Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyon csúnyán átverte adományozóit az Ukrajnában harcoló „Grúz Légió” vezére

A furcsa alakulat még Putyin 2022-es háborújának kezdetén jelentkezett, mint „hazafias grúzok” katonai egysége, amely önkéntesként harcol Ukrajnában. Kiderült viszont, hogy a a légió az adományozók pénzét elcsalta, ezzel pedig azokat károsította meg, akiknek a nevében elvileg fellépett: az Ukrajnában harcolókat.

Alaposan felborzolta a kedélyeket a napokban Ukrajnában és Grúziában is, hogy az internetes fórumokon

Putyin 2022-es megszállása óta óriási hírnévre szert tett „Grúz Légióról” kiderült, valószínűleg csalás az egész.

Az ügyre a kijevi Ukraine Today derített fényt. Ők felfedték, a 2014 óta az oroszok ellen harcoló egység Twitter-oldala és online jelenléte körül idén elszaporodtak a furcsaságok. Az oroszok ellen a donyeci fronton a 25. ukrán gépesített dandár részeként harcoló, főként grúzokból álló légió viszonylag ismert vezetője, Mamuka Mamulasvili júniusban a médián keresztül bejelentette: valószínűleg az oroszok „megmérgezték”, az orosz információforrások halálhírét keltik, életét pedig csak sürgős, amerikai kezeléssel lehetne megmenteni.

A Grúz Légió igencsak népszerű X-oldala (korábban Twitter) és egy Babel nevű ukrajnai hírportálnál ezután német nyelven közölték Mamulasvili vérképét, azt állítva, hogy szervezetében az egészségesnél sokkal nagyobb arzén-, cink- és higanykoncentrációt mértek, a sürgős kezelés számláit pedig a parancsnok nem tudja fizetni. A sztorit az amerikai Szabad Európa angol nyelvű oldala is átvette.

Ezt követően napok alatt 20 000 amerikai dollár gyűlt össze.

A sztorival csak egy, apró baj volt. A vérképet minden bizonnyal egy orvos sem látta, a Ukraine Todaynek szakértők megerősítették, hogy az eredmények ugyan valódinak látszanak, viszont azt mutatják, Mamulasvili vérének arzén-, cink- és higanyszintje teljesen normális, ilyen vérkép mellett Mamulasvilinek makkegészségesnek kell lennie. A referenciaértéktől való eltérés önmagában még nem utal ugyanis az anyag abnormális mértékű jelenlétére a vérkeringésben és a szervezetben.

Mamuka Mamulasvilinek, a Grúz Légió parancsnokának „megmérgezését” bizonyítani kívánó, interneten terjesztett vérkép. Minden érték normális, a piros téglalapok és feliratok azonban fenyegetőek.

Tehát attól, hogy az adománykérő felhívásban a három értéket nagy piros négyzettel jelölték, és azt sugallták, ez veszélyes, a valóságban semmi sem áll távolabb az igazságtól.

Ezek után a kérdés az volt, mi történt a támogatók által összegyűjtött, jelentős pénzösszeggel.

A lap tényfeltáró cikke szerint alighanem az, hogy Mamulasvili és testvére, Nona Texasban bejegyeztek egy újabb adómentes, jótékonysági egyesületet, a „Grúz Humanitárius Légiót”, ahová az adományokat fogadták, de azokból nem kezelést fizettek. Erre utalhat az a tény is, hogy Mamuka és Nona Mamulasvili mellett az egyesület aláírási joggal rendelkező tagja lett egy Richard Sharp nevű amerikai férfi is. Csakhogy Sharpot 2015-ben egyszer már elítélték az amerikai Georgia államban éppen szélhámosságért, akkor olajipari befektetőket vágott át.

A támogatóknak, ha a vérkép nem is, az mindenképpen gyanús lett, hogy az elvileg még mindig amerikai kezelésre gyűjtő Mamuka Mamulasvili időközben azért interjút adott az ukrajnai médiának is. Ráadásul ott elmondta, „Németországban már kezelték” a mérgezést, így még inkább nem volt logikus, miért kellene az Egyesült Államokba szállítani, ráadásul sürgős kezelésre.

Az egyik felhasználó meg is kérdezte, hogyhogy a kezelésre gyűjt, amikor visszatért már Németországból, és láthatóan annyira jól van, hogy egy stúdióban beszélgessen. Ráadásul a Grúz Légió adminisztrátorai az X-en sohasem fejtették ki, miért kellene Mamulasvilinek Amerikába utaznia a kezeléshez, amikor például Alekszej Navalnijt tényleges mérgezés után a berlini Charité kórházban is tudták kezelni.

A kérdésekre nem érkeztek válaszok. A légió oldala mindenkit biztosított arról, a pénzre és az orvosi beavatkozásra továbbra is szükség van, így a gyűjtést is folytatták.

