Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így változott meg Németország EP-választási térképe az elmúlt 5 évben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Németország A Europe Elects is publikálta a német köztévé Tagesschau nevű hírműsorának EP-választások alapján készített térképét, amelyen az látszik, melyik választókerületben és régióban mely pártok voltak a legerősebbek 2014-ben , és most.

A fekete a CDU-t, a zöld természetesen a Zöldeket, a piros a Szociáldemokrata Pártot, a kék a szélsőjobboldali AfD-t a lila pedig a rendszerkritikus baloldali Linksparteit jelöli.

A térképen egyértelműen és sokkoló módon látszik, mennyi bázis is vesztettek a szociáldemokraták, és az is, hogy míg Kelet-Németországban, a lengyel határ mellett továbbra is ay AfD-hez mennek a szavazataik, addig Északnyugat- és Nyugat-Németországban már a Zöldek veszik át a szocdemek szerepét. Egyébként utóbbiak például a legészakibb Schleswig-Holsteinben a CDU-tól vettek el rengeteg szavazatot. De ők vették át a szociáldemokraták hagyományos szerepét az egyébként CSU-uralta Bajorország nagyvárosaiban (München, Leverkusen) is, sőt, még Berlint is elvették a hagyományos baloldaltól ezzel az alkalommal.

(Europe Elects)