Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CDU kiáll Weber és a csúcsjelölti rendszer mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

berlin, Németország A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatja, hogy az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke, és kiáll a csúcsjelölti rendszer mellett – idézi a CDU elnökének hétfői nyilatkozatát az MTI.

Annegret Kramp-Karrenbauer tájékoztatóján kiemelte: pártja támogatja Manfred Webert az Európai Parlamentben (EP) szükséges többség megszerzésében a brüsszeli bizottság elnöki tisztségéhez, és támogatja Angela Merkel kancellárt, hogy megszerezze a Manfred Weber jelöléséhez szükséges hozzájárulást a jelölés jogával rendelkező Európai Tanácsban, a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó európai uniós testületben.

A csúcsjelölti rendszer erősíti a demokráciát, 2014-ben már alkalmazták is, és „nincs semmi ok arra, hogy most ne alkalmazzuk” – mondta a CDU elnöke. Hozzátette: arra törekszik, hogy pártja a következő EP-választáson is alkalmazza a csúcsjelölti rendszert, és reméli, hogy más pártcsaládok is átveszik a rendszert.

Hétfő reggel Manfred Weber is a csúcsjelölti rendszer mellett tette le a garast. Müncheni sajtótájékoztatóján az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság élere úgy fogalmazott

„az EP-ben nem lesz többség olyan jelölt számára, aki nem volt csúcsjelölt, aki nem mutatta meg arcát és programját, aki nem mutatta be magát az embereknek.”

Az utóbbi időben több helyről is hallani lehetett, hogy nem a pártcsaládok által megnevezett csúcsjelöltek közül fog választani az EP, hanem egy kompromisszumos jelölt, például a néppárti Brexit-főtárgyaló, a francia Michel Barnier mögé sorakoznának fel a tagállamok és az EP-képviselők.

A magyar kormánypárt nyíltan kimondott szándéka is a csúcsjelölti rendszer felrúgása, nemrégiben Orbán Viktor be is jelentette, hogy a Fidesz már nem támogatja Weber csúcsjelöltségét.

Ezt erősítette meg ma Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki az MTI-nek azt nyilatkozta,

a magyar kormány egyik csúcsjelöltet sem tartja alkalmasnak arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, azonban reméli, hogy a tárgyalások során felmerülnek majd megfelelő személyek.

A mostani választások után felálló Európai Parlamentben azonban nem valószínű, hogy a Fidesznek vagy szélsőjobboldali barátainak elegendő erejük lesz ahhoz, hogy akadályozzák a konszenzusos csúcsjelölt megválasztását. Weber már ma tárgyalásokat kezdet a mérsékelt pártok – liberálisok, szocialisták, zöldek – frakcióival, akiknek a Fidesz és az euroszkeptikusok nélkül is kényelmes többségük lesz az új EP-ben.