Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Madridban és Barcelonában is veszítettek az újbalos polgármesterek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Spanyolország 2015-ös meglepetésszerű győzelme után a vasárnap tartott önkormányzati választásokon mind Madrid polgármester, Manuela Carmena, mind pedig Barcelonáé, Ada Colau kikapott.

Az újbaloldali Podemoson belüli konfliktusok, a párt két vezéralakjának, Pablo Igelsiasnak és Íñigo Errejónnak a konfliktusa – mely utóbbi pártból történő kilépésével járt – jelentősen meggyengítették a madridi teljesítményt. Bár Manuela Carmena pártja, a Más Madrid az első helyen végzett, 19 mandátumot szerezve meg az 57 tagú képviselő-testületben, a többség mégis a jobboldalé.

Így a jobboldali-liberális Ciudadanos (11 képviselő) és a szélsőjobboldali Vox (4) segítségével a 15 mandátumot szerző Néppárt (Partido Popular, PP) jelöltje, José Luis Martínez-Almeida vezetheti a spanyol fővárost a következő 4 évben.

Barcelonában története során először a baloldali-nacionalista Katalónia Köztársasági Baloldala (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) szerezte meg a legtöbb önkormányzati képviselői helyet, szám szerint 10-et. Bár a lakhatási aktivistából városvezetővé avanzsált Ada Colau pártja, az En Comú Podem is 10 mandátumot szerzett, de 5000 szavazattal kevesebbet kapott, mint az ERC, így a polgármesterségtől neki is el kell búcsúznia. Helyét az ERC jelöltje Ernest Maragall veheti át.

Ahogy az EP-választáson, úgy az önkormányzatin is összességében a kormányzó szociáldemokraták, a PSOE kapta a legtöbb szavazatot, és sikerült megőriznie legfontosabb városait (pl. Sevilla).

A „változás városaiként” aposztrofált településeken, vagyis ahol négy éve rendszerkritikus baloldali jelöltek nyertek, ezúttal sehol sem sikerült megőrizni a polgármesteri széket. Barcelona és Madrid mellett Zaragoza, Santiago, La Coruña és Ferrol is elveszítette radikális baloldali vezetőjét.

Az eredmények közzététele után Manuela Carmen azt nyilatkozta, nem marad többé polgármester, de Madrid továbbra is „progresszív és nyitott város” marad.

Ada Colau vasárnap esti nyilatkozatában szövetséget ajánlott az ERC-nek, hogy megőrizzék a városban elmúlt négy évben megvalósított szakpolitikákat. Colau szerint négy év alatt megváltoztatták a városon belüli hegemóniát, és mára egyértelművé vált, hogy a többség baloldali vezetést akar.

Az EP-választások eredménye így alakult Spanyolországban:

  • Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE): 32,8%
  • Néppárt (PP): 20,1%
  • Polgárok (Ciudadanos): 12,2%
  • Podemos-Egyesült Baloldal (Podemos-IU): 10,1%
  • Vox: 6,2%
  • Köztársaságok Most (az ERC és szövetségesei): 5,6%
  • Együtt Katalóniáért (JxCat): 4,6%
  • más pártok: 8,4%

(El Diario)