Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A civilek leleménnyel, a hatóságok elnyomással nyitották meg a klímacsúcsot Párizsban

Ez a cikk több mint 8 éves.

Hétfőn vette kezdetét az ENSZ keretegyezményét ratifikáló államok 21. klímakonferenciája (COP21), ennek nyitányaként civil megmozdulásokat rendeztek szerte a világon, hogy jelezzék a döntéshozók felé, mennyire fontos, hogy rövidlátó politikai érdekek helyett a most felnövő generációra, esetleg az emberiség jövőjére is gondoljanak. A klímamenetek központi eseményére Párizsban került volna sor, de ezt a tüntetést a francia hatóságok a szükségállapotra hivatkozva nem engedélyezték.

A csalódott civil szervezetek, amelyeket elsősorban a Coalition Climat 21 nevű ernyőszervezet fog össze, számos ötlettel álltak elő, hogy behelyettesítsék a régóta szervezett és széles tömegeket váró felvonulást. Elindult például a march4me.org oldal, ahol külföldiek ajánlhatták fel az érdeklődő franciáknak, hogy helyettük is menetelnek majd a világban rendezett összesen 2176 tüntetésen. Az ötlet mintegy 29 000 embert győzött meg szerte a világban, akik a „megbízó francia kapcsolat” képével vagy más ismertetőjelével vonultak fel a hétvégén.

march4.bmp

A szombati nap legfontosabb párizsi rendezvénye egy tízezer főt megmozgató élőlánc volt, a tüntetés eredeti útvonalán sorakoztak fel a Föld négy sarkából érkező aktivisták, gyakran olyan népcsoportok vagy országok képviseletében, akik már ma is elszenvedik a klímaváltozás első hatásait.

wespeakearth.jpg   

A szombati nap leglátványosabb ötlete pedig az Avaaz szervezettől jött, akik azt találták ki, hogy cipőkkel töltik meg, „ameddig a szem ellát a Köztársaság teret és a környező utcákat, a lábbelik mindegyike a lépéseinket fogja jelképezni„. A szervezet arra kért mindenkit, hogy küldje el cipőjét egy „reménykeltő üzenettel a jövőre nézve”, vagy adja le a Köztársaság tér körül elhelyezett gyűjtőpontokon. Az akció eredménye így nézett ki:

12295366_965121190215182_9032034663790616116_n.jpg

A tüntetés betiltását azonban nem mindenki fogadta el, több szervezet fogott aláírásgyűjtésbe, az ellenszegülésre készülők FB-oldalt létesítettek, a Libération napilapban értelmiségiek hívtak fel az engedetlenségre, és vasárnap délután végül mintegy ötezren dacoltak a hatósági tiltással. Nekik hamarosan a rendőrséggel gyűlt meg a bajuk:

30security1-master675.jpg

Fotó: Laurent Cipriani/Associated Press; Forrás: New York Times

Egyes beszámolók szerint erőszakos csoportok megjelenése miatt fajult el a helyzet, mások csak a rendőrök indokolatlanul erőszakos fellépését említik, de tény, hogy a rendőrök könnygázzal, paprikaspray-vel, gumibottal és „kemény kézzel” oszlattak, majd több, mint háromszáz embert őrizetbe is vettek.

A tüntetések betiltása ellen tiltakozók nem igazán értik, hogy lehet, hogy az országban folyamatosan számos sportesemény, kulturális rendezvény valósul meg, de a kereskedelmi céllal létrejött tömegrendezvényeket, így pl. a karácsonyi vásárokat se tiltották be, épp csak a tüntetéseket. A napokban derült fény arra is, hogy 24 környezetvédő vagy baloldali aktivistát lakhelyelhagyási tilalommal sújtott a kormány, és az utóbbi hetek házkutatásai nem csak „terroristagyanús”, hanem „aktivistagyanús” egyénekre is kiterjedtek. Valóban ilyen veszélyesek lennének a civilek, hogy akár hamis ürügyekkel is érdemes őket megbélyegezni?

gumibot.jpg

Fotó: Laurent Cipriani/Associated Press; Forrás: New York Times

A történtekkel kapcsolatban felröppenő hírekben többször is szerepelt, hogy a tüntetők a téren elhelyezett, az áldozatok előtt tisztelgő tárgyakat, virágokat, gyertyákat is letiporták. Pedig, ahogy az alábbi képeken is látszik, nem biztos, hogy (csak) ők voltak a hibásak:

 

Posted by Nexus Sept on Sunday, 29 November 2015

A Köztársaság téren végül több órán bekerítve tartották a legkevésbé szerencséseket vagy legelszántabbakat, a következő napokban várható idézések nyomán a tiltás ellenére tüntetők 6 hónapos börtönt és 7500 eurós büntetést kockáztatnak.

repu2.jpg

A francia főváros talán legfontosabb, a társadalom önvédelmi reflexeinek, méltóságának vagy büszkeségének, de a szolidaritásnak is legjellemzőbb közterét tegnap délután füstbe borította a néhány ezer tüntető ellen harcoló rendőri akció. Bármilyen fontos is a közbiztonság, a rend és törvények betartása, kétséges, hogy a napokban a francia hatóságok bölcs módon használták azt az óriási hatalmat, amelyet a 3 hónapra meghosszabbított szükségállapot lehetővé tesz, ahogy az is, hogy indokolt mértékben éltek-e az állami erőszak különféle formáival.

12299372_10154339633689068_3218982258686887711_n.jpg

Forrás: Facebook

A civilek mindenesetre folytatják a jogtalannak tartott döntések elleni fellebbezéseket, a COP21 köré tervezett ezernyi program megvalósítását, a tüntetések helyett az alternatív rendezvényeket; és egy kisebbség feltehetően az engedetlenséget is. Mára virradóra a Brandalism-csoport például 600 reklámtáblát hekkelt meg Párizs utcáin. 

831456-bill_posters_climate_3.jpg„Éld át a klímatapasztalatot!” Forrás: Libération

A kérdés csak az, hogy a lelemény és a bátorság elég lesz-e a hatalommal szemben.

12313879_965566243504010_1910085245354869435_n.jpg

Az biztos, hogy ma és a közeljövőben dőlnek el a klímaváltozás mértékének legfontosabb paraméterei. Ezért nemcsak a napokban, de a következő években is rengeteg kitartásra, elszántságra és főképp szolidaritásra lesz szükség, az egész világon: Londontól (fenti kép) Aucklandig.

12265846_965566026837365_6258703985366169136_o.jpg 

(A civil akciókról szóló és külön nem jelölt képek a Coalition Climat 21 FB-oldaláról származnak.)

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.