Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkásosztály története könyv formájában!

 

 

Történelem alulnézetben, évfordulós rövidhírek formájában – sztrájkokról, bojkottokról, polgári engedetlenségi és szabotázsakciókról, zavargásokról, zendülésekről, fegyveres felkelésekről, forradalmakról.

A munkásosztály története – az angol nyelvű Working Class History magyar változata – szeptember óta naponta ismerteti meg az olvasókat az elnyomás, a kizsákmányolás ellen világszerte folyó küzdelmek újabb és újabb epizódjaival – a Mérce új társoldalán, valamint a Facebookon és az Instagramon.

Most pedig könyv formájában magyarul is megjelenik a PM Press két teljes évnyi anyagot tartalmazó válogatása, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadványaként. A kiadványt elővásárlással és adománnyal támogathatod.

Ha még nem ismered A munkásosztály történetét, olvass el néhány bejegyzést – valamint átfogó ismertetőként a könyv bevezetőjét és Noam Chomsky előszavát. Vagy hallgasd meg A munkásosztály történetéről folytatott beszélgetést a Tilos Rádió Forr a világ – Zavar a rendszerben című műsorában.

A Mérce és a Théâtre le Levain (Kovász Színház) együttműködése

A Mérce 2017-ben jött létre, Magyarország első, olvasói támogatásból létrehozott szájtjaként. Világnézetileg elkötelezett lapként kiemelt figyelmet fordít a társadalmi igazságosságért küzdő, alulról jövő kezdeményezésekre, egyebek mellett a dolgozói és nőjogi küzdelmekre, valamint a roma magyarok emancipációjáért és a környezeti igazságosságért folytatott kezdeményezésekre. Emellett fontos felülete a magyarországi és régióbeli, alulról szerveződő mozgalmaknak és a társadalomkritikai diskurzusnak.

A Bordeaux melletti Bègles-ben 2013 óta működő Théâtre le Levain (Kovász Színház) 2019 óta ad ki magyar nyelvű könyveket. Eddig hat kiadványa jelent meg, Howard Zinn, Jean Ziegler, Naomi Klein és Jason Stanley művei, Piróth Attila – a Tett szerkesztője és a Mérce külsős segítője – fordításában. A Levain által kiadott könyvek a Mérce számára is kiemelt témákkal foglalkoznak: a közvetlen demokráciával, a migrációval, a fasizmussal, a klímaigazságossággal és -aktivizmussal, az imperializmussal stb, lásd Kocsis Árpád interjúját Piróth Attilával a Mércén.

Az évek során a Levain és a Mérce között szoros kiadói-médiapartneri kapcsolat alakult ki. Ennek révén tettük például a Mérce olvasói számára ingyenesen hozzáférhetővé Jason Stanley Így működik a fasizmus című könyvének mintegy 15%-át – a szerző és az amerikai kiadó lelkes hozzájárulásával, jelentősen túllépve a könyvkiadásban megszokott fair use határát.

A munkásosztály történetével még magasabb szintre lép az együttműködés: a Mérce a kötet társkiadója lesz.

Ingyenesség

A munkásosztály történetének nem az a célja, hogy a hatalmasok szemébe vágja az igazságot – hanem az, hogy az elnyomottak harcainak történetével segítse az elnyomás elleni küzdelmet. Ezért naponta tesz közzé ingyenesen hozzáférhető tartalmat a Mérce társoldalán, a Facebookon, az Instagramon, továbbá ingyenesen letölthető, egyoldalas pdf fájlok formájában is. Ez a továbbiakban is így lesz. Ha tetszik az oldal, kövesd, oszd meg, jusson el minél többekhez. Bizonyára te is találsz benne olyan történeteket, amely téged vagy a hozzád közel állókat érinti.

De hogy ezt a munkát folytathassuk, és hasonló új projektekbe kezdhessünk, ahhoz támogatásra van szükségünk. Ha értékesnek tartod A munkásosztály története oldalán közzétetteket, hívd fel rá mások figyelmét is, és ha megteheted, támogasd elővásárlással vagy adománnyal.

 A könyv

Cím: A munkásosztály története

Szerző: a Working Class History kollektívája

Fordító: Piróth Attila

Lektor: Klopfer Judit

Borító, tördelés: Dányádi Sára

Oldalszám: 388

Méret: A5, ragasztott, kartonált

ISBN: 978-615-82472-0-7

Ár: 4990 forint

Megjelenés: 2024. április

Kiadó: Théâtre le Levain (Kovász Színház) és Mérce

A 110 fotót és illusztrációt tartalmazó könyvet a gyors eligazodást segítő, 36 oldalas részletes tárgymutató egészíti ki. Hogy szervezték meg fellépésüket a gumiipari munkások a világ más országaiban? Kik és hogyan harcoltak a munkaidő csökkentéséért, a munkakörülmények javításáért, illetve a rendőri erőszak ellen? Hogyan zajlottak a női választójogért folytatott küzdelmek? Reményeink szerint a tárgymutató a tájékozódáson kívül a szerveződést is segíteni fogja.

Hogyan támogathatod a könyvet?

Ahogy a Levain korábbi könyvei esetében is, elővásárlással és adománnyal támogathatod a könyv megjelenését. És ha ezt március 31-ig teszed meg, akkor örömmel feltüntetjük nevedet a könyv végén, a Támogatók oldalon.

Az előértékesítési-támogatási kampányt terjesztőpartnerünkkel, a Budapesti Teleki Tékával együtt bonyolítjuk le. Nekik kell átutalnod az összeget, és tőlük kapod meg a könyvet. Vagy könyveket– ha például a Levain korábbi kiadványait is megrendeled.

A megrendelt példányokat A munkásosztály története bemutatóján, 2024. április 23-án a Gólyában is átveheted.

A könyv angol és francia nyelvű támogatókampányát itt találod.

Rendelés

Vásárlás a Teleki Téka oldalán


Howard Zinn, Mike Konopacki, Paul Buhle: Az amerikai birodalom története alulnézetben

Részletek

Vásárlás a Teleki Téka oldalán


Howard Zinn: Három színdarab

Részletek

Vásárlás a Teleki Téka oldalán


Jason Stanley: Így működik a fasizmus

Részletek

Vásárlás a Teleki Téka oldalán


Jean Ziegler: Leszbosz, Európa szégyene

Részletek

Vásárlás a Teleki Téka oldalán


Naomi Klein és Rebecca Stefoff: Hogyan változtassunk meg mindent

Részletek

Vásárlás a Napvilág Kiadó oldalán


Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia

Részletek

Vásárlás a Napvilág Kiadó oldalán

 

Kérdésed van? Írj az [email protected] címre!