Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félmillió ember házában kapcsolhatják ki a gázt vagy az áramot, ha nem kapnak gyors segítséget

Szabó Rebeka és Berki Sándor, a Párbeszéd-Zöldek parlamenti frakció tagjai csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a magyarországi energiaszegénységről.

„Ma Magyarországon a háztartások 10-20 százalékát érinti az energiaszegénység”

– mondta el a sajtótájékoztatón Szabó Rebeka, aki hangsúlyozta, nagyon sokak számára okoz súlyos gondot, hogy a rezsiköltségeik aránytalanul nagy részt követelnek a háztartás bevételeiből. Szabó felemlített egy európai kutatást is, amely szerint Magyarországon 9 ezer család házában nincsen áram, 8 700 gyermek így esténként gyertyafény mellett kénytelen tanulni.

Az energiaszegénység azokat a háztartásokat sújtja, melyek nem képesek megfizetni a fűtés vagy az egyéb alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, mely a tisztességes életminőséghez szükséges. Ezért szorgalmazza a Párbeszéd-Zöldek, hogy a kormány energiahatékonysági szempontból adjon pénzt a háztartásoknak.

Emellett a frakció határozati javaslatot is benyújtott az energiaszegénység felszámolása érdekében, amelyben felszólítja a kormányt, hogy még ebben az ülésszakban végezzen felmérést, hogy hány háztartást érint az energiaszegénység jelensége.

„Dolgozzunk ki egy cselekvési tervet, amely rövid idő alatt segít a háztartásokon, fenntartható megoldásokkal”, jelezte a frakció igényét Szabó, aki úgy látja, a problémákra megoldást a napelemek kínálnak. Elmondta azt is, hogy párttársaival adatigényléssel fordultak a Magyar Villamos Művekhez (MVM), hogy pontos számokat kapjanak arra vonatkozón, hány háztartásnak lehetnek gondjai az áram- és gázszámlák fizetésével.

A sajtótájékoztató itt hallgatható vissza.

Az MVM-től kapott választ Berki Sándor ismertette. Eszerint az MVM-csoport 2023. március 31-ig 87 841 esetben tart nyilván hatvan napon túli tartozást a villany-, és 61 283 lakossági szerződés esetében gáztartozást.

„Ha az MVM közlését vesszük alapul, a KSH szerint pedig egy átlagos magyarországi háztartás 2-3 személyt jelent, akkor elmondható, hogy a 149 ezer tartozás akár félmillió embert is érinthet”, jelezte a probléma horderejét Berki.

A Párbeszéd a probléma súlyosságát látva kapcsolatba lépett a Fényhozók Alapítvánnyal, amely napelemeket szerel fel azoknak a házaknak a tetejére, amelyekben nincsen elektromos áram. Közösségi gyűjtést szerveztek, amelynek a részleteiről itt lehet olvasni. A kezdeményezésen pénteken délutánig 112 támogató jóvoltából mintegy 925 ezer forint gyűlt össze.

Címlapkép: Kocsis Árápád / Mérce