Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán a parlamentben: „Továbbra is igaz, hogy a haza nem lehet ellenzékben”

Ez a cikk több mint 4 éves.

A miniszterelnök ülésszaknyitó felszólalásában elmondta: 100 napja ült utoljára össze az országgyűlés, neki pedig be kell számolnia, mit végzett a kormány az elmúlt száz napban.

Először az önkormányzati választásokról beszélt. Szerinte az ország minden településén sikeresen és eredményesen lebonyolítottuk a választást, a kormány „közmegelégedésre” teljesítette a rá háruló feladatokat. Köszönetet mondott annak a több mint 20 ezer embernek, akik részt vettek a választások lebonyolításában.

Köszönet mondott a választóknak is, párhovatartozás nélkül. A magas részvételi arány szerinte megmutatta:

„a magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett.”

Gratulált a megválasztott polgármestereknek és önkormányzati képviselőknek is, és kijelentette

„minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködünk, aki maga is kész az együttműködésre”.

Szerinte pártállástól függetlenül igaz, hogy a választott tisztviselőknek az országért, a magyarokért kell dolgozniuk. Szerinte ugyanis

„továbbra is igaz, hogy a haza nem lehet ellenzékben.”

A családvédelmi akcióterv elmondta: több mint 60 ezren kapcsolódtak már be a programba.

A gazdaság jó teljesítményéről is beszélt, a növekvő bérekről és foglalkoztatottságról. Elmondása szerint 4.517.000 ember dolgozik jelenleg Magyarországon.

A kormány többet és jobbat szeretne, legalább Csehországot utol szeretnénk érni – tette hozzá.

Uniós vonalon említést tett Ursula von der Leyen Európai Bizottság élére való megválasztásáról. Orbán szerint ő „képes lehet kijavítani az előző évek hibáit a gazdaságban és a migráció területén”.

Kötelességemben éreztem, hogy megakadályozzam olyan jelölt megválasztását, aki tiszteletlenül viselkedett a magyarokkal szemben, és a migráció területén a magyarok akaratával szemben cselekszik – magyarázta.

Rá nem jellemző módon a klímapolitikáról is szót ejtett. Elmondása szerint a kormány rendelkezik céllal és tervvel is, mégpedig, hogy a Magyarországon megtermelt energiai 90 százalékáig mentes legyen szén-dioxid-kibocsátástól 2030-ra. Azonban az unióban most arról tárgyalnak, hogy 2050-re karbonsemlegesnek kellene lenni a teljes EU-nak.

Magyarország álláspontja, hogy ez a cél elérhető, de csak radikális és mélyreható gazdasági átalakítással. A kormány a tervek megalkotását megkezdte, és benyújtotta támogatási igényét Brüsszelnek. A kormányfő szerint ugyanis ez az átalakulás  50.200 milliárd forintot, vagyis  150 milliárd eurót venne igénybe. Ez Orbán szerint nem lehetetlen, de az EU hozzájárulására szükség van.