Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2016 a bércharc éve lesz!

Ez a cikk több mint 5 éves.

A politikában vannak olyan történések, amiket nem egy íróasztal mögött vagy egy ibizai klubban koktélozgató PR-guru állít elő. A rossz politika valóban gyakorol hatást a társadalomra, és a világnak nem volt olyan korszaka, amikor ezek a hatások ne szabadítottak volna fel valamifajta ellentétes energiát. 2016 Magyarországán is így lesz. És vagy a kormánypárt megy elébe a felzúdulásnak, és csillapítja le azt idejekorán, vagy újabb nagy politikai események elé nézünk az újévben.

image_2_2.jpg

(Fotó: Túry Gergely / HVG.hu)

A menekültüggyel csak ideig-óráig tudja és tudta a kormánypárt elfedni azt a felzúdulást, ami a 2014-es év végi tüntetéseknek is egyik kihatója volt, és ami több tízezres tüntetésekként jelent meg az utcán, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások képében 2015 májusában és júniusában. Akkor még nem is sejtettük azt, hogy az év végére már nem csak a dolgozók és baloldaliak, hanem a banki elemzők, liberális és konzervatív közgazdászok is a magyar bérrendszer fenntarthatatlanságáról fognak beszélni.

A magyar társadalmat feszítő egyenlőtlenségek ma már szemmel láthatóak. Ma több százezer állampolgár keres a létminimum alatt. Vidéken és az állami szférában olyan fizetések vannak, amelyekből nemhogy gyereket nevelni, még megélni se lehet, mindeközben pedig a korrupció, a dőzsölés, az állami vállalatok vezetőinek fizetésemelése, a jómódúaknak juttatott további források láthatóvá teszik az egyes emberek számára önnön kiszolgáltatottságukat.

A minimálbér-emelés jó lépés volt a kormány részéről ebben a helyzetben, csakhogy ez a kevéske juttatás sem az egyes emberek, sem az ország gazdasági problémáit nem oldja meg. Ugyanis az alacsony fizetések már gazdasági problémát is okoznak. A szakképzett munkaerő már nyugatra tart, tavaly volt olyan pillanat, amikor nemcsak mérnököt, de még targoncavezetőt se tudtak találni a cégek. A szakképzés, az egészségügy és az oktatás színvonalának leromlásával nincs olyan megfelelő termelékenységre képes réteg, amely átvehetné a külföldre menők helyét az országban. Állnak az új beruházások, visszatartják a vállalkozások a tőkét, ami miatt nem fog növekedni a gazdaság sem, nem lesz több adóbevétel. Ha a kormány nem lép nagyot a bérek ügyében, az hosszú távon árt már az országnak.

Ez pedig ritka pillanat. Amikor a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is a bérnövekedés lenne az érdeke. Csakhogy a munkát terhelő járulékok egyszerűen sok helyen nem engedik meg ezt a bérnövekedést. A kicentizett fizetések mellett akár 10-20 ezer forintot is kell egy munkáltatónak emelnie, hogy 5-10 ezer forinttal növekedjen egy munkavállaló nettó bére. Így a labda a kormánynál pattog, hogy valóban akarja-e a kkv-k megerősödését, az új munkahelyek megteremtését, a fizetések növelését és a jólétet.

Ám ameddig nem lép a kormány, és a lépései nem hoznak érdemi hatást, a jelenlegi helyzet valódi társadalmi felindulást okoz. Itt nem elvont fogalmakról van szó, hanem arról, mi kerül a munkavállalók és gyerekeik tányérjába otthon, és bár öt éve még lehetett a „komcsikra” fogni a rossz intézkedéseket, hat év kormányzás után már nem nagyon lehet. Hat év kormányzás után nem lehet megmagyarázni, miért 67 ezer nettó a szociális ágazatban dolgozók átlagbére, miért keres 80 ezer nettót egy nővér, miért nem emelkednek egyes ágazatok dolgozóinak fizetései 8-10 éve. Ilyenkor a süket duma és az ígéretek már nem elegendőek.

A következő hónapokban (ahogy az elmúlt hónapokban is egyre inkább) a munkavállalók tiltakozásától lesz hangos a média, és ha nincs szerencséje a kormánynak, ahogy az egészségügyi dolgozók, úgy más dolgozók is nem csupán saját bérük emelése, hanem a rendszer teljes megjavítása, az anomáliák felszámolása mellett fognak harcba szállni. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor látszani fog, hogy lényegében semmilyen átfogó reformot nem hajtott végre hat év alatt az Orbán-kormány, sőt az oktatásból, egészségügyből és a szociális szférából elvont összegek hiányoznak is, így lényegében csak egyre romlik minden szinten az állami szolgáltatások összessége.

2016 bizonyosan a bérharc éve lesz, és nem nagyon érhet mással ez a harc véget, mint valamifajta engedménnyel a kormány részéről. Az pedig csak a dolgozókon múlik, mit harcolnak ki maguknak, egymásnak, nekünk. Egy biztos, aki aggódik az ország sorsáért, melléjük kell, hogy álljon!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 109 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.