Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tóth Bertalan az igazságtalan adórendszeren csapott össze Orbánnal

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt társelnöke az igazságtalan adórendszerrel kapcsolatban kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt.

Tóth felhívta a figyelmet, hogy az Orbán-kormány azzal kezdte működését, hogy csökkentette a gazdagok, és növelte a szegények adóját.

Ebbe szerinte sokan belerokkantak vagy elvándoroltak, és a magyar dolgozók az Unió legkevesebbet kereső dolgozói. Kétmillióan élnek létminimum alatt, és a dolgozók közül sokan nélkülöznek.

Az MSZP adómentessé tenné a minimálbért, és Tóth szerint fel kell zárkóztatni az alacsonyabb kereseteket, megemlítve, hogy több fideszes közgazdász szerint is csökkenteni kell az alacsonyabb bérek adóterheit.

Orbán Viktor válaszában kifejtette a legfrissebb kormányzati mantrát, miszerint 2022. január elsejétől magasabb lesz a minimálbér, mint az átlagkereset 2010. előtt. Ezután adópolitikai fejtegetésekbe kezdett, miszerint a szocialisták idején tönkrement az ország, míg Orbán idején prosperál.

Tóth viszontválaszában elmondta, 11 év telt el, mióta bevezették az egykulcsos adót, és a magas és alacsony jövedelmek azonos adókulccsal terheltsége továbbra is igazságtalan, amiről a kormánypárt egyes tagjai is hasonlóan vélekednek. Véleménye szerint a minimálbér adóterheinek eltörlésével másfél millió emberen segítenének.

Orbán viszontválaszában azt állította, hogy az ország az MSZP-kormány adópolitikája miatt ment tönkre 2010 előtt, és épelméjű ember nem szavazhat meg egy ilyen javaslatot.

Az egykulcsos adórendszer egyébként valóban kirívóan igazságtalan, ezzel szemben egy progresszív, sávos rendszer sokkal inkább szolgálja az igazságosabb teherviselést és a társadalom széles rétegeinek érdekeit.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi