Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A romániai magyar kisebbség küldhet képviselőt Brüsszelbe, a felvidéki nem

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kolozsvár, pozsony Vegyes eredményekkel zárult az EP-választás a két legnagyobb határon túli magyar közösségben. Miközben az erdélyi magyarokat képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetség az adatok majdnem teljes feldolgozottsága mellett megugrotta az öt százalékos bejutási küszöböt (5,46%), addig Szlovákiában sem a Magyar Közösség Pártja (MKP), sem a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd nem jutott be.

Az MKP épp csak a küszöb alatt maradt, a voksok 4,9 százalékát szerezve meg, a pozsonyi kormánykoalíció részét képező Híd azonban csak 2,6 százalékot kapott.

A viszonylag magas romániai részvételi adatok miatt az RMDSZ-nek komoly mozgósítást kellett vasárnap elvégeznie, hogy végül viszonylag biztosan átlépje a bejutási küszöböt. Miután az urnazárás után két exit-poll is öt százalék fölé mérte a párto, Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy nyilatkozott, a romániai magyarságnak erős képviselete lesz Brüsszelben.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség 440-460 ezer szavazatot szerezhetett, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít.

Mind az MKP, mind pedig az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, és a Fidesz támogatója az EPP-ben és az Európai Parlamentben is.

Miközben az uniós tagállam Szlovákiában és Romániában saját pártjaikra szavazhattak a kisebbségi magyarok, a vajdasági és kárpátaljai kettős állampolgárok a magyarországi pártlistákra szavaztak. Az NVI adatai szerint összesen 34.690 érvényes levélszavazat érkezett, ebből a Fidesz kapta meg a voksok tetemes részét (33.302). A Momentum 314, a Mi Hazánk 247, az MKKP 200, a DK 198, az MSZP-P 153, a Jobbik 118, az LMP 114, a Munkáspárt pedig 44 szavazatok kapott.