt közlő Aftonbladet semmilyen jelentőséget nem tulajdonított, csak közölte a tényt). 

A pénteki és szombati rasszista indíttatású támadásokat és demonstrációkat a svéd belügyminiszter éles szavakkal ítélte el, az általam szemlézett újságok is egyértelműen az erőszak és a rasszizmus ellen állnak ki. Megszólalt a sajtóban a svéd határrendészet stockholmi vezetője is, aki szerint a svéd fővárosban, a főpályaudvar környékén valóban van összesen körülbelül 300 olyan Afganisztánból és Marokkóból érkezett fiatalkorú fiú, akik többek között kisebb bűncselekmények elkövetéséből tartják fenn magukat. Ezek a gyerekek áldozatok is, hangsúlyozta. A rendőrség eddig nem tudott ellenük irányuló rasszista támadásokról, de ezek a gyerekek nem fordulnak a rendőrséghez. A határrendészet és a rendőrség együttműködik a szociális ellátórendszerrel, hogy el tudják érni ezeket a gyerekeket, mondta.

A bombasztikus címekről

A svéd sajtóból tehát szombat este ennyit lehet tudni a péntek esti eseményekről. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a bombasztikus „migránsokat vertek”, „migráns gyerekeket vertek többszázan Stockholmban” és hasonló címek és tartalom félrevezető. Nem lehet elvárni, hogy minden szerkesztőségben tudjon valaki svédül természetesen. De azt igen, hogy több nemzetközi forrásból ellenőrizzenek egy hírt, mielőtt megjelenik. Különösen egy ilyen hír esetében, ami önmagában is komoly és súlyos, és amivel kapcsolatban ezért még fontosabb lenne a hiteles tájékoztatás.

Még egy megjegyzés. A magyar nyilvánosságban sokan minden olyan külföldi hírre rákapnak, ami mintha igazolná a magyar kormány embertelen politikáját, vagy legalábbis amihez képest a magyar politika kevésbé vállalhatatlannak tűnhet. Avagy mások sem jobbak a Deákné vásznánál. Angela Merkel például a magyar sajtóban egy éve minden héten végleg belebukik a befogadó – vagyis a hatályos nemzetközi jognak és az alapvető emberi tisztességnek megfelelő – menkültpolitikájába. A stockholmi eseményekről szóló hírt erősen színesítve megjelentető VS.hu egyik vezető újságírója is azonnal triumfált a Facebookon. Azzal a megjegyzéssel osztotta meg a cikket, hogy „Ehhez képest mi a béke szigete voltunk. Az utolsó csatlósozóknak.” Sok-sok lájk természetesen (köztük sok újságíró).

Mintha sokan nem értenék a különbséget szélsőségesek magánakciói és egy állam hivatalos politikája között. Svédország lakosságszámához képest arányosan a legtöbb menekültet fogadja be Európában évtizedek óta. Ehhez képest mindnyájan tudjuk, hogy Magyarország immár teljesen jogtalanul, mérlegelés nélkül, rendőrállami körülmények közötti gyorsított eljárásokban utasít el érdemi mérlegelés nélkül gyakorlatilag minden menekültkérelmet. És a tavasztól őszig tartó szégyenteljes eseményeket talán nem kell taglalnom a szögesdróttól, Röszkéig. Csak néhány ezer civil önkéntes segítsége és tízezrek adakozása akadályozott meg egy súlyos humanitárius katasztrófát (a kormánytól akár éhen is halhatott vagy kiszáradhatott volna akárki).

A magyar kormány politikája nem lesz kevésbé gyalázatos attól, ha máshol szélsőségesek menekültekre támadnak, de attól sem, ha más országok is követik a példát és hasonlóan embertelenül járnak el. Az újságírók felelőssége pedig különösen nagy abban, hogy ne vegyenek részt a magyar kormány idegenellenes gyűlöletet szító és embertelen politikájának legitimálásban. Arról már nem is beszélve, hogy látni kellene, a menekültek elleni jogtalan fellépés és gyűlöletpropaganda a Fidesz általános jogállamiság és demokrácia – közte a sajtószabadság – elleni kormányzati politikájának része. A kettő egy és ugyanaz, egymástól elválaszthatatlan. 

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 125 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.