Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakdolgozói kamara elnöke szerint már tavasszal tüntetni kellett volna, de nem lehetett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hősök tere Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke, a nagygyűlés házigazdája nyitotta a tüntetésen felszólalók sorát. A mára jósolt időjáráshoz hasonlította az egészségügyi szakdolgozók megpróbáltatásait a tavasz folyamán, mondván, ők is nyári forróságot éreztek a szkafanderekben, és a várható esőhöz hasonlóan folyt a homlokukon a verejték. 

Balogh annak magyarázatával folytatta, hogy miért most került sor a rendezvényre.

Mint mondta, a COVID első hullámának épp vége volt, mikor a szakdolgozók 2020 őszén arculcsapásként  élték meg az egészségügyi jogviszonyt szabályozó törvényt, hiszen az előkészítésbe nem vonták be a Kamarát, csupán néhány órát  kaptak a véleményezésére. Az első perctől kezdve tiltakoztak, és azt követelik most is, hogy ne vonatkozzon rájuk ez a szabályozás – folytatta.

Miután már első áttekintésre már súlyos hiányokat, méltánytalanságokat észleltek a joganyagban, később több tízezren írták alá azt a petíciót, amit a „legfőbb vezetőknek” eljuttattak azért, hogy hirdessék ki ezt a törvényt – de hiába. 

„Már akkor tüntetni kellett volna, de a veszélyhelyzetben erre nem volt mód, és nem lett volna ildomos, amikor betegek ezrei feküdtek a kórházakban”

-mondta Balogh Zoltán.

A kamarai elnök felidézte a szakdolgozók közelmúltbeli veszteségeit: amikor a koronavírus-járvány miatt sok dolgozó életét vesztette, vagy amikor a harmadik hullám előtt mintegy ötezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új jogviszonyt. Emlékeztetett ehhez hasonló felmondási hullám volt volt 2008-ban, amikor három és félezer távozott a rendszerből a kórházi átstrukturálások során. 

Balogh szerint most nyílt csak alkalom, hogy kifejezzék elégedetlenségüket amiatt, hogy  a kamara problémafelvetései nem találtak támogatásra, és maiért négy hónap után kaptak csak – és akkor is elutasító – választ a követeléseikre. Az érdekérvényesítő-eszközök elfogytak, elfogytak de a túlterhelt szakdolgozók elégedetlensége jogosan nőtt, és a negyedik hullámmal kapcsolatos intézkedések előtt fontosnak tartották, hogy a kamarai tisztségviselők és a tagok együtt fejezzék ki elégedetlenségüket az új jogviszonnyal kapcsolatban, még akkor is ha sokan kényszerből is, de aláírták – fejtette ki Balogh. 

„Nem lehet politikai eszköz az egészségügy, cél kell, hogy legyen. Azért kell felszólalni, hogy legyenek motivált és elégedett szakdolgozók” – zárta beszédét a MESZK elnöke.