Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végül Jeremy Corbyn is beállt a második Brexit-népszavazás ötlete mögé

Ez a cikk több mint 4 éves.

london

„Nagyon figyelmesen meghallgattuk választóink akaratát, és ma már úgy gondolom, hogy mindenképpen második népszavazással kell megerősíteni bármiféle megegyezést, amit az Európai Unióval Nagy-Britannia kötni fog, csak így szüntethetjük meg a parlamenti patthelyzetet.”

-mondta Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője, az EP-választási eredményekre reagálva.

Corbyn a teljes választási kampány, és gyakorlatilag a 2016–os kilépési népszavazás eredményhirdetése óta fenntartotta, „tiszteletben tartják a népakaratot” a kilépésre vonatkozóan. Ez a kijelentés a 2017-es kampány alatt még népszerűséget hozott neki, 2019-re azonban a 80%-ban maradáspárti munkáspárti szavazók már elkezdték ezért büntetni.

Corbyn csak és kizárólag egy, a megegyezésről szóló igen/nem szavazás ötletét vetette most fel, de valószínű, hogy ez a tervezett népszavazás lehetőséget fog majd adni arra, hogy a brit nép az Eu-ban maradás mellett is szavazhasson.

A Brexit Párt 31%-os győzelme ugyan nagyarányú, a brit EP-választásokon azonban sokkal több, Eu-ban maradást pártoló választópolgár szavazott a felmérések szerint, mint amennyien ellene voksoltak.

(The Guardian)