Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leállították a repteret a dolgozók Genfben, egy nap alatt teljesítették a követeléseiket

Leállították pénteken a genfi nemzetközi repülőteret a sztrájkoló dolgozók. Svájc második legforgalmasabb repülőterén minden járatot töröltek reggel 6 és 10 óra között, de a nap hátralevő részében is jelentős fennakadások voltak.

A dolgozók azért léptek sztrájkba, mert a munkáltató új bérrendszer bevezetését, többek között a bérek befagyasztását tervezte, ami bárminemű béremelésnek elejét vette volna. A repülőtér előtt több száz munkavállaló tüntetett napközben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Der Funke (@derfunke.ch)

„Soha korábban nem fordult még elő, hogy vállalatunknak sztrájk miatt ennyi járatot kellett törölnie Európában” – nyilatkozta a Swiss International légitársaság képviselője.

„Ami jelenleg mindenhol történik, az a költségek növekedése, a munkavállalók esetében a bérleti díjak, az egészségügyi díjak, az infláció, nyilvánvalóan az árak emelkedése. Egyre nehezebben tudjuk a béreket a megélhetési költségekhez igazítani. Ilyen körülmények között a bérmechanizmusok megtámadása és vagyis a bérek csökkentése, amikor a vállalat profitot termel, nyilvánvalóan ellenállást vált ki, és a személyzetnek nincs más megoldása, mint a munkabeszüntetés „

– fogalmazott Pierre-Yves Maillard, a Svájci Szakszervezeti Szövetség (USS) vezetője az Euronews szerint.

A sztrájk a tervek szerint szombaton is folytatódott volna, azonban a swissinfo.ch cikke szerint politikusi közbeavatkozásra a munkáltató teljesítette a dolgozók fő követelését, és nem vezetik be a tervezett bérszabályozást legalább 2025-ig.

A repülőtér történelmének ez volt az első sztrájkja 1919-es megnyitása óta. A légi közlekedési szektorban is egyre inkább érezni lehet a válság hatásait, csütörtökön például a francia légiirányítók sztrájkja bénított meg több francia repülőteret.

Címlapkép: SSP Suisse/Twitter