Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány: a DK nem nyitja újra a már megkötött ellenzéki megállapodásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatót a tegnap négy EP-mandátumot szerző Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc. Az egykori miniszterelnök arról beszélt, hiába próbálta Orbán Viktora bevándorlásellenes és bevándorláspárti erők küzdelmeként beállítani az EP-választást, nem járt sikerrel, hiszen olyan frakciók nyertek, melyek egy erősebb együttműködő szövetségként akarják  látni Európát.

Kitért arra is, az EU nemcsak politika, de szociális együttműködés is, melyben nem nézzük tétlenül, hogy egy-egy tagállamban emberek nélkülözzenek.

Olyan Európa fog továbbra is épülni, amely élesen szemben áll a magyar kormányfő elképzeléseivel – mondta Gyurcsány.

Emlékeztetett, az Európai Parlamentben egyetlen pártnak vagy pártcsaládnak sincsen többsége, így az a kérdés, hogy kinek vannak szövetségesei. Gyurcsány szerint a Fidesznek nincsenek, így a párt „a vesztesek közé fog kerülni.”

Orbán pártja a választás igazi vesztese, mert szerint a Momentum és a DK is megkétszerezte a választóit tavaly április óta, a Fidesz elvesztette azok egyharmadát.

Négy tényezőben határozta meg a pártja EP-választási sikerét:

  • a DK volt képes leginkább arra, hogy a Fidesz politikájával szemben egy ellenkező víziót állítson, hogy ne a hamis témákról, hanem a valóságos témákról beszéljen –
    „egyenesen, őszintén és egyszerűen”.
  • helyes döntés volt Dobrev Klára listavezetői jelölése, mert képes volt olyan személyek érdeklődését is felkelteni a DK iránt, akik korábban nem követték a pártot.
  • egyetlenegy pillanatnyi megingás, hiba nem volt az utolsó pillanatig fegyelmezett kampányban.
  • jól tudtak mozgósítani, a mozgósítási versenyt ők nyerték meg.

Beszélt a tegnapi forduló tanulságairól is. Szerinte az ellenzék számára a legfontosabb tanulság, hogy Budapestet és vidéki városok sokaságát ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból átfogó együttműködéssel.

Gyurcsány ígéretet tett, hogy a DK a kiemelkedő eredménye ellenére sem fogja újranyitni az önkormányzati választásokra már megkötött ellenzéki megállapodásokat.

Fontosabbnak tartom a nyugodt ellenzéki felkerülést, mint hogy melyik párt kap egy 1-2 hellyel többet – jelentette ki.

Persze azt is hozzátette, hogy néhány helyen, ahol kirívó aránytalanságok vannak, ott lehetnek még korrekciók. Újságírói kérdésre azt is elmondta, a DK továbbra is támogatja Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét.

Gyurcsány teljes sajtótájékoztatóját élő videóban is közvetítettük, a felvételt itt nézhetitek meg:

Címlapkép: Mérce