Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harangozó Tamás a Microsoft-botrányról kérdezte Orbánt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Harangozó Tamás, az MSZP-s képviselő az évek óta húzódó Microsoft-botrányról kérdezte Orbánt. Dióhéjban az ügy így néz ki: 2013 és ’14 folyamán a Microsoft brutális kedvezményekkel adta el termékeit magyar közvetítőcégeknek, akik aztán kormányzati intézményeknek adták tovább ezeket a szoftvereket, csak már a piacival majdnem megegyező áron. Az amerikai hatóságok azt feltételezik, hogy a viszonteladók a hatalmas profitból kormányzati szereplőket is lefizethettek, így garantálva, hogy a kormányzat nem mástól vesz szoftvereket.

Harangozó szerint az Egyesült Államok Ügyészsége azt állítja, hogy egy magyarországi Microsoft-alkalmazott gépéről származik az a levél, amely szerint Orbán tudomásával történtek a visszaélését. Harangozó azt kérdezte a miniszterelnöktől, miért nem indít KEHI-vizsgálatot az ügyben.

Azért nem rendelek el KEHI vizsgálatot, mert nyomozás van folyamatban, és folyamatban lévő büntetőeljárásban nem lehet ilyen vizsgálatot indítani – mondta Orbán. Majd átdobta a labdát az USA udvarába. Szerinte ugyanis a magyar kormány továbbra  közvetítők nélkül, közvetlenül a gyártóktól akar szoftvert venni, de a Microsoft ezt nem akarja, amerikai szabályozás miatt. Szóval ez az amerikaiak problémája.

Harangozó viszontválaszában rámutatott, hiába takarózik Orbán folyamatban lévő amerikai nyomozással, ugyanis számtalan politikai szál van az ügybe, ami a parlamentre tartozik.