Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz szerint a menekültek miatt veszélyes lakást adni a magyaroknak

Ez a cikk több mint 8 éves.

Szombaton az LMP adott ki közleményt, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy amíg „kilóg a seggünk is a gatyánkból”, addig nem olimpiát kéne rendeznünk, hanem inkább a fiatalok, a szegénységben élők, a lecsúszás által fenyegetettek lakhatását. Ezért az ellenzéki párt bérlakásprogramot szeretne indítani. Szerencsére válaszolt a Fidesz, és az év legérthetetlenebb válaszát hozta össze. Pár részt, csak a műélvezet kedvéért, kiemelünk belőle.
1421_9474_berlakas-485x246.jpg

A Fidesz szerint a szociális alapú bérlakások tömeges építésének ötlete kifejezetten veszélyes és nem időszerű a hazánkat és Európát érintő rendkívüli mértékű népvándorlás közepette.

A Fidesz úgy látja, a bérlakás programnak semmi köze az olimpiai pályázathoz, egy olimpia rendezése minden országnak rendkívüli elismerés és lehetőség, ezért az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság pályázati szándékát.

Tehát a Fidesz szerint azért veszélyes szociális bérlakásokat építeni, mert „a menekültek”. Nem gondoltam volna, hogy Selmeczi Gabriella csakja után van még hová fejlődni, de úgy tűnik, a kormánypárt a menekültkérdést, amelynek kezeléséért semmi érdemit nem tesz, arra használja fel, hogy fontos, az egész ország sorsát javító szakpolitikai megoldásokat veszélyes ötletnek bélyegezzen.

Ma Magyarországon a lakhatás az egyik legfontosabb kérdés. Ma Budapesten egekbe szöktek az albérletárak, és több mint hatszázezer családnak van egy hónapot meghaladó közműtartozása, májusban pedig százezernél több lakásban kapcsoltak ki valamilyen közművet. Mindeközben a forintosított devizahitel problémája tovább ketyeg, az elmúlt 25 évben pedig az önkormányzatok lényegében nullára csökkentették a bérlakás-állományukat. Amíg tehát országszerte százezrek élnek lakásszegénységben, erről a kérdésről, nem hogy veszélyes lenne beszélni, hanem létfontosságú.

És amikor erről a kérdésről beszélünk, el kell mondani, hogy idén a kormánypárt megszüntette azt a két segélyfajtát – az adósságrendezési, valamint a lakhatási támogatást – amely milliárdokból segített azoknak, akik a lakhatásuk elvesztésével küszködtek. Vagyis nem megszüntette, csupán az önkormányzatok hatáskörébe tolta át forrás nélkül.

Mindeközben Budapesten, önkormányzati tulajdonban több ezer ingatlan áll kihasználatlanul. Ezek alkalmasak lennének lakhatásra, de ezeket sem tartják karban vagy hasznosítják, inkább hagyják lerohadni, hogy eladhassák őket.

Azaz ebből a szempontból lényegtelen, hogy menekültekkel mi van. A kormánynak beszélnie kéne a lakhatásról, és tennie a lakhatás biztosítása érdekében, mert anélkül nehezebb a munkavállalás, nehezebb a tanulás, nehezebb minden. A fedél az emberek feje felett az alap ahhoz, hogy normális életet élhessenek.

És bár a kormánypárt szerint az olimpiarendezés megtiszteltetést jelent, maradva a formulánál, feldughatjuk a megtiszteltetést a seggünkbe, ha évről évre nő az otthontalanok, az önálló életüket lakás hiányában elkezdeni nem tudók száma.

Magyarországnak nem az olimpia az alap, hanem az, hogy minél több állampolgárt próbáljunk meg a jólét csírájához, a lakhatáshoz, és ennek révén aztán munkához és tanuláshoz juttatni, hogy csökkentsük a szegénységet, és megállítsuk a középosztály lecsúszását.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy szociális bérlakásépítő program milyen pörgető hatással lehet a magyar gazdaságra. Közmunka helyett valódi, megbecsült új munkahelyeket teremtene, új lehetőségeket a kis- és középvállalkozóknak, közvetetten pedig növelné a fogyasztást. A lakhatás pedig lehetőséget adna egy csomó szakképzetlen vagy szakképzett vidéki munkavállaló számára, hogy bekapcsolódjon a munkaerőpiacra, gyerekeiknek pedig, hogy részt vegyenek színvonalasabb oktatásban. A haveroknak kiosztott olimpiarendezéshez képest egy ilyen programnak felbecsülhetetlen lenne a gazdasági és szociális értéke – még akkor is, ha persze itt is fennáll némi korrupciós kockázat.

De úgy tűnik, erre a kihívásra nem az a kormánypárt válasza, hogy ezzel foglalkozni kell, hanem hogy „a menekültek”. Mintha idén nem költenénk el milliárdokat stadionra, úszó vb-re, olimpia előkészítésre, várba való költözésére, múzeumi negyedre, a gazdagoknak kedvező szja-csökkentésre és családi adókedvezményre, ahelyett, hogy azt támogatnánk, csökkenjen azoknak a szegényeknek, és a dolgozói szegénységbe belerokkanóknak a száma, akik majd 70 éve nem voltak ennyien ebben az országban.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasnál a lakhatásról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.