Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tordai Bence Orbánnak: Örülök, hogy gyáván meghátrált a budapestiek fenyegetése után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tordai Bence azonnali kérdése azzal vezette fel, hogy Orbán Gulyás Gergely szájával a választások előtt megfenyegette a budapestieket, hogy érvényét veszti a Tarlóssal kötött fejlesztési megállapodás, ha ellenzéki vezetést választanak. Most Orbán mégis azt állítja, érvényben marad ez az 1000 milliárdos szerződés.

Melyik verzió igaz: most hazudik vagy néhány héttel ezelőtt hazudtak? – tette fel a kérdést Tordai.

Ezután arról beszélt, Tarlós főpolgármestersége alatt a Fidesz kivéreztette Budapestet, 150 milliárdos tartozást hagyott hátra. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte visszaállítják-e Budapest finanszírozását legalább a 2010-es szintre, és visszaadják-e a rendelkezést saját intézményeik fölött.

Orbán megismételte a délutáni felszólalásában mondottak: van egy írásos megállapodás, annak minden betűjét és minden számadatát be fogja tartani a kormány.

Szerinte a kivéreztetéssel nem érdemes dobálózni, mert most is közel 4000 milliárdnyi beruházás folyik a fővárosban, sok város és falu van az országban, amelyik ennyire kivéreztetve szeretne lenni.

Orbán arra is kitért, ne akarjanak 2010 elé visszatérni Tordaiék, mert akkor a városnak 270 milliárd forintnyi adóssága volt, amit a kormány 2010 után átvállalt.

Ezt kérik vissza? – kérdezte Orbán.

Tordai viszontválaszában értelmezte a miniszterelnök szavait. Szerinte Orbán arról beszélt a sorok között, hogy a budapestiek örülnek annak, hogy a kormányfő Várba költözését vagy a Városliget betonba öntését finanszírozzák.

Tordai szerint most Orbán azt is bevallotta, hogy néhány hete, amikor fenyegetett, akkor hazudott.

Örülök, hogy ebből gyáván meghátrált és elvárjuk, hogy betartsanak mindent, amit a budapestieknek megígértek – mondta Tordai.

Orbán viszontválaszában hangsúlyozta, a kormány nem kíván olyan beruházásokat kivitelezni, amelyeket a helyiek nem akarnak. Hozzon egyenként döntést a Fővárosi Közgyűlés arról, melyik beruházás maradjon, melyik nem.

Ha a közgyűlés azt kéri, hogy ne legyen atlétikai világbajnokság Budapesten, akkor nem lesz. Ha a közgyűlés azt kéri, hogy ne legyen kézilabda EB-döntő, akkor nem lesz – mondta.