Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gödi civilek 50 kérdéséből egyre sem sikerült válaszolnia a város Fidesz által támogatott polgármesterének

A Samsung gödi akkumulátorgyárának környezetkárosításai ellen küzdő Göd-ÉRT Egyesület saját beszámolója alapján legalább 50 kérdést küldött Kammerer Zoltánnak, a város polgármesterének. A civilek tájékoztatása szerint ezekből egyetlen egyre sem sikerült válaszolnia a korábbi olimpikonnak. Kammerer a 2023-as időközi választáson papíron függetlenként, de a Fidesz támogatásával váltotta Göd polgármesteri székében a lemondott momentumos Balogh Csabát, majd a 2024-es választáson újrázott, jelölő szervezete, a Kammererrel a Változásért Egyesület jelöltjei pedig többséget szereztek a képviselő-testületben.

A Göd-ÉRT Egyesület egy nemrégiben meglehetősen szűk határidővel meghirdetett, köz nélkül „közmeghallgatásra” küldte be kérdéseit. Mint ismeretes, a kormány tavaly a „háborús veszélyhelyzetre” hivatkozva tette lehetővé, hogy a lakosság életét befolyásoló  döntések, engedélyezések előtti hatósági, valamint a polgármestereknek évente egyszer kötelezően megtartandó közmeghallgatásokat az érintettek személyes jelenléte nélkül is megtartsák. Így persze az adott döntéshozóknak nem kell kitenniük magukat a kritikáknak és a kellemetlen kérdéseknek, hanem tulajdonképpen online sajtótájékoztató-szerűen is letudhatják a „közmeghallgatásokat”.

A mostani gödi „közmeghallgatáson” sem ment ez másképp: Kammerer az augusztus 15-e és 22-e közötti, ünnepi hosszú hétvégét is magában foglaló szűkös hetet adta meg a kérdések beküldésére, majd ezekből válogatva, a Göd-ÉRT Samsunggal, közmeghallgatásokkal, városgazdálkodással kapcsolatos kérdéseit kihagyva válaszolt.

„A mai napon 9:20 és 9:42 között olvasta fel kamerák előtt az erősen cenzúrázott (összesen legfeljebb 20, általa válogatott) kérdésre adott válaszait; 4:50 percben letudva, gyakorlatilag negligálva a teljes Samsung- és KGÖ [különleges gazdasági övezet – a szerk.] problematikát mondván, hogy az sajnos kormányzati hatáskör, ő pedig már megtette a feljelentést rémhírterjesztés vagy esetleg környezetszennyezés miatt. Hozzátéve, hogy amennyiben ez utóbbi derülne ki, »…azért a Samsungnak felelnie kell.« (Úgy tűnik, az elmúlt évek Göd-ÉRT és Greenpeace által közzétett akkreditált mérési jegyzőkönyvei, vagy akár a hatósági jegyzőkönyvek véletlenül elkerülték figyelmét”

– számoltak be a civilek.

A polgármester az Átlátszó oknyomozó portál év eleji cikke miatt tett feljelentést. Ebben a cikkben az újság arról számolt be, hogy a Samsung gyár rengeteg mérgező oldószert bocsát ki, és súlyosan veszélyezteti a dolgozóit. Ennek kapcsán a polgármester úgy nyilatkozott, mivel szerinte ha az Átlátszó „igazat állít, akkor környezetkárosítás zajlik, ha viszont nem, akkor közveszéllyel fenyegetés vagy rémhírterjesztés történik.”

A civilek szerint a gödiek életét igazán meghatározó problémákról nem ejtett szót a polgármester a mintegy húszperces felolvasása során, viszont annál több ígéret hangzott el olyanokra, mint kátyúzás, vagy éppen az ipartelepek zajszintjének és környezeti hatásának mérésére szolgáló eszközök telepítése.

A Mérce telefonos megkeresésére a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke, megválasztott önkormányzati képviselő Töplerné Szaszkó Andrea arra emlékeztetett, hogy a polgármesternek nem ez az első esete, amikor megkérdőjelezhető módon használja a törvény adta lehetőséget a közönség kizárására a közmeghallgatásokról. A civil vezető arra is kitért, hogy időközben már egy harmadik ipartelepet is elkezdtek építeni a településen, holott még a Samsung sem működhetne, amíg tartanak az ellene folyó perek.

„Korábban nyílt levélben kértünk választ, hogy hogyan indulhatott el a harmadik gödi ipartelep építése, holott az nem történhetett volna meg. Erre sem kaptunk választ. A hatóságok a jogszabályokat is sértve engedélyezték, ha engedélyezték az építkezést, a hangzatos ígérgetések ellenére, hogy „itt környezethasználati engedély nélkül semmi sem épülhet”. Véleményünk szerint a hatóságok hibája is, hogy környezetkárosítás történik Gödön”

– mondta az alelnök, aki hozzátette, hatósági engedélyt nem láttak, pedig anélkül nem indulhatott el az építkezés, azt viszont közzé kellett volna tenni, de ez nem történt meg.  Töplerné Szaszkó Andrea azt is elmondta, hogy a Samsung legújabb terve egy napelempark létesítése, de arról sem lehet tudni egyelőre sokat.

„Folyamatos bizonytalanságban tartják a lakosságot, és nem kommunikálnak semmiről, pedig kötelező lenne. Ami itt történik az nem más, mint a demokrácia seggberúgása”

– tette hozzá

A Mérce tapasztalatai szerint sem ez az első eset Gödön, hogy a helyiek életét, és a környezet épségét nagyban meghatározó kérdésekre nem, vagy csak aránytalan erőfeszítések árán találni választ. Tavaly novemberben írtuk meg, hogy míg szinte minden, az ottani Samsung-gyárral kapcsolatos kérdés miatt külön adatigénylést kell benyújtani, se a gödi önkormányzat, se a Pest megyei kormányhivatal nem teszi közzé érthetően még a köz nélküli közmeghallgatások időpontját sem.

Mindeközben a gödi Samsung-gyár zaja évek óta zavarja a környékbeliek pihenését, nem is beszélve a nagy mennyiségű selejtes akkucellák és a gyárban feldolgozott több ezer tonnányi veszélyes anyag környezetvédelmi kockázatairól. A civilek jelenleg perben állnak a Pest megyei Kormányhivatallal a Samsung környezetvédelmi engedélyének visszavonásáért, ami miatt elvileg nem is lehetne további változtatásokat eszközölni a területen, ennek ellenére a Göd-ÉRT szerint folyamatban van már egy újabb építkezés. A bíróság a civilek azonnali jogvédelmi kérvénye után a gyár környezetvédelmi engedélyét május elején felfüggesztette. A per ugyan még tart, de a környezetvédelmi engedélyt annak végéig mindenképp felfüggesztette a bíróság, tehát elvileg valóban nem működhetne jelenleg a gyár.

A gödi Samsung környékén élők kálváriájáról, a helyi civilek küzdelmeiről és a környezetkárosításokról szóló cikkeinket itt tudjátok elolvasni.

(A közmeghallgatásról szóló tájékoztatás tartalmáról kérdeztük Kammerer Zoltán polgármestert is, amennyiben válaszol, azt is közzétesszük.)

Rád is szükségünk van. Segíts meglendíteni a bajométer mutatóját, szállj be akár egy szerényebb összeggel a gyűjtésünkbe!

10 millió forintot kell összegyűjtenünk, hogy folytatni tudjuk a munkát.

Beszállok!

Címlapkép: A Samsung bezárását követelték Gödön 2024. május 22-én, tüntetők, képviselők több bejáratot is elálltak Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce