Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felszabadulni a polgárháborús képzelet alól – WTF Baloldal

Ez a cikk több mint 8 éves.

A struktúráknak kell hadat üzenni, nem pedig az embereknek, mert az nem változtat meg semmit, csak lehetetlenné teszi az egyetemes felszabadulást. A kapitalizmus az ellenség, nem a tőkés, a rasszizmus, a homofóbia, az etnocentrizmus az ellenség, nem „szegény náci gyermekeink”, a háború az ellenség és nem a menekült – állítja Bagi Zsolt. Ugyanis egészen más, ha a képzelet a struktúrák ellen hirdet háborút és más, ha az emberek ellen. 

 

Ami miatt ma nagyon nehéz, szinte lehetetlen megszólalni arról, hogy merre is kellene tartania a baloldalnak, az a háborús és polgárháborús képzelet minden eddig elgondolhatót meghaladó térnyerése. Egy több éve folyó közel-keleti háború, ami mára a történelem egyik legvéresebb és legkegyetlenebb vallásháborújává terebélyesedett, és az annak nyomán kialakult menekültválság teljesen esetleges módon most érte el Európát, amely ezután nem tudja többé a homokba dugni a fejét, és úgy tenni, mintha semmi köze ne lenne ahhoz a helyzethez, amelyet egyébként az ő kül- és gazdaságpolitikája legalább olyan mértékben készített elő és alapozott meg, mint az Egyesült Államoké. Reakciója klasszikus: a felelősség másra hárítása. Magyarországon ez a hatás hatványozottan érvényesül, elsősorban annak következményeként, hogy nálunk teljesen ismeretlen a globális felelősségvállalás eszménye – kivéve, ha saját jogainkat védjük, és mások felelősségét hangoztatjuk. Ezért a válság megoldásának mikéntje nem kérdés: hiszen nem a mi felelősségünk; csak a válság elhárítása, az ellenségesnek elképzelt tömegek hatástalanítása lehet kérdés.

De nem a menekültválságról akarok beszélni, hanem a képzeletről, végső soron pedig a háborús és polgárháborús képzeletről.

Két, egyaránt végzetes nézet uralkodik a baloldalon ma a politikai képzeletről. Az első merő fikciónak tart bármiféle képzeletbeli cselekedetet, és megpróbálja kioktatni a közösséget annak hamisságáról; a másik elfogadja, hogy a politikában a képzelet az első, és megpróbálja kiszolgálni a tömeg képzeletét. Mindkettő a végletekig fantáziátlan. A baloldal válsága elsősorban a fantáziátlanság válsága. Az elsőből hiányzik az a belátás, hogy a politika az emberek életéről szól, és nem a gazdasági adatokról, a másodikból az, hogy a képzelet nem a természettől való, hanem a teremtő fantázia hozta és hozza létre.

A magyar baloldalt mindmáig kísérti az a sehol nem igazolt ökonomista nézet, hogy az emberek az érdekeik alapján szavaznak. Ez a nézet nagy általánosságban igazolható a piaci szereplők viselkedésében – de ott is vannak korlátai –, nem igazolható azonban a társadalmi cselekvések összességében. Az emberek nem az érdekeik alapján cselekszenek, hanem elképzelt érdekeik alapján, és semmi nem biztosítja – még a hatalmas kudarcok sem –, hogy feltűnik számukra, hogy ezek nincsenek fedésben gazdasági vagy erkölcsi érdekeikkel. Az emberek nagyon kis része cselekszik gazdasági érdekeit latolgató vagy etikai megfontolások alapján a politikában. És hozzá kell tennünk, hogy ez nagyon jól van így: semmi sem igazolja azt sem, hogy az lenne a „jó”, ha mindig anyagi megfontolások vezetnék a társadalmi cselekvéseket, vagy ha előre adott mozdíthatatlan erkölcsi elvek határoznák meg egy közösség életét. A politika a képzelet terepe, nem az érdekek ésszerű megfontolásáé és nem az erkölcsi ítéleteké: ezt a Spinoza által hangoztatott alapelvet a politika ma is nap mint nap igazolja. A „tanulatlan tömeg” kioktatása gazdasági érdekeiről (ugyanígy: erkölcstelenségéről) nem pusztán stratégiailag elhibázott (mert senki sem szereti, ha kioktatják), hanem a politika természetének félreértésén alapul.

Az, hogy a politika a közösségi képzeleten alapul, nem jó vagy rossz, hanem tény. Nem ez ellen kell fellépnie az emancipatorikus politikának (mert az nem felszabadító politika, hanem politika-ellenes emancipáció lenne, és ebből épp eleget láttunk már, hogy meg legyen róla a véleményünk: a „létező szocializmus” ebben az értelemben volt politika-ellenes), hanem a háborús és a polgárháborús képzelet ellen. A baloldalnak jelen pillanatban jobb esetben semmiféle eszköze nincsen a tömeg képzeletének megragadására, rosszabb esetben jobboldali eszközöket használ. Fantáziátlansága végzetes az emancipáció végső pislákoló reményére nézvést. Nem állítom, hogy a baloldal lenne felelős a jelen szituációért, a háborús és polgárháborús képzelet egyeduralmáért, ami lehetetlenné teszi, hogy a közeli jövőben bármiféle eredményt érjünk el a baloldal politikai tendenciája – az emancipáció mindig lezárhatatlan folyamata – megvalósítása útján, de legalábbis osztozik a felelősségben.

Emancipatorikus politikai képzelet nem születik magától, nem születik gazdasági dereguláció hatására, és nem születik a nyílt társadalom struktúráinak bevezetése nyomán – ez a legfontosabb tanulság, amit a rendszerváltást követő húsz év nyomán le kell vonnunk. Ha liberális harcostársaink – akikkel az emancipatorikus eredmények megvédésének szüksége és a politikai kényszer szele egy táborba fújt – azt mondanák, hogy sohasem volt Magyarországon gazdasági dereguláció és nyílt társadalom, úgyhogy ezt a következtetést semmi jogunk levonni, akkor azt kell mondanunk, hogy még ha így is lenne, az erre való törekvés egyszerűen erőtlennek mutatkozik az emancipáció-ellenes politikai mozgalmakkal szemben. Magam azt gondolom, hogy a piaci és kulturális versengés nagy általánosságban nem haladja meg, csupán fékezi, és végső soron sűríti, intenzívebbé teszi a polgárháborús képzeletet, de ezt igazolni valóban csak akkor lehetne, hogy ha a liberális álom teljes egészében megvalósult volna hazánkban. Mindenesetre az az elképzelés, hogy a demokratikus intézmények kialakítása elégséges feltétele a demokratikus élet- és gondolkodásmód kialakulásának, látványosan bukott meg. Megbukott a politikai elit felelősségre vonhatatlanságán, megbukott a szegénység kriminalizációján és annak társadalmi elfogadottságán, és végül megbukott a menekültválság össztársadalmi háborús hisztériába fordíthatóságán.

Ha a baloldal célja ma is az emancipáció, az emberek felszabadítása önmaguk okozta szolgaságukból – és mi más lenne, mi más lehetne a baloldal célja (hacsak nem az, hogy megnyerje a következő választást, és ugyanazt az emancipáció-ellenes, elitista és korrupt programot folytassa, amelyet eddig is folytatott, és amely legfeljebb pofátlanságának mértékében üt el jobboldali megfelelőjétől) – akkor új képzeletet kell létrehoznia. Baloldali pártok léteznek, baloldali gazdasági programok léteznek (az alapjövedelem mellett elköteleződött PM óta már pártprogramként is), baloldali képzelet nem létezik. Létre kell hozni.

Képzeletet létrehozni csak a kultúra képes, és a fantáziátlanságból csak új kulturális emancipációs programok, nevelés, oktatás, de ugyanígy kísérletezés, vita, új gondolatok és érzékletek termelése vezethet ki.

Bármennyire is absztraktnak és a mindennapoktól távolinak tűnik, a baloldali képzeletet az a változás hozta válságba, amelyet a posztmodern elméletírói mint a „nagy elbeszélés válságát” diagnosztizáltak. Az európai kultúrában a felvilágosodástól kezdve természetesnek vett nagy elbeszélés arról, hogy az emberi egyenlőség alapján minden egyes embert a kultúra egységes és egyetemes normáihoz kell vezetni: halott. Ezt a válságot nem tagadhatjuk el és nem gondolhatjuk azt, hogy létrehozhatunk egy új nagy elbeszélést arról, hogy minden embert kulturálttá kell nevelni. Nincs többé lehetőség ilyen eszmére, a hagyományos baloldali kulturális nevelés talaját vesztette. Sokkal radikálisabban kell felfognunk immár a dolgot, egyrészről sokkal egalitáriusabb pedagógiát, másrészről sokkal bátrabb művészetet, filozófiát, tudományt létrehozni. A pedagógiának lokálisnak, részvételinek, demokratikusnak kell lennie, a művészetnek, filozófiának, tudománynak pedig egyetemesnek, nem-alkalmazottnak és megalkuvás-nélkülinek, de elsősorban konstruktívnak, új képzeletet termelőnek.

A népi politika legjellemzőbb és a magyar baloldalt ma a legelkeserítőbb módon meghatározó félreértése, hogy a baloldali néppártnak „ki kell fejeznie” a nép akaratát, pontosabban képzeletét. Mióta baloldal létezik, valami egészen más volt az ilyen pártok célja: megszervezni a tömeg képzeletét, integrálni azt, létrehozni az eredendően sehol nem létező (vagy a kapitalizmus individualizmusa által megsemmisített) közösségi képzeletet, amely nem a háborún és az elnyomáson, hanem a testvériségen alapul. A közösség és annak képzelete csak a legelvetemültebben konzervatív politika szerint megmásíthatatlan adottság. Közvélemény-kutatási adatok alapján politizálni azt jelenti, hogy mindig egy lépés hátrányban leszünk a közvélemény képzeletét a legegyszerűbb polgárháborús és háborús uszítással kialakító szélsőjobbal szemben. Éppen ezért ezzel a taktikával még csak választást sem lehet nyerni, bármennyire is reménykedjenek ebben fantáziátlan politikusok.

A polgárháborús képzelet nem ismeretlen és még csak nem is meglepő a modern politikai közösségekben. Azt is mondhatjuk, a modern politikai közösségek a háborún alapulnak: ennek nagy felismerője Hobbes, aki bemutatta, hogy amennyiben az emberek egyenlőségén alapítjuk meg a politikai közösséget, nem pedig a köztük lévő „természetes” hierarchián (mint a régiek), akkor az egyenlők közötti háború eltörölhetetlen, mindig csak korlátozható (szerződésben rögzíthető) alapja marad a közösségnek. A társadalmi konfliktusok nem a hibái a modern társadalmaknak, hanem az egyenlőség velejárói. Ahol nincs társadalmi konfliktus, ott nincs egyenlőség sem. De egészen más dolog, ha a képzelet a struktúrák ellen hirdet háborút és más, ha az emberek ellen. A felszabadulás nézőpontjából az emberek ellen folytatott harc téves, álságos, ideologikus. A struktúráknak kell hadat üzenni, hogy emberi helyzeteink megváltozzanak, nem pedig az embereknek, mert az nem változtat meg semmit, ellenben lehetetlenné teszi az egyetemes felszabadulást. A kapitalizmus az ellenség, nem a tőkés, a rasszizmus, a homofóbia, az etnocentrizmus az ellenség, nem „szegény náci gyermekeink”, a háború az ellenség és nem a menekült, aki elveszi a munkánkat. Átfogalmazva a régi anarcho-kommunista jelszót: ne legyen háború az emberek között, ne legyen béke az osztályokkal szemben!

A harc azonban mindig csupán reaktív mindaddig, amíg mások képzeletéhez ragaszkodunk. Ahhoz hogy megszüntessük, de legalább mérsékeljük a háborús és polgárháborús képzeletet, nem az szükséges, hogy lépten-nyomon elítéljük, kritizáljuk vagy akár kinevessük azt, hanem az, hogy létrehozzunk olyan képzeletet, amelyben lehetetlen polgárháborút és háborút indítani az emberek ellenében. Képzeletet létrehozni lassú folyamat, de ha nem kezdjük el a termelést, mindörökre mások fantáziájának foglyai maradunk.

2015 augusztusában indítottuk el, még a Kettős Mérce blogon első nagy sorozatunkat, amelyben azt a kérdést tettük fel, hogy mi a baloldal Magyarországon, az Unióban, a világban.

A WTF baloldal sorozatban értelmiségieket, aktivistákat, művészeket, civileket, a társadalmi igazságosság hiánya által érintetteket kértünk fel, hogy írják meg, nekik mit jelent a baloldal, mit jelent számukra baloldalinak lenni.

Csaknem félszázan fogadták el felkérésünket - itt találod a megjelent szövegeket.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.