Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így hazudik a Városliget kormánybiztosa az állampolgárok tiltakozásáról

Ez a cikk több mint 8 éves.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum fura ura és a múzeumi negyed kormánybiztosa – törökgábori értelemben – zseniálisan reagált arra a tényre, hogy több mint 20 ezren, főként helyi lakosok írták alá a Városliget beépítése ellen tiltakozó petíciót. Báán szerint ugyanis ezek az emberek csak egy kocsmát féltenek.

20141105varosliget-zuglo.jpg

(Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

A CivilZugló egyesület petícióját aláírók közül sokan a Kertem nevű romkocsmát féltették – vélekedett, hozzátéve: a romos Hungexpo irodaházak mellett üzemelő vendéglátó egység helyére felépülő Magyar Zene Házában Kertünk néven nyílik majd hasonló gasztroegység, de a Városliget több pontján is részesülnek street food és egyéb vendéglátóhelyek.

Baán azt is előszeretettel hangsúlyozza, hogy  hiába húznak fel egy csomó épületet, több zöldfelület lesz majd a parkban. Persze, hiszen az épület tetejére rakott zöldet is zöldfelületnek számítják, sőt még egy rendeletet is hoztak, mely szerint a Városligetben bizonyos esetekben a beton is zöldfelületnek számít (például a lebetonozott Városligeti-tó).

Tehát Baán meg is oldott minden problémát: lesz kocsma. Ez tökéletes példája az állampolgárok érdekeit és akaratát semmibe vevő, cinikus, elnyomó erőpolitika legszebb kommunikációs trükkjének… Vegyél egy ügyet, ami kapcsán állampolgári tiltakozás alakult ki. Emelj ki belőle egy részletkérdést, és állítsd be úgy, mintha ez lenne a fő tiltakozás, majd engedj ebben az egy kérdésben, mintha megadnád magad a népakaratnak. Mivel neked van pénzed és médiahatalmad, a te szavad sokszor annyi emberhez fog eljutni, mint a tiltakozóké, így az emberek többsége azt fogja hinni, valóban erről szólt a tiltakozás.

A Városliget kapcsán persze szomorú a Kertem bezárása, de valószínűleg még a kocsma tulajdonosai is belemennének abba, hogy a kocsmájukat bezárják, de a Liget megmarad mostani funkciójában, ahelyett, hogy hiperdrága múzeumi negyedet építenének bele, amit a szakmai vélemények nagy része is elhibázottnak tart. Ugyanis a tiltakozók nem egy kocsmát akarnak megvédeni, hanem a Liget közpark funkcióját, azt, hogy a Ligetet elsősorban ne a múzeumlátogató turisták, hanem az egyszerű állampolgárok használhassák.

Erre az érvre persze Baán nem válaszol. Hiába a 20 ezer aláírás, amelynek elsöprő többségét a környék lakóitól gyűjtötték össze. A taktika a szokásos: átnyomjuk erőből, aztán már nem lesz mi ellen tiltakozni, az emberek pedig megszokják.

Szerencsére viszont még nem vagyunk a sztori végén, és remélhetőleg mind az állampolgárok, mind a CivilZugló egyesület és annak vezetője, Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, mind pedig a zuglói önkormányzat és Karácsony Gergely tenni fog a közpark beépítése ellen. És remélhetőleg legalább háromszor verik le ezt a cinikus és pökhendi megszólalást – a többiről nem is szólva – Baán Lászlón, tíz év múlva pedig, a babakocsit tologatva a Városligetben, már csak röhögni fogunk azon, hogy egyszer ilyen cinikus emberek irányították ezt az országot.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.