Azután szeptember 21-én a Légió X-adminisztrátora, az ukrán Tarasz Resetilo (the_reshet) bejelentette, „súlyos egészségügyi problémák miatt lemond” az oldal kezeléséről. Pár nappal azelőtt azt állította, hogy koronavírussal fertőződött meg. Azt is elővezette, már régebb óta beteg, és „nem tudta ellenőrizni” a gyűjtéssel kapcsolatos bejegyzéseket az oldalon, így azt sem tudta, miket állítanak.

A botrány ekkor tört ki, hiszen Resetilo bejelentése után a követők és adományozók már biztosak voltak abban, itt átverés történt. Később az is nyilvánvalóvá vált, hogy a légió „publikus arca”, a parancsnok Mamuka Mamulasvili maga vezette meg a benne bízó támogatókat.

Talán már az is gyanús lehetett volna, hogy miközben a légió oldala elkeseredett hangnemben gyűjtött a kezelésére, a „parancsnok” személyes X-fiókja szerint láthatóan remekül volt: kutyákkal játszott és hétköznapi dolgokkal foglalkozott, persze terepszínű, katonai egyenruhában.

A Grúz Légiónak az ukrajnai fronton nagyjából 1000 „elit katonája” harcol. Az egység tagjai ott nagyon népszerűek, de egyikük a Sky Newsnak világossá tette, nem éppen a demokratikus jogállam hívei: „az oroszok nem emberek, és nem is kell velük emberként bánni” – mondta el ugyanis a brit hírtelevízió kérdésére. Az ilyen és hasonló nyilatkozatok nem akadályozták meg viszont a nyugati médiát abban, hogy a Légiót, az ugyancsak szélsőséges Azovhoz hasonlóan teljesen pozitív, támogató színben tüntessék fel.

Sőt, a Grúz Légió tagjait korábban háborús bűnökkel is kapcsolatba hozták: egészen pontosan az ukrajnai, Luhanszk megyei Makijivkában magukat megadó orosz hadifoglyok egyszerű kivégzésével is vádolták őket. Noha a New York Times által is hitelesnek tekintett videófelvételek ellenére Mamulasvili akkor határozottan tagadta ezeket az állításokat.

Ez nem az első olyan eset, hogy jó szándékú adományozókat a ukrán hadsereg, vagy ukrán civilek nevében gyűjtő csalók vernek át, több ilyen, kisebb botrány is előfordult már. A Grúz Légió viszont egyrészt egy nagyon széles körben ismert, kifejezetten szélsőjobboldali, de oroszellenessége miatt Nyugaton mégis körülrajongott katonai egység, akiknek hitelességéhez támogatóik szemében az idei évig nem fért kétség.

További hitelességet kölcsönzött Mamulasvili személyének, hogy az interneten számos ember által követett és adományozásra bírt, Ukrajna és NATO-párti, valamint hangsúlyosan ruszofób „NAFO-mozgalom” (North Atlantic Fellas Organization) egyik alapító tagjáról van szó. A NAFO 2022-ben úgy alakult, hogy a tagok a mémekben szereplő shiba-inu kutyás logókat a ukrán hadsereg fegyvereire fordítandó adományért cserébe, egyedileg elkészítve kaphatták meg profiljukra. Az így a közösség tagjává váló, egyszerű internetes felhasználókból azután kegyetlen és sokszor megkérdőjelezhető posztokkal támadó, NATO-párti trollokat képzett a központ, akik a nekik nem tetsző közösségi médiás véleményeket szervezetten szállták meg és szedték szét.

Annak ellenére, hogy a „NAFO” egy másik alapítójáról, a lengyel „Kama Kamilia” nevű felhasználóról már korábban kiderült, előző „online életében” a náci Németországot dicsőítő, antiszemita posztokat tett ki, a követők száma folyamatosan emelkedett és a szervezet még hivatalos elismerést is kapott: Kaja Kallas volt észt miniszterelnök és az Európai Bizottság frissen kinevezett külügyi főbiztosa például 2022-ben hozzájuk hasonló profilképet rakott ki, és kijelentette, „a NAFO” tagja. Magyarországon pedig a 444.hu-hoz tartozó Lakmusz is riportot készített a szervezet hazai követőiről.

A trollszervezet pedig még nemzetközi konferenciát is tartott a 2023-as, vilniusi NATO-csúccsal párhuzamosan, ami egészen hasonlított egy gamereket tömörítő kongresszushoz, azzal a különbséggel, hogy ők „viccesen” egy valódi háború eszkalációját támogatták.

Ahogyan az Ukraine Today is kiemelte, a háború elhúzódásával fogynak a katonák és készletek is Ukrajnában, a támogatók, adományozók fontos szerepet töltenek be ezek pótlásában. „A hasonló szélhámos akciók viszont az ezekben való, alapvető bizalmat rombolják le” – tették hozzá a tényfeltárók azt magyarázva, miért tartják nagyon fontosnak a Grúz Légió leleplezését.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

A fele már majdnem megvan, ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze!

Segítesz?