Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Határozatlan idejű sztrájkba léphetnek az egészségügyi dolgozók július végétől Romániában

Július 27-től sztrájkba léphetnek az egészségügyi dolgozók Romániában, amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseiket. Több mint 1200 orvos már most is tiltakozik azzal, hogy nem vállalnak plusz ügyeletet. Emiatt a Főtér szerint több nagyobb kórház is jelezte az országban, hogy nem tudnak állandó ügyeletet biztosítani.

Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezet bejelentése szerint a dolgozók

  • július 6-án a kórházak előtt tüntetnek,
  • 12-én Bukarestben közös demonstrációt tartanak,
  • 19-én figyelmeztető sztrájkba lépnek,
  • 27-én pedig általános munkabeszüntetést kezdenek meg.

A szakszervezet többek között a bérezési feltételek javítását, az ügyeletekért járó plusz összegek alapnorma szerinti kiszámítását, az egységes bértörvény alkalmazását, az étkezési jegyek értékének aktualizálását és az egészségügynek járó GDP-arány EU-s átlaghoz (ami 2021-ben 8.1 % volt) követeli.

Romániában május végétől több héten át sztrájkoltak a pedagógusok. A 150 000 tanárt és a mintegy 80 ezer fős  kisegítő személyzetet képviselő három szakszervezet vezetősége június 12-én felfüggesztette a sztrájkot, miután a kormány 25 százalékos béremelést ígért a tanároknak. Ahogy azonban a marxist.com szerzője cikkében írja, az egyezséggel nem volt minden dolgozó elégedett, ugyanis a béremelés nem érinti a nem tanító oktatási dolgozókat.

A romania-insider.com cikke szerint emellett több más szektorban is tapasztalható a dolgozói elégedetlenség, a vasutasok például július elsején tüntetnek a fővárosban, később pedig sztrájkba kezdhetnek, ha nem teljesítik a munkakörülmények javítására és a béremelésre vonatkozó követeléseiket.