Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polgártársaink zöme nemhogy lakást, de még egy kicsiny szobácskát sem képes bérelni a fizetéséből

Különös vállalkozásba kezdett a Pénzcentrum gazdasági híroldal. Annak járt utána, hogy Magyarországon egy minimálbért kereső embernek van-e lehetősége lakást bérelnie Budapesten vagy az ország más városaiban.

Megelőlegezzük a választ: nem, gyakorlatilag nincsen.

Ma Magyarországon a minimálbér összege bruttó 232 ezer forint, azaz nettó összegben kifejezve 154 ezer forint. Ha valaki ekkora összegből gazdálkodik, s a jövedelme felét képes lakhatásra szánni, nem fog Budapesten vagy Pest megyében albérlethez jutni.

A Pénzcentrum több ingatlanpiaci szakértőt is megszólaltatott. Az egyikük szépítőleg úgy fogalmazott, hogy „ha valaki a minimálbér felét tudja lakhatásra költeni, akkor nagyon leszűkülnek a lehetőségei az albérletpiacon”. Ekkora összegért – a minimálbér feléért, azaz 78 ezer forintért – még ha egy kiadó szobát találna is, a közös költségre, a rezsire biztosan nem futja.

„Budapesten és Pest megyében több mint 8 ezer kiadó lakás és ház található, de a maximum 78 ezer forintért bérelhető lehetőségek ennek csak 1 százalékát teszik ki”, mondta el az egyik szakember a gazdasági lapnak.

Egészen pontosan a 8 ezer bérlemény közül 97 esetében áll fenn az, hogy 78 ezer forintért bérelhető.

Ezek pedig szinte kizárólag csak pár négyzetméteres alapterületű szobák egy nagyobb ingatlanon belül. Egy másik megszólaltatott ehhez azt tette hozzá, hogy Budapesten az albérletek átlagos bérleti díja már a nyári szezont megelőzően is 200 ezer forint körül mozgott. Azaz a minimálbér feléért Budapesten külső kerületeiben is legfeljebb csak egy szoba bérelhető.

S ebbe az összegbe természetesen nincsen még beleszámítva a kaució, amely akár a bérleti díj két- és háromszorosát is kiteheti.

Lakóépület homlokzata Józsefvárosban. Fotó: Kocsis Árpád / Mérce

A gazdasági lap annak is megpróbált utánajárni, hogy ha Budapesten gyakorlatilag nem bérelhet szobát egy minimálbért kereső ember, akkor boldogul-e másik városokban.

„Összesen 85 ilyen lakáshirdetés van országosan, ami a majdnem 12 ezer hirdetésből álló teljes albérletkínálat alig több mint fél százalékát teszi ki. Ami önálló lakásként szóba jöhet ennyi pénzért az 20-30 négyzetméteres garzonok kategóriájába tartozik, de erre rá kell számolni a rezsit és a közös költség bérlő által fizetendő részét is”

– mondta el egy nyilatkozó a Pénzcentrumnak. Ezek a lakások pedig zömmel Békéscsabán, Salgótarjánban, Miskolcon vagy Zalaegerszegen találhatók.

Összességében megállapítható, hogy az egyetemvárosokban, Debrecenben, Szegeden vagy Pécsett minimálbéres keresetből is legfeljebb csak egy szobára futja.

Kissé jobb pozíciókból vágnak be az albérletkeresésbe azok, akik mediánbért keresnek (nettó 300 ezer forint). Ám az ő boldogulásuk sem teljesen biztosított. Jelesül 135 ezer forintos bérleti díjért 300 ingatlan bérelhető Budapesten, de ezek többsége már önálló garzonlakás. Itt is érvényes az, hogy aki Pécsett vagy Győrben próbálkozik, előbb találhat lakásra vagy egy nagyobb szobára.

Ugyanakkor minden eddigi számítást keresztülhúzhat a közös költség, amely a Pénzcentrum írása szerint akár 65-72%-os mértékben is megnövekedhetett az épületek állapotát, korát és az üzemeltetési körülményeket figyelembe véve.

(Pénzcentrum, Mérce)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce