Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A multik nincsenek se veled, se ellened

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Fonyó-Vajna, akarom mondani, Simicska-Orbán TV2-ért folytatott párharc mellékvágányaként írta meg az Index, hogy amikor anno 2013 decemberében a cég ügyvezetőinek eladták a TV2-t, a német tulajdonosnak tudnia kellett, hogy Simicska ad kölcsönt az ügylethez. Vagyis az akkor még Orbán hű barátjaként számon tartott oligarcha kezébe kerülhet a csatorna. Nem túlzottan zavarta őket, hogy ezzel lényegében a Fidesz hatalmát erősítik.

image_2_1.jpg

Mint ahogy anno az RTL Klub sem valami társadalmi felelősségvállalásból kezdett el rendes politikai híradót csinálni. Az átfordulás nem azért történt, mert elégedetlenek voltak a fennálló társadalmi-politikai renddel, hanem mert a kormány be kívánta vezetni a reklámadót, aránytalanul sarcolva az RTL Klubot.

És emlékezhetünk, az egyébként részben német állami tulajdonban lévő T-com magyar leányvállalata is csendben végignézte azt, ami az Origo szerkesztőségében történt. Nem kívánta megvédeni a portál függetlenségét és főszerkesztőjét a politikai nyomástól.

Persze ezek a cégek ettől nem lesznek Orbán szálláscsinálói vagy valamiféle titkos összeesküvés részei, csupán érdemes azt leszögezni, hogy az ilyen szereplők cselekedetei mögött általában nincs humanitárius vagy morális szándék. A pénz beszél. A Pro7 egy eladósodott tévén akart túladni, és jól jött nekik a Fidesz vételi szándéka, az RTL nem akart veszteséget szerezni, a T-com pedig féltette százmilliárdos üzletét, amit a kormánnyal kötött.

Persze mindig lehet örülni, ha a nagy multik beszólnak, vagy az oligarchák egymást ütik, csak nem szabad elfeledni, hogy nem a humanitárius megfontolás, a jobbító szándék mozgatja ezeket az akciókat, hanem a pénz és a gazdasági hatalommal megszerezhető politikai hatalom birtoklása, amit utána újra pénzzé lehet váltani.

Orbán és kormánya pontosan azért ügyes a nagy multikkal való tárgyalásban, mert tudja, hogy mi mozgatja ezeket az érdekcsoportokat. És az ellenzék épp azáltal követ el hibát, hogy naivan elhiszi, léteznek morális megfontolások a cégek döntései mögött.

Tehát lehet drukkolni az éppen aktuális nagytőkésnek, aki megjátssza az ellenzékit, lehet drukkolni Simicskának, az RTL Klubnak vagy másnak, csak azt nem szabad elhinni, amit ilyenkor ezek az emberek mondanak, mégpedig, hogy azt akarják, amit mi. Demokráciát, jólétet, szólásszabadságot.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a politika és a gazdaság kapcsolatáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.