Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Durván megbüntették a brit szavazók Mayéket és Corbynékat is

Ez a cikk több mint 4 éves.

egyesült királyság, london A részleges eredmények alapján most már egyértelműnek látszik, hogy a brit pártrendszer két nagy szereplője, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt számára is óriási bukta volt a Nagy-Britanniában csütörtökön tartott EP-választás:

a kormányzó Toryk csupán az ötödik, a Munkáspárt pedig a harmadik helyre tudott felkapaszkodni.

A 2016 óta egyre nyögvenyelősebben zajló brexit-folyamat hatására mind a kilépést, mind pedig a maradást támogató választók elfordultak a két párttól és helyette kisebb vagy épp új erőket támogattak.

Az élre Nigel Farage Brexit Pártja futott be a voksok 33,3 százalékával 28 mandátumot szerezve. Nigel Farage, aki korábbi pártjával, a UKIP-pel az öt évvel ezelőtti brit EP-választást is megnyerte (26,6%, 24 mandátum), most a megegyezés nélküli kilépés üzenetével kampányolt, a kilépést akaró szavazók pedig tömegével pártoltak át a Toryktól.

A konzervatívok angliai törzsterületei szinte teljes egészében Farage-hoz vándoroltak, még a legesélyesebb következő Tory pártvezér, Boris Johnson hillingdoni körzetében is negyedik helyre szorította vissza a Brexit Párt a kormánypártot.

A másik oldalon, a kilépés ügyében igen teszetosza Munkáspárttól a Liberális Demokraták irányába történt jelentős elmozdulás, a maradáspártiak sokkal hitelesebbnek ítélték Vince Cable pártját, mint Corbynékat. A LibDemek így befutottak a második helyre, a voksok ötödének megszerzése 15 mandátumot hozott nekik, ami pont 14-gyel több, mint amennyit 2014-ben szereztek.

Harmadik helyen Jeremy Corbyn Munkáspártja, megfelezve eddigi húsz EP-mandátumát. Negyedik helyre a Zöldek futottak be (12,5%, 7 mandátum), a Toryk pedig csak a voksok 8,8 százalékát szerezték meg, és 19 helyett csak 3 (!!) EP-képviselőt küldhetnek Brüsszelbe – arra a rövidke időre, amíg Nagy-Britannia az EU része még.

A mostani eredményeknek feltételezhetően két komoly hatása lesz.

Egyrészt a Brexit Párt győzelme felerősíti a kormánypárton belül is a kemény, akár megállapodás nélküli kilépést akarók táborát, így a pénteken lemondott Theresa May utódja már sokkal kevésbé akarhatja elkerülni a „no-deal Brexit” veszélyét.

Másrészt pedig a Munkáspárton belül újra felerősödhetnek a pártvezér elleni hangok, feltételezhetően újra megpróbálva leváltani Corbynt a párt éléről. A Munkáspárt árnyék-külügyminisztere, Emily Thornberry vasárnap kijelentette, pártjának radikálisan újra kell gondolnia a Brexithez fűződő viszonyát.

Összességében egyébként a kilépést inkább támogató pártok együttesen a voksok 44, a maradást inkább támogató pártok pedig 40,3 százalékot kaptak, a kettő között álló Munkáspárt pedig 14,6-ot.

(The Guardian)