Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Tegye fel a kezét, akinek 508 ezer forint a fizetése!”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hősök tere Üveges Péterné, a MESZK fekvőbeteg-ellátási alelnöke felidézte, hogy egy kongresszuson nemrég  kórházi vezetők azt mondták, a létszámhiány ápolói szinten nem okoz gondokat. (Ezt hangos füttyszó kísérte a tömegből). A kamarai alelnök szerint  már 2019-ben rengetegen hiányozták a rendszerből, de ha ehhez még hozzáadjuk az új jogviszony miatt távozókat, akkor már 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból.

Az Emmi által készített 2027-ig szóló stratégiai tervben sincs szó arról, hogy mi lesz a szakdolgozók bérfejlesztésével és létszámfejlesztésével – folytatta Üvegesné, ugyancsak hangos fújolás fogadta szavait.

„Nem engedhető meg, hogy újabb ápolók egzisztenciális okok miatt további pályaelhagyásra kényszerüljenek. Tegye fel a kezét, akinek 508 ezer forint a fizetése!… Egyetlen kezet sem látok” 

– szólt a közönséghez az alelnök, utalva annak az ápolónőnek a történetére, akitől jogellenesnek ítélt felmondása félmillió forintot követelt a munkáltató egyhavi bérként, ő azonban csak havi 220 ezer forintot vitt haza.

Az új jogállási törvény bevezetésével úgy megalázták a szakdolgozókat, mint még soha – mondta Üveges Péterné, hozzátéve, helytállásukért egy sort sem érdemeltek a törvény bevezető szakaszában, az csak az orvosokról szól.

Az új jogviszony keretei között az Alaptörvénnyel ellentétben nem köthetnek kollektív szerződést, megszűnt a sztrájkhoz való jog. A kollektív szerződések vívmányai elvesztek – sorolta. Példákat is hozott a hátrányosabb feltételekre: kevesebb lett az ügyeleti díj és pótlék, hátrányos lett a jubileumi jutalom  – új nevén szolgálati elismerés – kifizetése, a kirendelés csak hátrányokkal jár, ezekért semmiféle ellentételezést nem kaptak. Ezért tiltakoznak a munkajogi zsarolás ellen.

„A legjobb féken tartó erő az anyagi bizonytalanság” – mondta.

Végül külön is kiemelte a szakdolgozók követeléseit:

  • elvárják az azonnali, az orvosokkal azonos mértékű béremelést a szakdolgozók számára is
  • a jogállási törvény ne vonatkozzon az egészségügyi szakdolgozókra,
  • elvárják a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását
  • és a munkájukhoz méltó társadalmi elismerést.

A kormány visszaél a szakdolgozók hivatástudatával. Kiszolgáltatottság, bizonytalanság, megfélemlítettség jellemzi magyar szakdolgozókat. A járvány alatt halálos veszélyben látták el a betegeket a járvány alatt – mondta.

„Miniszterelnök úr, a munkát mi elvégeztük” – szólította meg Üveges Péterné Orbán Viktort is beszéde végén.

Címlapkép: Üveges Péterné, a MESZK fekvőbeteg-ellátási alelnöke. Fotó. Mérce