Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán egyenes válasz helyett korábbi foglalkozásával gúnyolta Csárdi Antalt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csárdi Antal az LMP képviselője Mit tervez a miniszterelnök úr? címmel intézett kérdés a kormányfőhöz. A képviselő azt javasolta, hogy amint a miniszterelnök lement a sarki újságoshoz a média szabadságot ellenőrizni, úgy menjen el egy tetszőleges piacra is, hogy a saját szemével lássa, milyen mértékben drágultak az alapvető élelmiszerek.

A KSH adataiból idézve Csárdi kiemelte, az étolaj ára 25%-al, a margarin és atojás ára 8%-al, a liszt 7,5 %-al a gyümölcsök és a zöldségek ára 17 és 40% közötti mértékben drágult. Ezeket az árakat egy nagyon jelentős, 27%-os áfa terheli.

A képviselő szerint a kormánynak megvannak az eszközei arra, hogy megállítsa az elszállt inflációt, így azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy mikor tervezik megtenni a szükséges lépéseket?

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy komolyan veszi Csárdi hozzászólását, mivel „ő egy élelmiszer-kereskedő” – ezzel gúnyolódva a képviselő korábbi, polgári foglalkozásán. Hozzátette, hogy a húsokat, a tejet és a tojást már besorolták az 5%-os áfakulcs alá.

Csárdi viszontválaszában úgy fogalmazott, hogy érti és nagyra is értékeli ezen termékek áfájának csökkentését, de szeretné, ha a miniszterelnök belátná: ez nem elég.

„Egy adópolitikában meg kell jelennie társadalompolitikai célkitűzéseknek, nem véletlenül van több kulcsa az Áfának.”

Az asztalra este a gazdag és a szegény is ugyanazokat az alapvető élelmiszereket szeretné letenni. Ezért a véletlenszerűen kiválasztott élelmiszerek mellett minden alapvető élelmiszert egyaránt be kell sorolni az 5%-os áfakulcs alá – mondta el Csárdi.

Orbán úgy folytatta válasz helyett a gúnyolódást, hogy érti amit a képviselő mond, mert „egy kereskedő logikájában mindig az áfacsökkentés a legkedvezőbb adócsökkentés” és ebben ő nem is lát kivetnivalót.

Szerinte nem véletlenszerűen választották ki ezeket a termékeket, hanem az volt a szempont hogy ez terhelte legjobban a pénztárcákat.

Most a munkát terhelő adókat tervezik csökkenteni, mert csak így tudják majd eszközölni a 200 ezres minimálbért.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd