Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: Nevetségesnek tartom a 21. században a szabad sajtó hiányáról szóló felvetéseket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az ellenzéki reakciók elhangzása után Orbán Viktor válaszolt a neki címzett mondatokra.

Elsőként Jakab Péter felszólalására reagált: „szeretném a magyar emberek nevében visszautasítani a jobbágy megnevezést” – mondta, és hozzátette: itt szabad emberek élnek, nem nevezhetjük jobbágyoknak őket. A keresztény viselkedésmódot érintő jobbikos kijelentésekre annyit mondott:

„kisnyilasoktól tanácsokat nem kérünk”.

Szabó Tímea szabad sajtót érintő kijelentésére elmondta: örülne, ha ezt a gyermeteg elképzelést modernebbre cserélnék le, szerinte ugyanis a szociális média világában nem lehet korlátozni a médiaszabadságot.

„Nevetségesnek tartom a 21. században a szabad sajtó hiányáról szóló felvetéseket” – tette hozzá.

A szíriai háborúban szerinte annyi történt, hogy a legnagyobb NATO szövetségesünk, az USA kivonult egy területről, oda egy másik NATO szövetségesünk bevonult, majd ott tűzszünetet kötöttek.

Szerinte Magyarország és az EU előtt két lehetőség előtt áll, a Törökországban élő 3 millió szíriait visszaviszik Szíriába, vagy Ankara Európa felé nyitja meg előttük a kapukat.

Orbán szerint itt érhető tetten a „nemzeti érdek”, hogy ne az utóbbi forgatókönyv valósuljon meg. Ekkor egy ellenzéki képviselő bekiabálta, hogy „de hát van kerítésünk”.

Orbán erre azt reagálta, nem javasolja azt a forgatókönyvet, amikor a kerítés egyik oldalán „százezer migráns” álljon, szemben ötvenezer visegrádi határvédővel.

Épp ezért olyan külpolitikát javasol, ami helyben oldja meg a szíriaiak problémáit.

Azokra a kijelentésekre, hogy Tarlós főpolgármestersége alatt szétlopta a Fidesz a fővárost, Orbán elmondta: 2010 óta 1850 milliárdnyi fejlesztés valósult meg kormányzati pénzből, 4853 milliárdnyi fejlesztés van most folyamatban.

Sok város és falu szeretne ilyen kisemmizett lenni – viccelődött

Hozzátette: az előző polgármesterrel kötött megállapodásokat betűről betűre be fogja tartani a kormány, de szeretne közgyűlési döntést látni arról, hogy milyen fejlesztéseket akar folytatni a főváros.

Csak olyan fejlesztéseket hajtunk végre, amelyeket a helyiek akarnak, nem zajlik és nem is fog zajlani olyan beruházás, amit a főpolgármester és a fővárosi közgyűlés nem fogadott el – tette hozzá.

Viszontválasza végén kijelentette, ha jól érti, az összes ellenzéki hozzászólót, ők nem kevesebbet tettek, mint arra szólították fel a polgármestereket, hogy a kormánnyal való együttműködés helyett viseljenek hadat a kormány ellen.

Azt akarom kérni, ezt gondolják át újra – mondta.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás