Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ami nem tetszik a taxisokban, azt a hatalomtól tanulták

Ez a cikk több mint 8 éves.

Lánczi Tamás, a milliárdos megrendelésekkel kitömött kormányzati think tank, a Századvég vezető elemzője fiatalosan, géfodorosan üzent a taxisoknak: „Bocs, de a szocializmus 26 évvel ezelőtt véget ért!”

uber.jpeg
Fotó forrása: nepszava.hu

Véleményével nincs egyedül, nem csak a konzervatív oldalon, hanem a liberális véleményvezérek és az internetes népművészek többsége is egyfajta modernitás versus elmaradottság, szabad piac kontra kommunista berögződések nagy meccseként éli meg a taxisok forgalombénító megmozdulását. Van azonban egy kevésbé tárgyalt, de nagyon érdekes aspektusa ennek az egésznek: a következmények nélkülinek tartott ország taxisainak fejében, úgy tűnik, mostanra ért be az a kormányzati közjogi ámokfutás, ami lassan és fokozatosan a kivételezettek szűk körén kívül minden társadalmi réteg életét fenyegeti a Fidesz regnálása alatt.

Ha emberek azt látják, hogy egy országban 5 éve erőből, ad hoc módon folyik a kormányzás, ahol a jogbiztonság egy labanc vicc, akkor logikusan jutnak el a HVG videójában arra a következtetésre, hogy „ha nagyon akarják, ezt is meg tudják oldani”. Hiba erre úgy tekinteni, mint az egyszerű állampolgárok avittas, megmosolyogtató, a piac működését alapvetően félreértő hülyeségére. Ez sokkal inkább annak az eredménye, hogy ezek az emberek nap mint nap tapasztalják, hogy ebben az országban minden eszerint a logika szerint történik. Egészen figyelemreméltó, ahogy a taxis nyilatkozó a már említett videóban példaként a játéktermek kicsinálását hozza fel arra, hogy hogyan tud a kormány intézkedni egy neki és oligarcháinak fontos kérdésben. Hiába az állami propaganda, hiába a hat éve elmúlt nyolc év töretlen démonizálása, a fideszes erőpolitika és korrupció kitörölhetetlenül a közgondolkodás részévé vált.

Szintén logikus következtetés részükről azt várni, hogy ahelyett, hogy az állam őket is megvédené és az egyenlő feltételek megteremtésén dolgozna, majd kicsinálja ellenfeleiket. Ebben kell reménykedniük, mert kizárólag olyan példák lebeghetnek a szemeik előtt, ahol valaki csak a másik kárára élvezhet részleges előnyöket, ahogy ezt láthattuk az orvosok versus ápolók ügyében, vagy a bölcsödei dolgozók esetében, ahol csak a diplomások részesültek fizetésemelésben. Az oszd meg és uralkodj ősi trükk, és persze nem Habony Árpád vagy Finkelstein találmánya, alkalmazásakor pusztán azt nem veszik számításba, hogy ezt a társadalmat lassan már nincs hova osztani.

A taxisok blokádjánál ékesebb bizonyítéka nincs annak, hogy milyen visszafordíthatatlan károkat tud okozni az országnak, a közgondolkodásnak a Fidesz – és az, hogy az ellenzék sem képes felmutatni hihető alternatívákat a politizálás, a hatalomgyakorlás módjára. 2016-ban szinte megjósolhatatlan, hogy a kormányzásuk alatt berögzült rossz reflexek mikor és hogyan lesznek majd kijavíthatóak. Márpedig egyszer erre sort kell kerítenünk. Addig pedig marad a már sokszor hivatkozott HVG-s videóban elhangzó bölcsesség: „ha egyszer beálltunk a sárba, akkor ott is maradunk.”

Szeles András

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 109 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.